https://www.gerb.bg/bg

ПП-ДБ заподозряха служебен министър през ББР да купува гласове

Снимка: Стефан Василев, БГНЕС

В свое участие по БНТ министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов си позволи да обяви в нарушение на изискванията на Закона за ББР, че планира ББР да предоставя нисколихвени или безлихвени кредити за работещите в бюджетни организации.

Това се казва в становище на коалиция „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ за изказване на служебния министър от вчера. Карадимов коментира новата стратегия на Българската банка за развитие (ББР). Той представи идея за отпускане на безлихвени или нисколихвени кредити за хората, които имат право да получат обезщетение при пенсиониране.

От ПП-ДБ изтъкват, че съгласно закона и устава на банката нейната цел е да насърчава икономически, експортен и технологичен потенциал на малките и средните предприятия чрез улесняване на достъпа им до финансиране, а не да служи за безплатно финансиране на физически лица. От коалицията допълват, че ББР няма социална функция, а трябва да развива икономически потенциал на България.

Според формацията в представеното от Росен Карадимов предложение няма финансова логика. Нямало и социална нужда определени категории граждани, в случая – държавните служители, да бъдат подпомагани от държавата за сметка на всички останали.

От ПП-ДБ заявяват също, че дването на изгодни кредити единствено в полза на служители в държавната администрация прилича на опит за организиране и купуване на гласове.

Опитите ББР да се използва като касичка за верни кадри и приятели на определени политически кръгове не са от вчера. Преди 3 години Промяната започна с промяна в модела на управление на ББР – беше пресечена престъпната практика на ръководствата, назначени от правителствата на ГЕРБ, да предоставят кредити за милиони без обезпечения на малко на брой лица със съмнителен шанс да ги изплатят„, изтъкват от формацията.

От ПП-ДБ отбелязват още, че като служебен министър на икономиката съпредседателя на коалицията Кирил Петков разкрил, че ББР е дала близо 1 млрд. лева само на 8 фирми, като над 500 млн. лв. от тях били получени от фирми, които според журналистически разследвания били свързани индиректно с единият от двамата председатели на ДПС Делян Пеевски, срещу когото бяха наложени санкции по закона „Магнитски“.

Кредити за насърчаване на малки и средни предприятия отсъстваха. Подадохме няколко сигнала в прокуратурата, по които все още текат разследвания. Към днешна дата част от фирмите са обявили официално, че няма да могат да възстановят получените средства„, заявяват от формацията.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

СИГНАЛ ДО News24sofia.eu! Педофил ли е лицето Димитър Димов? (СНИМКИ)

Скандален сигнал поучи Информационна агенция News24sofia.eu от наша читателка,...

Катастрофа затрудни движението по бул. „Шести септември“ в Пловдив

Катастрофа между две леки коли затруднява движението по бул....

ЦИК официално обяви новите български евродепутати

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие на свое заседание днес...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Българските военни влизат в учението на НАТО „Ramstein Legacy – 2024“

Формированията за противовъздушна отбрана от Сухопътните войски започнаха участието...

САЩ налагат санкции на търговски посредници на хусите

Държавният департамент на Съединените щати обяви санкции срещу лица,...

Слаб интерес към евроизборите в Хърватия

Слаб интерес към евроизборите в Хърватия. Едва 15,05% от избирателите...

Германия предлага нова доброволна военна служба

Министърът на отбраната на Германия представи предложение за нова...

Нова Зеландия и Китай се договориха за търговията и климата

Нова Зеландия и Китай подписаха споразумения за търговия и...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg