https://www.gerb.bg/bg

Артериална хипертония, дислепидемия и атеросклероза са само част от усложненията на затлъстяването

Снимка: УМБАЛ „Света Екатерина“

Всяка година на 19 май се отбелязва Европейския ден за борба със затлъстяването. Затлъстяването увеличава риска от сърдечносъдови заболявания, които в цял свят са една от водещите причини за смъртност сред населението. То е и рисков фактор за появата и развитието на диабет тип 2, болести, свързани с обмяната на веществата, хипертония, атеросклероза, ставни заболявания и др.

Според данни на СЗО в повечето европейски държави между 30 и 80 % от хората са с наднормено тегло. От децата средно 20 % са с наднормено тегло, като 1/4 от тях са със затлъстяване, което означава, че 3 милиона деца са със затлъстяване и 14 милиона – със свръхтегло.

В България около 2 милиона от възрастното население е със свръхтегло, като около 1 милион от тях е със затлъстяване. При децата приблизително 200 000 са със свръхтегло и около 67 000 от тях са със затлъстяване.

Затлъстяването се дължи на нарушен баланс между енергиен прием и енергиен разход, което води до натрупване на телесно тегло. Въпреки че хората приемат затлъстяването повече като козметичен проблем, а не като здравен, то е един от най-сериозните публични здравни проблеми на 21 век, предупреди д-р Ренета Пелтегова, кардиолог в УМБАЛ „Света Екатерина“.

Честотата на наднорменото тегло и затлъстяването се увеличава непрекъснато през последните години като достигат епидемични нива както при децата така и при възрастните. Затлъстяването е свързано с неблагоприятни ефекти върху здравето като цяло и в частност върху сърдечносъдовата система.

Наднорменото тегло и затлъстяването са добре познати рискови фактори за исхемична болест на сърцето както и за нейните предшественици дислипидемията и артериалната хипертония. Пациентите със затлъстяване по-често страдат от артериална хипертония като с увеличаване на тежеста на затлъстяването се увеличава и честотата на артериалната хипертония.

Наднорменото тегло е един от основните рискови фактори за завишаване нивата на холестерол в кръвта. Приблизително 60-70% от пациентите със затлъстяване са с дислипидемия, разказа още кардиологът. Нездравословните хранителни навици, прием на висококалорийни, мазни и преработени храни повишават LDL холестерола ,триглицеридите и намаляване нивата на HDL холестерола.

Затлъстяването е рисков фактор и за развитие на сърдечна недостатъчност. Първоначално обикновено е налице левокамерна дястолна дисфункция, но с напредване на процеса при продължително затлъстяване дястолната дисфункция прогресивно се влошава и постепенно настъпва и влошаване на помпената функция на сърцето. Като хората със затлъстяване имат 2 пъти по-голяма вероятност за развитие на сърдечна недостатъчност в сравнение с тези с нормално телесно тегло, каза още д-р Ренета Пелтегова.

Затлъстяването може да доведе до развитие на атеросклероза, предупреждава и доктор Емил Хаджиев, съдов хирург в Клиниката по Съдова и ендоваскуларна хирургия в лечебното заведение.

Атеросклерозата предизвиква хронични или остри тромбози на артериалните съдове„, обясни той. Затлъстяването е свързано и с намалена подвижност.

Доктор Хаджиев поясни, че не всички хора със затлъстяване имат повишен холестерол.

Много важно е къде се натрупват плаките- дали се натрупват в съдовете или в подкожната мастна тъкан„, акцентира специалистът.

Затлъстяването е обратим и предотвратим процес. Наднорменото тегло има имагинерно значение не само за съдовите заболявания, но и за всички други медицински специалности, изтъкна той.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

СИГНАЛ ДО News24sofia.eu! Педофил ли е лицето Димитър Димов? (СНИМКИ)

Скандален сигнал поучи Информационна агенция News24sofia.eu от наша читателка,...

Катастрофа затрудни движението по бул. „Шести септември“ в Пловдив

Катастрофа между две леки коли затруднява движението по бул....

ЦИК официално обяви новите български евродепутати

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие на свое заседание днес...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Спипаха дрогиран шофьор на автобус в Смолян

Хванаха дрогиран шофьор на градския транспорт в Смолян. Това...

Градушка с размер на лешник падна в Бургаско

Гръмотевична буря с градушка се разрази над Бургаско, съобщава БНТ. Засегнат...

Утре военните започват да стрелят учебно край Шабла

Съвместни бойни стрелби на авиационни формирования от ВВС и...

Борислав Сарафов иска промени в Наказателния кодекс

Главен прокурор Борислав Сарафов иска промени в Наказателния кодекс...

Германия обеща трета система Patriot на Украйна в следващите седмици и месеци

На конференцията за възстановяване на Украйна, провеждаща се в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg