https://www.gerb.bg/bg

Столична община чисти НДК от драсканици

Снимка: (архив) Благой Кирилов, БГНЕС

Столична община се захваща с почистване на сградите в София от драсканици. За това информира кметът Васил Терзиев във „Фейсбук“.

Той посочва, че граждани, с които разговаря, най-често му споделят, че очакват промени в града по отношение на драсканиците по сградите, липсата на осветление, разбитите тротоари и дупките по улиците. И в коментари към публикацията му има оплаквания от състоянието на улици и тротоари – в резултат от ремонти на подземната инфраструктура и недостатъчен контрол от страна на общината.

Терзиев изтъква, че София не заслужава да прилича на гето с надраскани фасади.

Този ангажимент поех още в кампанията. Отношението към София да е различно, градът да бъде чист, подреден и зелен„, допълва той.

Кметът информира, че почистването от драсканици е започнало с едно от емблематичните за София места – Националния дворец на културата (НДК). Предвижда се да бъде възстановен видът на врачански камък, с който е облицована сградата и който до момент отговарящите за поддръжката фирми не са успявали да почистят. Върху облицовката на НДК периодично са нанасяни пластове фасадна боя, за да се прикрият надрасканото със спрей и замърсяването.

Проведохме разговори с ръководството на НДК и се разбрахме заедно да върнем приветливата среда около най-оживеното място в града„, пише още Терзиев. Той се надява също жителите и гостите на столицата да оценят положените усилия и да пазят повече града. Освен това се предвижда засилване на контрола и видеонаблюдението около вече почистените места.

Ще бъдат почиствани и подлези, стени и фасади на обществени сгради.

Да рисуваш със спрей върху фасадите на обществени и жилищни сгради може да бъде изкуство, но може и да е обикновен вандалски акт. Разликите между графити и драсканиците са видими. Искаме да ограничим вандализма и да развием изкуството„, отбелязва Васил Терзиев.

Като един от начините за дългосрочно разрешаване на проблема с драскането на обществени места той посочва създаването на легални места за практикуване на този вид изкуство в градска среда, каквито има в много други европейски градове и столици. Градоначалникът отбелязва, че с решение на Столичния общински съвет (СОС) през февруари 2023 г. са одобрени няколко пространства за разполагане на специални стени за улични художници, но такива до момента не са изградени, а единствените свободни зони за графити са в подлезите на естакадата около гара „Подуяне“ и стените под моста „Чавдар“, където този уикенд се провежда графити фестивалът Sofia Urban Art.

Ще анализираме одобрените локации в някои паркове и градини в София и в диалог с графити организациите ще набележим допълнителни. Така ще разширим възможностите за артистите да изразяват себе си, без да се притесняват, че извършват нещо нередно и нарушават закона„, обяснява Терзиев.

Той призовава всеки гражданин, който стане свидетел на вандализъм, да сигнализира незабавно органите на реда.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Пожар в Русия уби трима

Инцидентът е станал в Уляновск

Военните в Украйна могат да останат без заплати още през септември

Военните в Украйна рискуват да останат без заплати още...

МОН предлага по-голяма зимна за ваканция за сметка на 4 други почивни дни

Две по-дълги ваканции през новата учебна година предлага Министерството...

Костадинов: Съдебната реформа отиде в кошчето

Това, че съдебната реформа отиде в коша за боклук...

Системата на Центъра за градска мобилност в София се срина

Системата на Центъра за градска мобилност в София се...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Сарафов е притеснен от спирането на аутопсиите в София и региона

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов е притеснен от...

Вежди Рашидов: Чувал съм, че Борисов се е срещал с Доган

Вежди Рашидов не знае кой в ГЕРБ е зависим...

Експлозия край язовира Газиводе в Северно Косово

Пострадали са два автомобила - единият американски

Северна Македония спира изграждането на жп линия към България от Коридор 8

Република Северна Македония (РСМ) възнамерява да спре изграждането на...

Всички засегнати от пожарите ще получат компенсации (ВИДЕО)

Всички засегнати от пожарите ще получат компенсациите - 1578...

Откриха близо 1500 кутии цигари, укрити в гумите на камион на Дунав мост – Русе

Митнически служители откриха голямо количество недекларирани цигари при проверка...

Премиерът на Германия все още гледал телевизор с кинескоп

Олаф Шолц ползва един и същи портфейл от 40 години

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg