https://www.gerb.bg/bg

Израелски удари в Ливан убиха най-малко петима души

Снимка: (архив) EPA

Израелските удари в Южен и Източен Ливан убиха най-малко петима души в петък, сред които и две деца. Това съобщава „Ройтерс“, като цитира източници от сигурността и УНИЦЕФ.

В петък серия от израелски удари срещу крайбрежен град на север от обичайната зона на конфликта убиха член на „Хизбула“, както и двама сирийски цивилни, казаха източници от сигурността. УНИЦЕФ Ливан отделно съобщи, че две деца са били убити при израелски удар в петък.

Отделен израелски удар срещу Мадждал Анджар, на източната граница на Ливан със Сирия, уби Шархабил ал Сайед, член на палестинската въоръжена групировка Хамас, който отговаряше за операциите на фракцията в източната долина Бекаа в Ливан, според два източника от сигурността.

Ударът също уби друг палестински член на „Хамас“, казаха източниците.

Израелската армия заяви, че нейните сили са ударили ракета-носител на „Хизбула“ и военна инфраструктура в Южен Ливан и потвърдиха смъртта на Ал Сайед.

Той каза, че сирените, предупреждаващи за наближаващи ракети и враждебни самолети, са звучали в няколко общности през целия петък и в един момент са идентифицирани 75 изстрелвания, преминаващи от Ливан към Израел. Той каза, че десетки изстрелвания са били прихванати и няма незабавни съобщения за смъртни случаи или щети.

Говорейки пред войници по време на оценка на ситуацията и обиколка на север, министърът на отбраната Йоав Галант каза, че докато Израел се надява на дипломатическо решение, той също така се готви за по-нататъшна ескалация.

Трябва да сме подготвени и да имаме предвид, че всичко може да се случи, каза той. Искаме да изчерпим всяка възможност да го направим чрез споразумение, защото знаем, че има разходи за войната, които бихме предпочели да избегнем, но трябва да имате предвид, че това (ескалация) може да се случи.“

Припомняме, че Израел и ливанската въоръжена групировка „Хизбула“ си разменят огън през южната граница на Ливан в продължение на седем месеца, успоредно с войната в Газа. Други ливански фракции, както и палестински групировки също са изстреляли ракети срещу Израел от Ливан.

Размяната на огън се засили през последните дни. „Хизбула“ разположи нови видове ракети срещу Израел и извърши атака с дрон най-навътре в израелска територия от октомври насам.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

МОН предлага по-голяма зимна за ваканция за сметка на 4 други почивни дни

Две по-дълги ваканции през новата учебна година предлага Министерството...

Костадинов: Съдебната реформа отиде в кошчето

Това, че съдебната реформа отиде в коша за боклук...

Системата на Центъра за градска мобилност в София се срина

Системата на Центъра за градска мобилност в София се...

КС отмени съдебната реформа и се раздели за правомощията на президента

Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело...

Парламентът даде мандат за ускоряване приемане на еврото в България

Депутатите приеха проект на решение за ускоряване и завършване...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ранени след израелски въздушен удар в Ливан

Израел отново атакува цели на "Хизбула"

Очаква се седмица на хаос и внимание след глобалния ИТ срив

Трябва да се внимава за потенциални измами

САЩ арестува Исмаел „Ел Майо“ Самбада, съосновател на картела Синалоа, в Тексас

Федерални агенти на САЩ арестуваха наркобарона Исмаел "Ел Майо"...

Камала Харис ядоса Израел с призивите си прекратяване на огъня в Газа

Израелски официални лица разкритикуваха вицепрезидента на САЩ Камала Харис,...

Столични полицаи задържаха трима за фишинг измами

Трима души бяха задържани за фишинг измами при акция...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg