https://www.gerb.bg/bg

Съседите на Хаити се готвят за драстична ескалация

Снимка: EPA/Johnson Sabin

Съседите на Хаити в понеделник започнаха да укрепват отбраната си и да извикат персонала на посолствата си, тъй като конфликтът между бандите в карибската държава ескалира и хиляди избягаха от възобновилите се боеве, предава „Ройтерс“.

В неделя де факто правителството на Хаити въведе извънредно положение за 72 часа и наложи вечерен час, след като въоръжени мъже освободиха хиляди затворници, а лидер на банда призова за свалянето на премиера Ариел Анри.

Доминиканската република, която дели остров Испаньола с Хаити и миналата година депортира десетки хиляди хаитяни, каза в понеделник, че нейният министър на отбраната инспектира границата, за да наблюдава напредъка по изграждането на граничната ограда, докато президентът изключи отварянето на бежански лагери за хаитяни в страната.

Насилието избухна, докато Анри отсъстваше. Съмненията относно неговото местонахождение нараснаха, след като той пътува до Кения, за да сключи сделка африканската нация да оглави международни сили, които да помогнат в борбата с все по-мощните банди.

Силна стрелба е била наблюдавана близо до международното летище на Порт-о-Пренс през деня, съобщиха летищните власти.

Съединените щати призоваха своите граждани да напуснат Хаити „възможно най-скоро“. Говорител на Държавния департамент на САЩ каза, че вярва, че Анри се връща в Хаити.

Правителството на Бразилия призова международната общност да изпълни резолюцията на ООН за изпращане на многонационални сили в Хаити. Бразилските власти отбелязаха в изявление, че са ръководили мирна мисия на ООН в Хаити от 2004 до 2017 г.

Съседните Бахамски острови казаха, че са повикали персонала на посолството обратно в Ню Провидънс, оставяйки само неговия шарже д’афер и двама служители по сигурността, докато Мексико каза, че неговите граждани трябва да се ограничат до основния транзит и да се запасят с вода, гориво и нетрайни стоки.

Бандите предупредиха жителите около Порт-о-Пренс да държат децата вкъщи, въпреки че правителството на Хаити е постановило, че училищата ще останат отворени.

Международната организация по миграция каза, че само за три дни миналата седмица около 15 000 души са избягали от стрелба в столицата, много от тях от импровизирани лагери в училища, болници и площади, където вече са били разселени.

Организацията на обединените нации изчисли в началото на тази година, че около 300 000 души са били принудени да напуснат домовете си, бягайки от безразборни убийства, рутинно сексуално насилие, отвличания и грабежи, докато добре въоръжени съперничещи банди се бият за територия.

Международният спасителен комитет каза, че хуманитарните групи, с които работи, са били принудени да прекратят работата си предвид ситуацията със сигурността.

Базираната във Вашингтон Организация на американските държави настоя за по-бърз международен отговор, в координация с ООН. „Безотговорно е необходимите мерки и действия да продължават да се забавят“, се казва в съобщението.

Миналия октомври ООН ратифицира плана за изпращане на международни сили, базирани на доброволни вноски от държавите-членки, които да помогнат на хаитянската полиция да възстанови сигурността.

Все още обаче не е определена дата за тяхното изпращане. Към края на февруари ООН каза, че пет нации официално са обещали войски – Бахамите, Бангладеш, Барбадос, Бенин и Чад – и едва 11 милиона долара са депозирани във фонда.

Откакто Анри дойде на власт след убийството на последния президент на Хаити през 2021 г., насилствените банди разшириха територията си. Премиерът обеща да се оттегли до началото на февруари, но забави процеса, позовавайки се на липсата на сигурност.

Припомняме, 53-годишният президент Жовенел Мойс беше застрелян в частната си резиденция на 7 юли 2021 г., а съпругата му беше ранена при нападението. Основни заподозрени бяха група колумбийски наемници, част от които вече са арестувани. По делото за убийството са задържани общо над 40 души.

Убийството на президента Мойс задълбочи политическата нестабилност в Хаити. След него страната беше засегната от земетресение с магнитуд 7,2 през август, при което загинаха повече от 2200 души, увеличи се насилието, причинявано от улични банди и се появи остър недостиг на горива.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната...

Военен камион се заби в бус с туристи на АМ „Тракия“

Шофьорът на камиона обяснил, че спирачките му отказали

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Галя Кондева освободи директора на „Здравната инвестиционна компания за детска болница“

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева освободи директора на "Здравната...

Служебното правителство ще обсъди доклад за изпълнението на държавния бюджет

Служебното правителство ще проведе редовното си седмично заседание, съобщиха...

Симеон Дянков: Не сме готови за Еврозоната

"Все още България има значителна инфлация, доста над средната...

„Мис Силикон“ Анна-Мария Чернева: Не мечтая за дете. Готова съм за още силикон в гърдите (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=rwdM2LK7vQs&pp=ygUIbmV3czI0LTc%3D Тя е водеща, тя е и танцьор и носител...

Египет отхвърли предложението на Израел за отварянето на ГКПП „Рафах“

Египет отхвърли предложението на Израел двете страни да се...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg