https://www.gerb.bg/bg

Израелски удари в Ливан убиха най-малко петима души

Снимка: (архив) EPA

Израелските удари в Южен и Източен Ливан убиха най-малко петима души в петък, сред които и две деца. Това съобщава „Ройтерс“, като цитира източници от сигурността и УНИЦЕФ.

В петък серия от израелски удари срещу крайбрежен град на север от обичайната зона на конфликта убиха член на „Хизбула“, както и двама сирийски цивилни, казаха източници от сигурността. УНИЦЕФ Ливан отделно съобщи, че две деца са били убити при израелски удар в петък.

Отделен израелски удар срещу Мадждал Анджар, на източната граница на Ливан със Сирия, уби Шархабил ал Сайед, член на палестинската въоръжена групировка Хамас, който отговаряше за операциите на фракцията в източната долина Бекаа в Ливан, според два източника от сигурността.

Ударът също уби друг палестински член на „Хамас“, казаха източниците.

Израелската армия заяви, че нейните сили са ударили ракета-носител на „Хизбула“ и военна инфраструктура в Южен Ливан и потвърдиха смъртта на Ал Сайед.

Той каза, че сирените, предупреждаващи за наближаващи ракети и враждебни самолети, са звучали в няколко общности през целия петък и в един момент са идентифицирани 75 изстрелвания, преминаващи от Ливан към Израел. Той каза, че десетки изстрелвания са били прихванати и няма незабавни съобщения за смъртни случаи или щети.

Говорейки пред войници по време на оценка на ситуацията и обиколка на север, министърът на отбраната Йоав Галант каза, че докато Израел се надява на дипломатическо решение, той също така се готви за по-нататъшна ескалация.

Трябва да сме подготвени и да имаме предвид, че всичко може да се случи, каза той. Искаме да изчерпим всяка възможност да го направим чрез споразумение, защото знаем, че има разходи за войната, които бихме предпочели да избегнем, но трябва да имате предвид, че това (ескалация) може да се случи.“

Припомняме, че Израел и ливанската въоръжена групировка „Хизбула“ си разменят огън през южната граница на Ливан в продължение на седем месеца, успоредно с войната в Газа. Други ливански фракции, както и палестински групировки също са изстреляли ракети срещу Израел от Ливан.

Размяната на огън се засили през последните дни. „Хизбула“ разположи нови видове ракети срещу Израел и извърши атака с дрон най-навътре в израелска територия от октомври насам.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

СИГНАЛ ДО News24sofia.eu! Педофил ли е лицето Димитър Димов? (СНИМКИ)

Скандален сигнал поучи Информационна агенция News24sofia.eu от наша читателка,...

Катастрофа затрудни движението по бул. „Шести септември“ в Пловдив

Катастрофа между две леки коли затруднява движението по бул....

ЦИК официално обяви новите български евродепутати

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие на свое заседание днес...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Делян Пеевски гласува с хартия за смирение в политиците и стабилна власт (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://youtu.be/34gutwMUBWo Председателят на ДПС Делян Пеевски гласува с хартиена бюлетина....

ЕК започва проверка на сделката за Yettel

Европейската комисия започва задълбочено разследване, след като миналия месец...

Тихомир Безлов: Нишката на избори води към мажоритарна система

Тихомир Безлов, старши експерт от Центъра за изследване на...

Ваня Григорова: Гласувах с хартия, защото изборите в София ми бяха откраднати през машините (ВИДЕО)

https://youtu.be/OFDukUiEcI4 Ваня Григорова избра хартиените бюлетини. "Гласувах за това хората...

Германската полиция нащрек за атентати в навечерието на Европейското по футбол

"Нашият фокус е преди всичко върху заплахата от ислямски...

Нова Зеландия и Китай се договориха за търговията и климата

Нова Зеландия и Китай подписаха споразумения за търговия и...

Макрон няма да се явява на дебат срещу Льо Пен

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че няма да участва...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg