https://www.gerb.bg/bg

Артериална хипертония, дислепидемия и атеросклероза са само част от усложненията на затлъстяването

Снимка: УМБАЛ „Света Екатерина“

Всяка година на 19 май се отбелязва Европейския ден за борба със затлъстяването. Затлъстяването увеличава риска от сърдечносъдови заболявания, които в цял свят са една от водещите причини за смъртност сред населението. То е и рисков фактор за появата и развитието на диабет тип 2, болести, свързани с обмяната на веществата, хипертония, атеросклероза, ставни заболявания и др.

Според данни на СЗО в повечето европейски държави между 30 и 80 % от хората са с наднормено тегло. От децата средно 20 % са с наднормено тегло, като 1/4 от тях са със затлъстяване, което означава, че 3 милиона деца са със затлъстяване и 14 милиона – със свръхтегло.

В България около 2 милиона от възрастното население е със свръхтегло, като около 1 милион от тях е със затлъстяване. При децата приблизително 200 000 са със свръхтегло и около 67 000 от тях са със затлъстяване.

Затлъстяването се дължи на нарушен баланс между енергиен прием и енергиен разход, което води до натрупване на телесно тегло. Въпреки че хората приемат затлъстяването повече като козметичен проблем, а не като здравен, то е един от най-сериозните публични здравни проблеми на 21 век, предупреди д-р Ренета Пелтегова, кардиолог в УМБАЛ „Света Екатерина“.

Честотата на наднорменото тегло и затлъстяването се увеличава непрекъснато през последните години като достигат епидемични нива както при децата така и при възрастните. Затлъстяването е свързано с неблагоприятни ефекти върху здравето като цяло и в частност върху сърдечносъдовата система.

Наднорменото тегло и затлъстяването са добре познати рискови фактори за исхемична болест на сърцето както и за нейните предшественици дислипидемията и артериалната хипертония. Пациентите със затлъстяване по-често страдат от артериална хипертония като с увеличаване на тежеста на затлъстяването се увеличава и честотата на артериалната хипертония.

Наднорменото тегло е един от основните рискови фактори за завишаване нивата на холестерол в кръвта. Приблизително 60-70% от пациентите със затлъстяване са с дислипидемия, разказа още кардиологът. Нездравословните хранителни навици, прием на висококалорийни, мазни и преработени храни повишават LDL холестерола ,триглицеридите и намаляване нивата на HDL холестерола.

Затлъстяването е рисков фактор и за развитие на сърдечна недостатъчност. Първоначално обикновено е налице левокамерна дястолна дисфункция, но с напредване на процеса при продължително затлъстяване дястолната дисфункция прогресивно се влошава и постепенно настъпва и влошаване на помпената функция на сърцето. Като хората със затлъстяване имат 2 пъти по-голяма вероятност за развитие на сърдечна недостатъчност в сравнение с тези с нормално телесно тегло, каза още д-р Ренета Пелтегова.

Затлъстяването може да доведе до развитие на атеросклероза, предупреждава и доктор Емил Хаджиев, съдов хирург в Клиниката по Съдова и ендоваскуларна хирургия в лечебното заведение.

Атеросклерозата предизвиква хронични или остри тромбози на артериалните съдове„, обясни той. Затлъстяването е свързано и с намалена подвижност.

Доктор Хаджиев поясни, че не всички хора със затлъстяване имат повишен холестерол.

Много важно е къде се натрупват плаките- дали се натрупват в съдовете или в подкожната мастна тъкан„, акцентира специалистът.

Затлъстяването е обратим и предотвратим процес. Наднорменото тегло има имагинерно значение не само за съдовите заболявания, но и за всички други медицински специалности, изтъкна той.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

МОН предлага по-голяма зимна за ваканция за сметка на 4 други почивни дни

Две по-дълги ваканции през новата учебна година предлага Министерството...

Костадинов: Съдебната реформа отиде в кошчето

Това, че съдебната реформа отиде в коша за боклук...

Системата на Центъра за градска мобилност в София се срина

Системата на Центъра за градска мобилност в София се...

КС отмени съдебната реформа и се раздели за правомощията на президента

Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело...

Парламентът даде мандат за ускоряване приемане на еврото в България

Депутатите приеха проект на решение за ускоряване и завършване...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Инспекцията по труда не може да прави проверки в чужбина

Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга...

Италия готви обвинения за смъртта на 94 мигранти край Калабрия през 2023 година

Прокурори в южния италиански град Кротоне са информирали двама...

Лайен: ЕС и САЩ остават партньори, приятели и съюзници

Европейският съюз (ЕС) и САЩ са партньори, приятели и...

Папа Фрнациск зове за олимпийско примирие

Папа Франциск изрази надежда, че Олимпийските игри в Париж...

21 юли е бил най-горещият ден в историята

Неделя 21 юли беше най-горещият ден регистриран някога в...

БСП очаква нов кръг консултации, не се отказва от третия мандат (ВИДЕО)

БСП очаква президентът Румен Радев да направи още един...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg