https://www.gerb.bg/bg

Терзиев и Бонев с план как да възстановят лифтовете на Витоша

Снимка: Мариян Александров, Информационна агенция „Нюз 24“ София (www.news24sofia.eu)

След ГЕРБ, днес пресконференция по темата с лифтовете на Витоша дадоха и кметът на София Васил Терзиев и председателя на групата на общинските съветници на ПП-ДБ-Спаси София в столичния общински съвет (СОС) Борис Бонев. Информация за изказванията им беше разпространена от пресцентъра на „Спаси София“.

Терзиев обяви, че е готов да издаде нова заповед за премахването на съоръженията и така фирмата концесионер „Витоша ски“ да бъде принудена да демонтира неработещите си лифтове. Идеята е така Столична община да има възможност да построи нови модерни съоръжения на мястото на старите.

На всяка цена ще върнем Витоша на гражданите и тя ще стане достъпно място за целогодишен спорт и туризъм. Готови сме да говорим с дружеството, за да намерим бързо решение за изграждане на нови лифтове по трасетата на съществуващите. При нежелание за сътрудничество съм готов да издам заповед спрямо правомощията си по ЗУТ за премахване на опасните неработещи съоръжения„, обясни той.

Лидерът на „Спаси София“ Борис Бонев отбеляза, че общинските лифтове са приватизирани през 2007 г. по време на кметския мандат на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, когато Йорданка Фандъкова пък е била член на Надзорния съвет на Агенцията по приватизация.

В договора няма изискване за работещи лифтове или поддръжката им, няма и условия, при които той може да бъде прекратен. Срамно е, но общината сама си е вързала ръцете и е лишила софиянци от бърз достъп до природния парк„, заяви Бонев, според когото договорът бил едностранчив и изцяло в полза на частната фирма.

Той посочи също, Столична община е продала всичките лифтове и влекове на частна фирма на изключително ниска цена – за едва 9 млн. лв. По думите на Борис Бонев с това общината изцяло се отказала от инструментите за провеждане на транспортна, екологична или туристическа политика, свързана с най-голямото зелено бижу на София.

Автобусите не са алтернатива на лифтовете, защото нито имат достатъчен капацитет, нито са достатъчно екологични. Витоша е уникална даденост на София и трябва да направим всичко възможно отново да я върнем на софияници„, коментира той.

Според Бонев символите на столицата са превърнати в заложник на съмнителни сделки, частни интереси и откровено бездействие на бившите управляващи Столичната община.

Затова днес инфраструктурата в планината е занемарена, лифтовете не работят, а ски зоната практически не се използва„, изтъкна той заяви той. Лидерът на „Спаси София“ каза още, че бившите управляващи в София умишлено са бездействали срещу обществения интерес.

Поне от 5 години се хвърля прах в очите – общината е възложила две технически експертизи, от които нищо не е последвало, а издаваните заповеди са отменени от съда заради съществени пропуски и нарушения„, допълни той.

Терзиев и Бонев отбелязаха, че екипът им е изискал всички документи по договора за приватизация и следприватизационния контрол, така че истината ще излезе наяве. Двамата се зарекоха да използват всички правни инструменти, за да защитят интереса на столичани.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

СИГНАЛ ДО News24sofia.eu! Педофил ли е лицето Димитър Димов? (СНИМКИ)

Скандален сигнал поучи Информационна агенция News24sofia.eu от наша читателка,...

Катастрофа затрудни движението по бул. „Шести септември“ в Пловдив

Катастрофа между две леки коли затруднява движението по бул....

ЦИК официално обяви новите български евродепутати

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие на свое заседание днес...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Румен Радев се пита къде са лидерите – в гората, в селата или във фейсбук (ВИДЕО)

Провалът на системните партии и изхабяването на модела тласкат...

Русия няма да остави санкциите на САЩ без отговор, предупреждава Захарова

Русия няма да остави без отговор агресивните действия от...

Над 367 автомобила са конфискувани от столичния КАТ до момента

Новите коли за полицаите от столичния КАТ са закупени със...

Общинарите не харесаха частичната актуализация на бюджета на София

Столичният общински съвет (СОС) отложи точката за разглеждане на...

Протест отново затвори движението по „Фритьоф Нансен“ в София

Пореден протест затвори движението по ул. "Фритьоф Нансен" в...

Мъж простреля трима след скандал в заведение в САЩ

Въоръжен мъж простреля трима души в заведение за хранене...

ПП-ДБ са загубили между 40-50%, според анализатор

ПП-ДБ са загубили между 40-50% от избирателите си и...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg