https://www.gerb.bg/bg

1/4 от българите още не са решили за кого ще гласуват

Снимка: (архив) Стефан Василев, БГНЕС

Близо една четвърт от гласуващите по принцип избиратели все още не са решили окончателно за кого ще гласуват на изборите на 9 юни. Става дума за около 600 хиляди души, чиито гласове могат да повлияят сериозно на резултатите в една или друга посока.

Това сочат данни от представително проучване сред пълнолетното население в страната за обществените и политическите нагласи, проведено от агенция „Медиана“ със собствени средства сред 978 души в периода 12 – 18 май.

Снимка: „Медиана“

Данните показват, че към момента ГЕРБ е на първа позиция със сериозна преднина пред всички други вормации. Второто място заемат вече „Възраждане“ с 12% разлика от партията на Бойко Борисов. Следва ДПС, чийто електорат изглежда силно мобилизиран. ПП-ДБ вече са четвърта позиция. Според нагласите към момента в следващия парламент влизат също БСП и ИТН. Сериозно шансове имат още три формации – „Синя България“, „Левицата“ и „Солидарна България“. Наблюдава се търсене на алтернатива на традиционните партии както в ляво то („Левицата“ и „Солидарна България“), така и в дясното политически пространство („Синя България“).

Снимка: „Медиана“

Изследването отчита скептицизъм и недоверие към изборите. Сред хората преобладава усещането, че изборите са „залъгалка“ за избирателите, а кой и как ще управлява се решава от други сили вън от изборния процес. Това предопределя от води и до търсене на алтернативни политически формации, както и до ниска избирателна активност. „Медиана“ отчита, че избирателите са хванати в своеобразен психологически капан. Все повече от гласоподавателите са убедени, че от изборите нищо не зависи и не гласуват. В резултат от това гласуват само твърдите електорати и купените избиратели, което пък потвърждава извода – „от изборите нищо не зависи„. За вота на 9 юни се очаква отново да е ниска избирателната активност и да гласуват между 2.5 и 2.7 млн. души.

Снимка: „Медиана“

Достига се до обезценяване на самите избори и до превръщането им своеобразна битка на запалянковци, а не дебат как да живеем и накъде вървим, обобщават от „Медиана“. Така европейските избори се оценяват като много важни едва от 35% от избирателите, а парламентарните – от само 52%.

Целенасочено или не, обществото е накарано да забрави, че изборите в крайна сметка са много важна битка, преди всичко, за пари – за парите от нашите данъци, за това кой и как ги разпределя и как ги харчи, какво ще получим, как ще живеем„, заключават от агенцията.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

СИГНАЛ ДО News24sofia.eu! Педофил ли е лицето Димитър Димов? (СНИМКИ)

Скандален сигнал поучи Информационна агенция News24sofia.eu от наша читателка,...

Катастрофа затрудни движението по бул. „Шести септември“ в Пловдив

Катастрофа между две леки коли затруднява движението по бул....

ЦИК официално обяви новите български евродепутати

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие на свое заседание днес...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Бус излетя от планински път и падна в река в Пакистан

Бус излетя от планински път и падна в река...

„Народната партия“ печели евроизборите в Испания

При почти 100% преброени гласове в Испания консервативната "Народна партия"...

Лондон отрича за ударен от хусите разрушител

Британското министерство на отбраната в неделя отхвърли твърдението на...

Русия съобщи за превземането на Парасковиевка

Руското министерство на отбраната съобщи в петък, че руската...

Хусите плениха 15 служители на международни организации в Йемен

Хусите са задържали най-малко 15 йеменски служители на международни...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg