https://www.gerb.bg/bg

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Унгарският премиер Виктор Орбан, снимка: EPA/JOHN THYS / POOL

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и смъртта два дни след покушението, което предизвика шок в цяла Европа. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от „Ройтерс“.

Стрелбата срещу словашкия премиер беше първият голям опит за убийство на европейски политически лидер от над 20 години и беше осъдена от международната общност.

Политически анализатори и законодатели посочват, че тя показва все по-трескавия и поляризиран политически климат както в Словакия, така и в цяла Европа.

Молим се за министър-председателя и подкрепяме Словакия„, отбеляза Орбан. „Пожелаваме му бързо възстановяване и връщане на работа. Робърт Фицо е между живота и смъртта„.

Унгарският премиер посочи, че дори Фицо да се възстанови, той с месеци няма да може да изпълнява задълженията си в критичен момент в навечерието на изборите за Европейски парламент, които трябва да се проведат в началото на следващия месец.

Изправени сме пред избори, които ще определят не само членовете на Европейския парламент, но заедно с изборите в САЩ могат да решат и хода на войната и мира в Европа„, изтъкна Орбан.

В тази ситуация щяхме да имаме голяма нужда от Роберт Фицо и една Словакия, застъпваща се за мира, допълни той.

На 15 май Роберт Фицо беше прострелян в гърдите и корема в миньорския град Хандлова след изнесено заседание на кабинета. Опитът за убийството му предизвика шок в цяла Европа.

Стрелецът е 71-годишния Юрай Чинтула, самоопределящ се като писател, който преди това е работил като охранител и се предполага, че е свързан с проруската група „Словашки защитници“.

Вчера полицията в Словакия повдигна обвинение на заподозрения. В случай че бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на до 25 години затвор.

Към момента 59-годишният словашки премиер е в стабилно, но тежко състояние. Той дойде в съзнание след операция, продължила няколко часа.

Президентът Петер Пелегрини вчера съобщи, че Фицо си спомня обстоятелствата около покушението.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

СИГНАЛ ДО News24sofia.eu! Педофил ли е лицето Димитър Димов? (СНИМКИ)

Скандален сигнал поучи Информационна агенция News24sofia.eu от наша читателка,...

Катастрофа затрудни движението по бул. „Шести септември“ в Пловдив

Катастрофа между две леки коли затруднява движението по бул....

ЦИК официално обяви новите български евродепутати

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие на свое заседание днес...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Калин Стоянов разговарял с бащата на простреляното от полицай момче

Некомпетентност, неадекватна и непрофесионална реакция от страна на полицейските...

Почина бившият апелативен прокурор на София Радослав Димов

Почина бившият апелативен прокурор на София Радослав Димов. Това съобщиха...

Русия няма да остави санкциите на САЩ без отговор, предупреждава Захарова

Русия няма да остави без отговор агресивните действия от...

За ЕП гласуват в Латвия, Словакия, Италия, Малта и Чехия

Приключиха изборите в Нидерландия и Ирландия

Генсекът на НАТО се отказва от плана за 100-те млрд. евро за Украйна?

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се отказва от...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg