https://www.gerb.bg/bg

Властта бори с факти „фалшивата новина“ за криза с мигранти-престъпници

Снимка: БГНЕС

С наближаването на евроизборите се засилва публичното говорене на определени политици на тема „мигранти“ в синхрон с наратива на Кремъл за „бежанската криза“, който се разпространява в цяла Европа. Това се казва в съобщение в рубриката на сайта на Министерския съвет (МС) „Факти срещу дезинформацията“.

От правителството заявяват, че български партии, които искат да отклонят страната ни от европейския й път и стандарт на живот, злоупотребяват със страховете на хората и насаждат омраза и несигурност чрез фалшиви новини и внушения за несъществуваща „криза с мигранти-престъпници“.

В съобщението на кабинета е формулирана следната фалшива новина: „Безпрецедентен мигрантски поток! Чужденци бият хора по улиците на София. Държавата не осигурява защитата на гражданите.“

Следва и противопоставяне на дезинформацията с факти. От МС са категорични, че в България няма „безпрецедентен мигрантски поток„. По данни на властта към 11 март 2024 г. са върнати общо 192 лица от всички страни членки на Европейския съюз (ЕС) според Дъблинския регламент, прилаган от страната ни от 2007 г. От Министерския съвет отбелязват, че оттогава се организират редовни полети за договорени трансфери на мигранти.

През всичките тези години от заявените трансфери реално осъществените са не повече от 20%„, обясняват още от правителството.

Изброяването на факти продължава – капацитетът на бежанските центрове към Държавната агенция на бежанците (ДАБ) от 3 572 места за настаняване към момента той е запълнен на 43%.

През последната седмица имаше два криминални инцидента, които нямат връзка помежду си, но в тях бяха замесени чуждестранни граждани„, посочват от кабинета и допълват, че в единия случай двете сбили се в центъра на София групи са се познавали, а конфликтът е възникнал заради момиче. В другия случай непълнолетни българи са нападнали британски студенти по медицина от пакистански произход. От МС уточняват, че според МВР целта е била грабеж, а не престъпление на расова основа.

Така един битов инцидент и друг, в който чуждестранни граждани са пострадали, се превърнаха в повод за организирана акция под надслов „мигрантите вън“ и протест с участието на политици и евродепутати„, коментират от правителството.

Властта споделя още данни – през цялата 2023 г. у нас са извършени 287 престъпления от чуждестранни граждани у нас, а от българи – 4345. През 2013 г. съотношението е било 285 към 10 221.

От МС уверяват, че държавата продължава да подобрява усилията за защита на гражданите си. Посочват още, че в София кметът Васил Терзиев е въвел нови превантивни мерки – засилено е присъствието на „Общинска полиция“ в пешеходните зони. От Министерския съвет отбелязват също, че в последните месеци Столичната община възстановява и видеонаблюдението в града, което 10 месеца е било без поддръжка, а над 400 камери изобщо не са работели. Министерството на вътрешните (МВР) пък продължавало да полага всички усилия да опазва обществения ред и да защитава гражданите от престъпления.

Всяването на страх, паника и несигурност у гражданите е характерен подход на диктаторските режими като Кремъл. Предсказанията за „хаос и разруха“, които заливаха обществената среда през 2022 и 2023 година, никога не се сбъднаха. Призоваваме гражданите да не се поддават на внушенията, свързани с новия фалшив политически наратив за „хилядите мигранти-престъпници“, които върлуват по улиците„, изтъкват в заключение от МС.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Росен Карадимов: ББР – невероятно капитализирана и в изключително добро финансово състояние

В новата стратегия на Българската банка за развитие (ББР) се обмисля...

ЕС спира на своя територия някои руски медии

Агенция Франс прес, позовавайки се на анонимни европейски дипломатически...

Четирима мними строителни предприемачи са задържани при акция на МВР и прокуратурата

Разкрита е организирана престъпна група, завоалирала престъпленията си като...

Полицията в Германия претърси офиса на крайнодесен политик обвинен в корупция

Полицията е претърсила парламентарния офис на виден политик от...

Румен Радев предупреди РСМ: Никакви договори няма да бъдат ревизирани

Европейската перспектива на РСМ зависи от стриктното изпълнение на...

Финландия обмисля драконовски закон за спиране на мигрантите от Русия

Финландия ще предложи закон, позволяващ на граничните служители да...

Правителството изплати 5000 евро на млада футболистка, лишена от право да се състезава

Българското правителство одобри едностранна декларация за изплащане на обезщетение от...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg