https://www.gerb.bg/bg

Съдът отмени формулата за изчисляване на сметките за парно

Върховният административен съд отмени формулата за изчисляване на сметките за парно.

Отменена е Наредба от 12 март 2020 г. на министъра на енергетиката, която определя допълнителни критерии за отчитане на количеството топлинна енергия, отдадена от сградна инсталация.

Делото в съда е образувано по жалба на осем души.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС.

Върховните съдии считат, че при приемането на наредбата не е изпълнено изискването на Закона за нормативните актове, осигуряващо спазване на принципа на откритост и мотивираност на административния акт.

Освен това е установено, че приетата с наредбата формула по методиката от Наредбата от 12 март 2020 г. е абсолютно идентична с формулата от отменената Наредба от 6 април 2007 г.

Целта на издаването на изцяло нов подзаконов нормативен акт не е заобикалянето на закона и на постановени съдебни решения, с въвеждането на същите разпоредби, които са били отменени от съда, но за нов период от време„, отбелязват от ВАС.

Върховните магистрати констатират и че не е направен анализ за съответствие на проекта на наредбата с правото на ЕС, и то при наличие на постановено решение на Съда на Европейския съюз от 5 декември 2019 г. относно приложимостта на европейско право – директиви и регламенти, за допустимостта на национална правна уредба, която предвижда в сгради режим на етажна собственост сметките за топлинна енергия за сградна инсталация да се изготвят пропорционално на отопляемия обем на апартамент.

Приема се и че във формулата за изчисление на сметките за парно са включени компоненти, които не отчитат обективни показатели – видът на изпълнение на вътрешната отоплителна инсталация, денградуси за отчетния период, средна температура на сградата или средна външна температура за отчетния период или външна изчислителна температура за населеното място.

Според съда разпоредбата от наредбата противоречи на Закона за енергетиката, защото въвежда допълнителни критерии за отчитане на количеството топлинна енергия, отдадена от сградна инсталация.

Припомняме, през май омбудсманът Диана Ковачева поиска от Министерството на енергетиката и КЕВР да бъде направена извънредна проверка на „Топлофикация София“ заради необосновано високите сметки за парно, които получиха столичани за прогнозно потребление през април.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Доматите и краставиците по борсите поевтиняват

Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) отчита...

ЕС разследва пристрастяващи ли са Facebook и Instagram за непълнолетните

Европейският съюз започва официално разследване на социалните мрежи Facebook...

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Задържаха контрабандни плюшени покемони

10000 контрабандни покемона задържаха на Митнически пункт Оряхово. Димитър Каменов,...

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Великобритания засилва киберсигурността около предстоящите избори

Киберспециалисти ще помогат на политици, служители на изборите и...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg