https://www.gerb.bg/bg

Френски депутат зове: Западът да разреши на Украйна да бие по Русия

Снимка: EPA/LUDOVIC MARIN

Председателят на Комисията по външни работи във френското Национално събрание призовава Елисейският дворец да промени доктрината си, подобно на Вашингтон и Лондон, и да не забранява повече на Киев да нанася удари навътре в територията на Русия.

В условията на пролетната офанзива на Москва, която за един месец завзе повече от 300 кв. км земя в Украйна, особено в Харковска област, линиите започват да се променят по отношение на използването на западните оръжия, доставени на Киев.

От началото на войната, водени от Вашингтон, съюзниците на Украйна казват на Киев да не нанася удари на руска територия, за да се намали рискът от ескалация в лицето на ядрена сила. Това се равняваше на защита на Украйна, без да се атакува Русия…

Но в началото на май Лондон, който снабдява украинците с крилати ракети Storm Shadow, изрично разреши на украинците да нанесат удар по руска територия. Миналата седмица Съединените щати последваха примера им, оставяйки Киев свободен да реши дали да го направи, или не.

В този променящ се контекст председателят на Комисията по външни работи към Националното събрание на Франция, депутатът Жан-Луи Бурланж, публикува в петък съобщение за пресата, в което призовава Франция „да излезе от резервите си и да вземе решение, сравнимо с това на британците и американците“.

„Изглежда, че моментът е назрял“, казва специалистът по международни отношения, като посочва, че Париж „от месеци изразява желанието си да бъде начело на солидарността с Украйна и междусъюзническата координация“.

За Жан-Луи Бурланж „тази промяна в доктрината е напълно легитимна, доколкото слага край на неприемливата асиметрия между положението на агресора и това на жертвата на агресията“.

От военна гледна точка цялата територия на Украйна е поразена от началото на войната от руски оръжия с далечен обсег, но също и от такива, доставени на Москва от нейните съюзници, а именно севернокорейски балистични ракети и ирански безпилотни самолети.

Киев нанася удари и по Русия в дълбочина, но засега използва оръжия собствено производство, по-специално безпилотни летателни апарати, които неотдавна бяха насочени към енергийни инсталации.

„Защо на украинците трябва да се отнема правото да отговарят удар след удар на атаките срещу тях?

Той отговори: „Правото на самоотбрана изключва правото на убежище на територията на агресора“. По-нататък той заяви, че „държавите, които са приятели на Украйна, са решени да останат невоюващи“.

„Следователно не става въпрос те да се намесят в театъра на операциите“, а „да премахнат едно неоправдано табу“, припомни политикът.

Председателят на Комисията по външни работи на Бурбонския дворец припомня в заключение основната конкретна трудност, пред която е изправен Западът, а именно опасната и нарастваща асиметрия между Украйна, която се бори да се мобилизира и въоръжи, и Русия, чиято икономика и общество постепенно се насочват изцяло към война.

„Изправени пред удвоената агресия от Русия, само ребалансирането на силите и възстановяването на симетрията в стратегическите позиции могат да убедят Путин да прекрати катастрофалното си начинание“.

От няколко седмици насам Кремъл предупреждава западните администрации да не използват оръжия, доставени на Украйна, на нейна територия.

В събота руското министерство на отбраната се насочи по-специално към Франция, заявявайки, че френските управляеми авиационни бомби „Хамър“ са били използвани от Киев за нападение срещу руската област Белгород, граничеща с украинската Харковска област, където руснаците провеждат нова офанзива.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

СИГНАЛ ДО News24sofia.eu! Педофил ли е лицето Димитър Димов? (СНИМКИ)

Скандален сигнал поучи Информационна агенция News24sofia.eu от наша читателка,...

Катастрофа затрудни движението по бул. „Шести септември“ в Пловдив

Катастрофа между две леки коли затруднява движението по бул....

ЦИК официално обяви новите български евродепутати

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие на свое заседание днес...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Отводи отложиха дисциплинарката срещу шефа на Военно-окръжна прокуратура – София

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) (изпълняваща функциите...

Руските военни кораби акостираха на пристанището в Хавана

Руските военни кораби пристигнаха в пристанището на Хавана в...

Лондон отрича за ударен от хусите разрушител

Британското министерство на отбраната в неделя отхвърли твърдението на...

Задържаха над 31 хил. цигари при проверка на камион на Дунав мост – Видин

Митнически инспектори задържаха 31 680 къса цигари в 1584...

Бойко Борисов: Правителство ще има с премиер от ГЕРБ, но не аз (СНИМКИ/ВИДЕО)

Партията излъчва преговорен екип за сформиране на експертен кабинет

Полша отказа да екстрадира заподозрян за атаката срещу Леонид Волков

Срещу него има подобни обвинения, повдигнати и в Полша

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg