https://www.gerb.bg/bg

ВУЗ-овете получават обещаните 39 млн. лв. утре

Снимка: БГНЕС

Уверението на министърът на образованието Галин Цоков е заложените 39 млн. лева в Бюджет 2024 на 20 май да бъдат по сметките на ВУЗ-овете. Това заяви пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той посочи, че е било обсъдено със служебните министри на финансите и на образованието как на две фази да се изпълнят законовите разпоредби и да бъдат намерени необходимите финанси за висшето образование.

По негови думи с тези средства заплатата на асистента ще стане 2100 лева, със задна дата 1 януари, както е било договорено по-рано, но не се е случило, което е предизвикало и готовност за протести в целия сектор.

Димитров уточни, че допълнителните средства от около 41 милиона лева „са извоювани през последните дни„.

Постановлението за тях е пуснато от премиера, за да бъде прието от Министерския съвет в понеделник (20 май) до обяд, с които се осигуряват и допълнителните увеличения на заплатите от 1 януари на всички, заети във висшите учебни заведения, а не само на асистентите, с 290 лева. И с 200 лева увеличение от 1 януари на неакадемичния състав, за който не беше предвидено нищо в Бюджет 2024. Както има увеличение и на стипендиите за докторанти„, отчете синдикалистът.

Той заяви, че за второто постановление, което трябва да бъде прието до обяд на 20 май, уверението на служебния премиер и на финансовия министър е, че преди 24 май тези пари също ще бъдат по сметките на ВУЗ-овете.

Големият въпрос беше кога и как могат да бъдат гарантирани парите от наскоро гласувания Закон за висшето образование. Ангажиментите, които трябва да се осигурят тези 184 млн. лева, които не могат да бъдат намерени сега и затова са нужни допълнителни разчети и средства. Това обаче трябва да стане с ангажимента на всички политически партии и затова ние предприехме тази бърза совалка между всички парламентарно представени партии, които накрая подкрепиха в писмен вид да поемат своя ангажимент„, обясни Димитров.

По негови думи това е причината, поради която синдикатите са решили да запазят протестната си готовност за след изборите.

По-добре да запазим тази енергия и да изчакаме да видим дали политиците ще спазят този ангажимент. Към 15-20 юни министърът на финансите ще има по-голяма яснота с какви средства разполага и какво може да предложи, защото през юни се получават плащания по много от данъците“, разясни синдикалистът.

Димитров изтъкна, че висшето образование е било подценявано години наред и според него това увеличение на заплатите е заслужено.

Президентът на КНСБ съобщи и че синдикатите и бизнесът предлагат промяна в Кодекса на труда, която да гарантира подкрепа за фирмите, изпаднали временно в затруднение:

Обсъжда се изменение в Кодекса на труда, свързано със създаването на механизъм, подобен на „60:40“ по време на пандемията, за браншовете, които изпитват сериозни затруднения и на места са започнали да уволняват хора.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

СИГНАЛ ДО News24sofia.eu! Педофил ли е лицето Димитър Димов? (СНИМКИ)

Скандален сигнал поучи Информационна агенция News24sofia.eu от наша читателка,...

Катастрофа затрудни движението по бул. „Шести септември“ в Пловдив

Катастрофа между две леки коли затруднява движението по бул....

ЦИК официално обяви новите български евродепутати

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие на свое заседание днес...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Лондон отрича за ударен от хусите разрушител

Британското министерство на отбраната в неделя отхвърли твърдението на...

Шефът на Топлофикация София се оттегля от поста

Изпълнителният директор на "Топлофикация София" ЕАД инж. Александър Александров се оттегля...

Крайната десница печели убедително евровота във Франция

Френската крайнодясна партия "Национален сбор" (Rassemblement National) на Марин Льо Пен,...

Рекордна активност на евровота в Чехия

Според неофициални резултати, избирателната активност на изборите за Европейски парламент...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg