https://www.gerb.bg/bg

Путин: Ако Русия искаше да отрови Навални, той щеше да е мъртъв

Снимка/източник: EPA/БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин отхвърли твърденията, че руските служби за сигурност стоят зад отравянето на Алексей Навални, заявявайки, че ако бяха, Навални нямаше да е жив, съобщава АФП.

Експерти на западни държави стигнаха до заключението, че критикът от Кремъл е отровен с нервно-паралитичния агент „Новичок“ от съветската епоха – твърдение, което Москва многократно отрича.

Съвместен доклад тази седмица разкри имена и снимки на експерти по химическо оръжие от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), които са следили Навални от години.

Путин определи доклада като „легализация на материали от американските специални служби“ и добави, че отравянето на Навални, е „информационна война, която продължава„. Навални е „подкрепен“ от разузнавателните агенции на САЩ, според руското разузнаване. 

Но това изобщо не означава, че е необходимо да го отровите. Кой има нужда от него? Ако руските спецслужби искаха да отровят Навални, те щяха наистина да го направят.

В съвместния доклад за Навални, ръководен от разследващия уебсайт Bellingcat, се казва, че агентите на ФСБ са проверявали редовно лидера на опозицията от 2017 г.

Bellingcat заяви, че заключението е въз основа на много данни, включително телефонни дневници и записи за пътуване. Съвместният доклад със CNN, Der Spiegel и руската агенция The Insider не установява никакъв пряк контакт между 44-годишния опозиционен лидер и посочените агенти.

В отговор на отравянето ЕС наложи забрана за влизане и замрази банковите сметки на 6 лица, заподозрени за отравяне, включително шефа на ФСБ Александър Бортников. Навални заяви, че ще се върне в Русия, след като се възстанови напълно в Германия.

Путин призова западните страни да предоставят на руската страна официална информация относно разследването на инцидента с Навални.

Готови сме да разследваме. Ако някой има информация, че е използвано химическо оръжие, в този случай, Новичок, те говорят за това през цялото време, ние ви молим: моля, дайте ни тази информация. Ние предложихме, нашите специалисти отидоха в Германия, Швеция, Франция и заедно с колеги на място се справиха с този проблем. Или ви молим да дойдете при нас, да донесете биологичен материал и поне да ни дадете официално становище.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Васил Терзиев си взел поука от новото движение по Патриарха

"Отчетено е като комуникационна грешка - това, че анализ...

Израел уби петима свои войници при приятелски огън в Северна Газа

Военните са попаднали под кръстосан танков огън

Откриха 62 нелегални мигранти в два камиона на ГКПП „Калафат“ в Румъния

От другата страна на Дунав мост Видин румънските полицаи...

Словакия повдигна обвинение на стрелеца срещу Роберт Фицо

Той може да бъде осъден на до 25 години затвор

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Финландия обмисля драконовски закон за спиране на мигрантите от Русия

Финландия ще предложи закон, позволяващ на граничните служители да...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg