https://www.gerb.bg/bg

Васил Божков дава пресконференция от дома си на „Московска“

Васил Божков, снимка: Микка Симидчиева, Информационна агенция News24sofia.eu

Васил Божков обяви, че ще даде пресконференция, докато е под домашен арест. Той направи това през страницата си във фейсбук. От неговия пресцентър обявиха, че „поради съображения за сигурност, г-н Божков ще отговаря на въпросите посредством видео връзка“.

Само преди два дни завърналият се от Дубай бизнесмен си пусна снимка с пура от дома си, след като само часове по-рано Софийският апелативен съд го пусна под домашен арест с електронна гривна.

Честит празник. У дома съм. Благодаря ви за подкрепата“, написа той тогава на страницата си във фейсбук.

Домашният арест на Божков беше определен по едно от делата срещу него – това за хазарта. Веднага след определението на съда, изненадващо стана ясно, че прокуратурата е изтеглила искането си за задържане на бизнесмена по второто дело срещу него, т.нар. криминално, по обвинения за поръчителство на убийства.

По третото дело – свързано с културно-исторически ценности, се оказа, че прокуратурата му е наложила мярка парична гаранция от 1,5 млн. лв. Така отпадна и последната пречка той да бъде освободен, макар и под домашен арест, който да изтърпява в сградата на „Нове холдинг“ на ул. „Московска“.

Адвокатите обявиха, че може би ще се окаже, че ще е проблем обвиняемият да извади парите за гаранцията, защото всичко му е запорирано. Очевидно обаче или е намерил парите, или е обжалван размерът на гаранцията, или му е даден по-дълъг срок да я внесе, щом сега се оказва у дома си.

Божков беше арестуван веднага, след като кацна на 25 август, петък от Дубай. Преди това той написа на фейсбук страницата си:

Днес се прибирам. След всички пречки, които Гешевата прокуратура и другите инструменти ми създадоха. Ще кацна в София около 15:30.“

Божков се върна след близо 3 и половина години престой в ОАЕ. Той отиде там, след като стана ясно, че прокуратурата го обвинява за 20 престъпления по 4 отделни дела и разследвания. През това време той громеше управлението в България, наричайки го хунта, и обвиняваше за положението си Бойко Борисов.

Междувременно се разрази спор дали бизнесменът се е върнал доброволно, или е бил екстрадиран, като и до момента няма ясен отговор.

Един от адвокатите му пък разкри, че докато е бил в Дубай, е бил разпитван 7 пъти от представители на американските власти и е предал 25 000 страници, материали, записи. Това ставало в опит той да бъде изваден от санкционния списък „Магнитски“. Божков давал информация за бившия премиер Бойко Борисов и ексфинансовия министър Владислав Горанов.

Докато се намираше в ареста, бизнесменът беше разпитван общо 9 часа по образувано по негови твърдения разследване, че е плащал такса спокойствие на хора от ръководството на ГЕРБ.

Веднага след това стана ясно, че прокуратурата е назначила държавна охрана за него и семейството му. Той е под домашен арест в сградата на Нове холдинг на столичната ул. Московска, където само отвън може да бъдат забелязани 4 човека охрана.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Избраха двамата претенденти за Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит Николай, стана...

ВУЗ-овете получават обещаните 39 млн. лв. утре

Това уверение е дал министърът на образованието

Енергийният министър отива в САЩ за проекта за нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов заминава на работно...

Животът на Роберт Фицо вече е извън опасност

Словашкият премиер обаче остава в тежко състояние

Слабо земетресение край София (СНИМКА)

Трусът е бил с магнитуд 2,7 по Рихтер

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Румъния купува ракети „въздух-въздух“ от САЩ за своите Ф-16

Във вторник Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба...

Израелските танкове са достигнали до жилищни райони на Рафах

Израелските танкове са достигнали до жилищни райони на град...

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Грузинският президент засипа с критики закона за чуждестранните агенти

Законът за "чуждестранните агенти", приет от парламента, който критиците...

Етнически сблъсъци в столицата на Киргизстан

Около 30 души са поискали помощ от здравните власти

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg