https://www.gerb.bg/bg

ВУЗ-овете получават обещаните 39 млн. лв. утре

Снимка: БГНЕС

Уверението на министърът на образованието Галин Цоков е заложените 39 млн. лева в Бюджет 2024 на 20 май да бъдат по сметките на ВУЗ-овете. Това заяви пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той посочи, че е било обсъдено със служебните министри на финансите и на образованието как на две фази да се изпълнят законовите разпоредби и да бъдат намерени необходимите финанси за висшето образование.

По негови думи с тези средства заплатата на асистента ще стане 2100 лева, със задна дата 1 януари, както е било договорено по-рано, но не се е случило, което е предизвикало и готовност за протести в целия сектор.

Димитров уточни, че допълнителните средства от около 41 милиона лева „са извоювани през последните дни„.

Постановлението за тях е пуснато от премиера, за да бъде прието от Министерския съвет в понеделник (20 май) до обяд, с които се осигуряват и допълнителните увеличения на заплатите от 1 януари на всички, заети във висшите учебни заведения, а не само на асистентите, с 290 лева. И с 200 лева увеличение от 1 януари на неакадемичния състав, за който не беше предвидено нищо в Бюджет 2024. Както има увеличение и на стипендиите за докторанти„, отчете синдикалистът.

Той заяви, че за второто постановление, което трябва да бъде прието до обяд на 20 май, уверението на служебния премиер и на финансовия министър е, че преди 24 май тези пари също ще бъдат по сметките на ВУЗ-овете.

Големият въпрос беше кога и как могат да бъдат гарантирани парите от наскоро гласувания Закон за висшето образование. Ангажиментите, които трябва да се осигурят тези 184 млн. лева, които не могат да бъдат намерени сега и затова са нужни допълнителни разчети и средства. Това обаче трябва да стане с ангажимента на всички политически партии и затова ние предприехме тази бърза совалка между всички парламентарно представени партии, които накрая подкрепиха в писмен вид да поемат своя ангажимент„, обясни Димитров.

По негови думи това е причината, поради която синдикатите са решили да запазят протестната си готовност за след изборите.

По-добре да запазим тази енергия и да изчакаме да видим дали политиците ще спазят този ангажимент. Към 15-20 юни министърът на финансите ще има по-голяма яснота с какви средства разполага и какво може да предложи, защото през юни се получават плащания по много от данъците“, разясни синдикалистът.

Димитров изтъкна, че висшето образование е било подценявано години наред и според него това увеличение на заплатите е заслужено.

Президентът на КНСБ съобщи и че синдикатите и бизнесът предлагат промяна в Кодекса на труда, която да гарантира подкрепа за фирмите, изпаднали временно в затруднение:

Обсъжда се изменение в Кодекса на труда, свързано със създаването на механизъм, подобен на „60:40“ по време на пандемията, за браншовете, които изпитват сериозни затруднения и на места са започнали да уволняват хора.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Песков: Няма да има нова мобилизация в Русия

Не се обсъжда нова мобилизация в Русия, заяви президентският...

Жилищата в Ужгород вече са най-скъпите в Украйна

Ужгород в Закарпатието зае първото място в Украйна по...

Доналд Тръмп се завръща в Пенсилвания

Отдава почит на убития в атентата пожарникар

Пожар в Русия уби трима

Инцидентът е станал в Уляновск

Военните в Украйна могат да останат без заплати още през септември

Военните в Украйна рискуват да останат без заплати още...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Призив от Конгреса: Джо Байдън да се оттегли и като президент

Председателят на Камарата на представителите на САЩ републиканецът Майк...

Всички засегнати от пожарите ще получат компенсации (ВИДЕО)

Всички засегнати от пожарите ще получат компенсациите - 1578...

Лайен: ЕС и САЩ остават партньори, приятели и съюзници

Европейският съюз (ЕС) и САЩ са партньори, приятели и...

Деси Стоянова напусна „Преди обед“

Става лектор по презентационни и медийни умения

Дават по 5 милиона рубли годишно на войниците по договор от Москва

Войниците по договор, които постъпват на служба в Москва,...

ГЕРБ-София предлага обединяването на две общински болници

Групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет (СОС) предлага...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg