https://www.gerb.bg/bg

Спецпрокуратурата разследва Асен Василев

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков обяви, че е образувано досъдебно производство срещу вицепремиера и финансов министър Асен Василев за престъпление по служба.

Бойко Рашков съжали и главния прокурор Иван Гешев – „или си е счупил краката, или си е навехнал краката“ да образува досъдебно производство по служба срещу вицепремиера и финансов министър Асен Василев. Много скоростно е станало това по сигнал на „Инса ойл“ от Георги Самуилов, който преди няколко дни е поддал писмо и сигнал до обвинител номер едно, обясни Рашков. На 15 март е подаден сигнала срещу Василев и така е бързано, че от държавното обвинение са се позовали на съобщение от органите на МВР. Такова съобщение не е изпращано и никакъв материал от МВР не е изпращан на прокуратурата, каза силовият министър.

Припомняме, че от компанията „Инса ойл“ ЕООД обявиха, че подават сигнал срещу финансовия министър Василев, след като той обвини фирмата, заедно с друга – „Сакса“ за паниката с цената на горивата на 2 март. „Инса ойл“ обяви, че преди няколко дни заедно с още компании са били поканени на разговор „на четири очи“ с неясен контекст.

Според компанията Василев публично е признал за уговорка с „фирмата с господстващо положение на пазара“, в резултат на която е наложено манипулиране на ценовите нива на горивата, като по този начин е реализирана намеса с непазарни механизми на конкурентен пазар, което поставя в неравностойно положение българските вносители на горива и представителите на международните вериги.

От „Инса ойл“ твърдят, че Асен Василев не е представил никакви смислени и категорични аргументи за обвиненията си за всяване на паника на пазара на горива, а е пренебрегнал и факта, че по същото време цените на дизела и бензина в Румъния и Сърбия бележат аналогичен скок.

Припомняме, че и КЗК заподозря наличие на евентуално картелно споразумение между „Сакса“ ООД и „Инса Ойл“, след като заради слухове за предстоящо поскъпване на горивата на 2 март се извиха огромни опашки на бензиностанциите у нас. Тогава стана ясно, че в някои бензиностанции цената на горивата е преминала психологическата граница от 3 лева за литър.

Снимка: архив Информационна агенция News24sofia.eu / Светломир Стоянов

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Великобритания освобождава предсрочно затворници заради пренаселени затвори

Британското правителство задейства спешни мерки за предсрочно освобождаване на...

ЕС разследва пристрастяващи ли са Facebook и Instagram за непълнолетните

Европейският съюз започва официално разследване на социалните мрежи Facebook...

Володимир Зеленски: Украинският енергиен сектор загуби значителна част от производството си

Украинският енергиен сектор загуби значителна част от производството си...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg