https://www.gerb.bg/bg

Столична община чисти НДК от драсканици

Снимка: (архив) Благой Кирилов, БГНЕС

Столична община се захваща с почистване на сградите в София от драсканици. За това информира кметът Васил Терзиев във „Фейсбук“.

Той посочва, че граждани, с които разговаря, най-често му споделят, че очакват промени в града по отношение на драсканиците по сградите, липсата на осветление, разбитите тротоари и дупките по улиците. И в коментари към публикацията му има оплаквания от състоянието на улици и тротоари – в резултат от ремонти на подземната инфраструктура и недостатъчен контрол от страна на общината.

Терзиев изтъква, че София не заслужава да прилича на гето с надраскани фасади.

Този ангажимент поех още в кампанията. Отношението към София да е различно, градът да бъде чист, подреден и зелен„, допълва той.

Кметът информира, че почистването от драсканици е започнало с едно от емблематичните за София места – Националния дворец на културата (НДК). Предвижда се да бъде възстановен видът на врачански камък, с който е облицована сградата и който до момент отговарящите за поддръжката фирми не са успявали да почистят. Върху облицовката на НДК периодично са нанасяни пластове фасадна боя, за да се прикрият надрасканото със спрей и замърсяването.

Проведохме разговори с ръководството на НДК и се разбрахме заедно да върнем приветливата среда около най-оживеното място в града„, пише още Терзиев. Той се надява също жителите и гостите на столицата да оценят положените усилия и да пазят повече града. Освен това се предвижда засилване на контрола и видеонаблюдението около вече почистените места.

Ще бъдат почиствани и подлези, стени и фасади на обществени сгради.

Да рисуваш със спрей върху фасадите на обществени и жилищни сгради може да бъде изкуство, но може и да е обикновен вандалски акт. Разликите между графити и драсканиците са видими. Искаме да ограничим вандализма и да развием изкуството„, отбелязва Васил Терзиев.

Като един от начините за дългосрочно разрешаване на проблема с драскането на обществени места той посочва създаването на легални места за практикуване на този вид изкуство в градска среда, каквито има в много други европейски градове и столици. Градоначалникът отбелязва, че с решение на Столичния общински съвет (СОС) през февруари 2023 г. са одобрени няколко пространства за разполагане на специални стени за улични художници, но такива до момента не са изградени, а единствените свободни зони за графити са в подлезите на естакадата около гара „Подуяне“ и стените под моста „Чавдар“, където този уикенд се провежда графити фестивалът Sofia Urban Art.

Ще анализираме одобрените локации в някои паркове и градини в София и в диалог с графити организациите ще набележим допълнителни. Така ще разширим възможностите за артистите да изразяват себе си, без да се притесняват, че извършват нещо нередно и нарушават закона„, обяснява Терзиев.

Той призовава всеки гражданин, който стане свидетел на вандализъм, да сигнализира незабавно органите на реда.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

СИГНАЛ ДО News24sofia.eu! Педофил ли е лицето Димитър Димов? (СНИМКИ)

Скандален сигнал поучи Информационна агенция News24sofia.eu от наша читателка,...

Катастрофа затрудни движението по бул. „Шести септември“ в Пловдив

Катастрофа между две леки коли затруднява движението по бул....

ЦИК официално обяви новите български евродепутати

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие на свое заседание днес...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

АзГ изключи скандалния си водач на листата, търси помирение с Льо Пен

Максимилиан Кра, водещият кандидат на крайнодясната партия "Алтернатива за...

Норвегия дава 240 млн. евро за ПВО отбраната на Украйна

Норвегия ще отпусне 240 млн. евро за противовъздушната отбрана...

Бус излетя от планински път и падна в река в Пакистан

Бус излетя от планински път и падна в река...

Осъдиха баща и син германци, убили свой сънародник в Балчишко

Варненският апелативен съд осъди баща и син германци, убили...

Борислав Сарафов иска промени в Наказателния кодекс

Главен прокурор Борислав Сарафов иска промени в Наказателния кодекс...

Над 50% от земеделската земя в Газа е унищожена заради военните конфликти

Повече от половината земеделска земя в Газа, която е...

Словаците вече знаят своите евродепутати

Въпреки че резултатите все още са неофициални, словаците вече...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg