https://www.gerb.bg/bg

Доматите и краставиците по борсите поевтиняват

Снимка: iStock

Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) отчита в седмичната си статистика повишение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната, съобщи БТА.

Индексът на тържищните цени (ИТЦ) за цените на хранителните стоки на едро в страната през седмицата се повишава с 1,25% до 2,111 пункта, при 2,085 пункта през миналата седмица. Базовото ниво на ИТЦ – 1 пункт, е от 2005 г.

Краставиците поевтиняват с 5,1%, като вносните се продават по 2,24 лева за килограм, а оранжерийните – по 2,79 лв./кг. Цената на оранжерийните домати също намалява – с 8,4% до 3,39 лева за килограм. При картофите се наблюдава намаление с 3,2% до 1,50 лева за килограм.

Спад е регистриран и при морковите, които са на цена от 1,20 лева за килограм – с 1,6% по-малко от миналата седмица. Вносният зрял лук кромид поскъпва с 11,9% до 1,60 лева за килограм, а същевременно зелето поевтинява с 13,5% до 0,96 лева за килограм.

Цената на вносните ябълки се повишава с 9,1% до 1,68 лева за килограм, а на лимоните – с 8,4% до 2,45 лева за килограм. При бананите се отчита увеличение с 1,1% до 2,73 лева за килограм, а при портокалите – с 5,1% до 1,84 лева за килограм. Цената на ягодите (внос) намалява спрямо миналата седмица с 5,7% до 4,10 лева за килограм.

Кравето сирене поскъпва с 1,8% до 10,80 лева за килограм, а кашкавалът тип „Витоша“ – с 1,3% до 17 лева за килограм.

Цената на киселото мляко с 3 и над 3 процента масленост се увеличава с 2,6% и то се продава по 1,19 лв. за кофичка от 400 гр, а на прясното мляко с 3% масленост – с 3,1% до 2,31 лева за литър.

Пилешкото месо поевтинява с 0,2% и се търгува по 6,60 лева за килограм, а цената на яйцата (размер М) спада с 3,1% до 0,31 лева за брой на едро в края на седмицата.

Оризът поевтинява с 3% до 3,21 лева за килограм, а лещата – с 1,4% до 4,26 лева за килограм. Намалява и цената на зрелия фасул – с 1,4% до 4,11 лева за килограм.

Захарта е по-евтина с 1% и се продава по 1,99 лева за килограм, а олиото поскъпва с 1,1% до 2,71 лева за литър. Цената на брашното тип 500 намалява с 3,8% до 1,25 лева за килограм, а на пакетче от 125 грама краве масло – с 2,9% до 2,65 лева за брой.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

МОН предлага по-голяма зимна за ваканция за сметка на 4 други почивни дни

Две по-дълги ваканции през новата учебна година предлага Министерството...

Костадинов: Съдебната реформа отиде в кошчето

Това, че съдебната реформа отиде в коша за боклук...

Системата на Центъра за градска мобилност в София се срина

Системата на Центъра за градска мобилност в София се...

КС отмени съдебната реформа и се раздели за правомощията на президента

Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело...

Парламентът даде мандат за ускоряване приемане на еврото в България

Депутатите приеха проект на решение за ускоряване и завършване...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Полицейска операция се проведе на Терминал 1 на летище София заради забравен багаж

От МВР уточниха за Информационна агенция News24sofia.eu, че операцията се е провела заради съмнителен багаж, оставен без надзор, но не дадоха повече подробности

ИТН чака решението на КС, за да види дали това е поредния зависим съд

Очакваме решението на КС. Това заяви в Партийния дом...

И Румен Христов гледа към нови избори и редовен кабинет с 51-ия парламент

Според мен третият мандат много трудно ще се осъществи,...

Джигит лети с 230 км/ч в тунел „Железница“

Нарушителят все още не е установен

Инспекцията по труда не може да прави проверки в чужбина

Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg