https://www.gerb.bg/bg

Си Ен Ен: Русия се въоръжаваше, а НАТО – не

75-годишната история на НАТО може да се опише с три действия, всяко от които се определя от екзистенциални заплахи за сигурността на Запада. Това се посочва в материала на CNN.

Отбелязва се, че на първо място е Студената война и съветската заплаха. Второто действие се случва през 90-те и 2000-те години, когато НАТО първо разполага войски в Босна и Косово, а след това в Афганистан и Ирак.

От 2014 г. първата инвазия на руския президент Владимир Путин в Украйна и самопровъзгласилият се халифат на ИДИЛ върнаха въоръжените заплахи точно до границите на Алианса.

Четвъртото действие на НАТО може да се определи с криза, която се разгръща с бавни темпове. В продължение на повече от десетилетие съюзниците хронично не отделят достатъчно средства за отбрана, докато противниците на Запада модернизират и укрепват собствените си военни способности. Най-очевидният начин да се разбере въздействието на това е пълномащабна руска инвазия в Украйна през 2022 г.“, пише медията.

По-специално, журналистите отбелязват, че недостатъчното финансиране на бюджетите за отбрана в продължение на дълъг период от време е довело до многобройни последици – от по-малък брой войници до лошо поддържано оборудване.

Въпреки това, в контекста на войната в Украйна, ограничените и бързо намаляващи доставки на боеприпаси, които Западът е успял да предостави на Киев, може би са нанесли най-големи щети.

Задачата на НАТО не беше да защитава Украйна от нахлуване. Украйна не е член на НАТО и официално заяви намерението си да се присъедини едва след инвазията през 2022 г. Въпреки това естеството на подкрепата на съюзниците от НАТО за Украйна – предимно пряка военна подкрепа – разкри уязвимостта на Алианса поради дългогодишното недостатъчно финансиране„, заявява CNN.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

МС обнови състава на Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие

Министерският съвет смени девет представители на държавата в Националния...

Росен Карадимов: ББР – невероятно капитализирана и в изключително добро финансово състояние

В новата стратегия на Българската банка за развитие (ББР) се обмисля...

Енергийният министър отива в САЩ за проекта за нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов заминава на работно...

Съдът постанови да се прекрати промяната на движението в центъра на София

Административен съд София - град постанови да бъдат безусловно...

БАН: Държавата трябва да изпълни поетите ангажименти към преподаватели и учени

Неизпълнението на поетите от държавата задължения относно повишаване на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg