https://www.gerb.bg/bg

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Снимка: EPA/RITCHIE B. TONGO

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента по време на ожесточен спор относно реформите в законодателния орган, съобщава „Ройтерс“.

До сбиването се стигна само дни преди новоизбраният президент Лай Чинг-те да встъпи в длъжност, без да има законодателно мнозинство.

Още преди началото на гласуването някои депутати крещяха и се блъскаха един друг извън парламента, след което действието се пренесе и в самия законодателен орган.

В настъпилия хаос законотворците се надигнаха около мястото на оратора, някои прескачаха маси и поваляха свои колеги на пода. Въпреки че спокойствието скоро бе възобновено, в следобедните часове последваха още сбивания.

Лай, който ще встъпи в длъжност в понеделник, спечели изборите през януари, но неговата Демократическа прогресивна партия загуби мнозинството си в парламента.

Основната опозиционна партия – Куоминдан, има повече места от ДПП, но не достатъчно, за да формира мнозинство сама, поради което работи заедно с малката Тайванска народна партия за популяризирането на техните общи идеи.

Опозицията иска да даде на парламента по-големи правомощия за контрол над правителството, включително се опитва да прокара противоречиво предложение за криминализиране на служители, за които се смята, че правят неверни изявления в парламента.

ДПП твърди, че Куоминдан и ТНП неправомерно се опитват да прокарат предложенията без обичайния процес на консултация – нещо, което ДПП определя като „противоконституционна злоупотреба с власт“.

Защо се противопоставяме ли? Искаме да можем да водим дискусии, а не да има само един глас в страната„, обясни депутатът от ДПП Уанг Мей-хуей.

Депутати и от трите партии бяха замесени в споровете и си размениха обвинения кой е виновен.

Джесика Чен от Куоминтан заяви, че реформите трябва да позволят по-добър законодателен надзор на изпълнителната власт.

ДПП не иска това да бъде прието, тъй като те открай време са свикнали да монополизират властта„, изтъкна тя.

Тайван е буйна демокрация и неведнъж в парламента се е стигало до бой. През 2020 г. депутатите от Kуоминтан хвърлиха свински черва на пода на парламента при спор за облекчаване на вноса на свинско месо от САЩ.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

СИГНАЛ ДО News24sofia.eu! Педофил ли е лицето Димитър Димов? (СНИМКИ)

Скандален сигнал поучи Информационна агенция News24sofia.eu от наша читателка,...

Катастрофа затрудни движението по бул. „Шести септември“ в Пловдив

Катастрофа между две леки коли затруднява движението по бул....

ЦИК официално обяви новите български евродепутати

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие на свое заседание днес...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Евакуирхаха сградата на Община Чирпан

В местната администрация са открити стари боеприпаси

Осъдиха баща и син германци, убили свой сънародник в Балчишко

Варненският апелативен съд осъди баща и син германци, убили...

Израел бомбардира Рафах, а преговорите за примирие в Газа буксуват

Няма признаци за напредък в усилията на посредниците за...

Георги Георгиев гласува, за да излезе България от безпътицата (СНИМКИ)

Георги Георгиев от ГЕРБ, който смята да замени столичния...

Излязоха първите официални резултати при обработени 3.85% СИК протоколи (СНИМКИ)

Шест политически партии влизат в новия парламент, според временните данни

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg