https://www.gerb.bg/bg

Язовир „Елешница“ може да прелее

Има опасност язовир „Елешница“ да прелее, ако валежите са по-продължителни и обилни, съобщава БНТ.

Причината е, че едно от големите съоръжения във Варненско вече девет години чака ремонт.

„Елешница“ е един от големите язовири във Варненска област с обем от 10 милиона куб. м. Край него минава пътят между Долни чифлик и Дългопол.

При най-лошия случай могат да бъдат потенциално застрашени селата Гроздьово, Нова Шипка, които се намират по поречието на река Камчия, обясни Милен Илиев, главен експерт от Областна администрация – Варна.

Проливен дъжд през 2015 г. чупи плоча от преливника на язовира и оттогава селата и пътищата в региона са под риск.

Илиев посочи, че в момента съоръжението е в доста критично състояние. От 2018 г. до днес има издадено разрешение за строеж, чийто срок изтича на 28 октомври тази година. Строително-монтажни работи обаче все още не са започнали. При едни обилни валежи ще продължи това рушене на съоръжението, което води до опасност, посочи експертът.

По изчисления на „Напоителни системи“ ремонтът на преливника на язовир „Елешница“ ще струва над 800 000 лева.

Управителят на „Напоителни системи“ – Варна Георги Марценков заяви, че се предвижда ремонтно-възстановителните дейности да започнат в най-кратки срокове.

Отговорните институции не дават обяснение защо девет години не е предприето нищо за ремонтирането на „Елешница“. Задължение на „Напоителни системи“ е да следи язовира. Още през 2023 г. от Областната администрация са изпратени писма за вземането на спешни мерки. Издадени са и предписания.

Марценков обясни, че едното е за актуализация на аварийния план на язовира и то е изпълнено в срок. Второто предписание се изпълнявало стриктно и към момента. То е за поддържане на контролната кота от 53,28 метра или 4 милиона кубически метра със срок до извършване на ремонта на преливника.

Служители на „Напоителни системи“- Варна следят постоянно нивото и обема на язовир „Елешница“, за да бъдат своевременно взети мерки, така че да не се допусне преливане на язовира или компрометиране на стената.

Проверките на язовирите във Варненско продължават. До момента са инспектирани съоръженията в общините Суворово, Вълчи дол и Ветрино, като проблеми там не са открити.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

СИГНАЛ ДО News24sofia.eu! Педофил ли е лицето Димитър Димов? (СНИМКИ)

Скандален сигнал поучи Информационна агенция News24sofia.eu от наша читателка,...

Катастрофа затрудни движението по бул. „Шести септември“ в Пловдив

Катастрофа между две леки коли затруднява движението по бул....

ЦИК официално обяви новите български евродепутати

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие на свое заседание днес...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ЦИК официално обяви новите български евродепутати

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие на свое заседание днес...

Служебният кабинет дава на ЦИК допълнителни 23,5 млн. лв. за изборите от 9 юни

Служебното правителството е одобрило на днешното си заседание допълнителни...

България увери и САЩ в помощта си за енергийния сектор на Украйна

Инициативата на газопреносните оператори на Гърция, България, Румъния, Унгария,...

Ирландия брои бюлетините за ЕП до средата на седмицата

Избирателните секции в Европейския съюз (ЕС) вече са затворени,...

Латвия планира сама да произвежда заряди за 155 мм снаряди

Латвия планира да произвежда заряди за артилерийски боеприпаси от...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg