https://www.gerb.bg/bg

Финландия обмисля драконовски закон за спиране на мигрантите от Русия

Снимка: (архив) EPA/JANNE KURONEN

Финландия ще предложи закон, позволяващ на граничните служители да блокират мигранти, опитващи се да влязат в страната от Русия, съобщи министър-председателят Петери Орпо, цитиран от „Ройтерс“.

Решението може да накара Хелзинки временно да наруши своите международни ангажименти.

Финландия затвори границата си с Русия миналата година, за да спре нарастващия брой пристигащи мигранти от страни като Сирия и Сомалия, и обвини Москва, че използва миграцията като оръжие срещу нея и Европейския съюз – твърдение, което Кремъл отрича.

През 2023 г. Финландия разгневи Русия, като изостави дългогодишната си военна необвързаност и се присъедини към НАТО в отговор на нахлуването на руските сили в Украйна. Освен това страната е подписала двустранен пакт за отбрана със Съединените щати.

Проектозаконът, предложен от дясната управляваща коалиция, признава, че връщането на мигранти обратно в Русия без обработка на молбите им за убежище би било в нарушение на международните ангажименти на Финландия за правата на човека, но уточнява, че прилагането му ще бъде временно и ограничено.

Премиерът заяви, че предложението ще бъде внесено в парламента следващата седмица, където ще бъде представено на конституционната комисия за преглед.

За приемането му ще са необходими 5/6 от гласовете в парламента – високото изискване по отношение на конституционни въпроси – и успехът не е гарантиран.

Тъй като това явление е в ръцете на Русия – кой идва, откъде и кога до границата на Финландия – ние не можем да го позволим. Затова трябва да разширим своето законодателство„, подчерта Орпо.

По данни на граничната охрана тази година по-малко от 40 мигранти са пресекли границата от Русия, откакто Финландия затвори своите сухопътни пунктове, докато пристигналите през пунктовете миналата година са около 1300. Остава отворен единствено един жп прелез, само за товари.

Финландските управляващи твърдят, че законодателството все още е необходимо, тъй като мигрантите може да започнат да пристигат отново, защото по-топлото време улеснява придвижването.

Все още има хиляди хора в Русия, които чакат възможност да стигнат до финландската граница„, предупреди Орпо, позовавайки се на разузнавателна информация.

Финландия дели 1340-километрова граница с Русия.

Законопроектът ще позволи на граничните власти да връщат мигранти, които влизат от Русия, с или без използване на сила. Той обаче няма да се прилага за деца и хора с увреждания, чиито молби за убежище Финландия ще продължи да приема.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

СИГНАЛ ДО News24sofia.eu! Педофил ли е лицето Димитър Димов? (СНИМКИ)

Скандален сигнал поучи Информационна агенция News24sofia.eu от наша читателка,...

Катастрофа затрудни движението по бул. „Шести септември“ в Пловдив

Катастрофа между две леки коли затруднява движението по бул....

ЦИК официално обяви новите български евродепутати

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие на свое заседание днес...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Бойко Пенков става председател на Комисията по прозрачност

Министерският съвет прие Решение за промяна в състава на...

Нинова към БСП: Вратата на крепостта ни ще бъде отворена отвътре

Не давайте БСП на търговците. Вратата на крепостта ни...

Спад на безработицата в Турция

Безработицата в Турция намаля с 0,1 пункта през април спрямо предходния месец на 8,6 %...

Обезвредиха корозирал боеприпас, открит в частен имот в Костинброд

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg