https://www.gerb.bg/bg

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

Служебният здравен министър д-р Галя Кондева, снимка: (архив) БГНЕС

Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната детска болница „Мама и аз“. Спрямо мен не е упражняван никакъв лобистки натиск„. Tова заяви служебният здравен министър Галя Кондева в предаването „Защо господин министър?“ по bTV.

Тя обясни, че въпросът с разрешаване на една болница са регламентирано разписани в закона.

По думите ѝ толкова много приказки са изприказвани за националната детска болница, а нищо не е направено. Въпросът дали е нужна болницата, или не, съществуват правила и нормативи да се направят комплексни оценки за изграждането на болницата. Правени са много анализи и досега общо взето всички проектни предложения на различни инвеститори са приемани за това – леглата може да са много, но когато има нужда някой да бъде приет някъде в някоя болница, в Министерството на здравеопазването постъпват сигнали, че в определена болница няма легла, коментира здравният министър.

Тя посочи, че обществената реакция за частната болница е била силна и е създала предпоставки за размисъл защо е необходимо да се изгради частна болница. Галя Кондева не знае дали е загубила доверието на служебния премиер с отказа да издаде разрешително за частната болница. Тя обаче е разочарована, че няма детска болница и има липса на доверие. Не се притеснява и от проверката на ДАНС.

Аз съм в състояние да отстоявам интересите, защото като лекар и администратор съм отстоявала диалога. Сега имаме възможност да анализираме сегашната ситуация в по-дългосрочен план да се изведат ползите за болницата„, каза още министър Кондева. Към момента има 1996 педиатъра в цялата страна.

Запитана защо медицинските сестри бягат от България, Кондева посочи, че професията е непривлекателнa за младите хора и това, което Министерството на здравеопазването може да направи, е чрез проект за насърчаване на специализациите в здравеопазването. Обсъжда се и с образователния министър програмата за обучението на медицинските сестри да се оптимизира и да стане възможно по-кратко нейното изпълнение.

На въпрос защо е оставен д-р Валентин Димитров като директор начело на „Пирогов“, Галя Кондева заяви, че е отменила заповедта за отстраняването на директора на болничното заведение, тъй като мандатът му изтича съвсем скоро. Конкурсите и изискванията са ясни, но здравният министър не знае дали д-р Димитров ще се кандидатира или не. Към момента болница „Пирогов“ няма просрочени задължения, уточни още Кондева.

Галя Кондева коментира и темата за медицинските хеликоптери и кога ще заработят. 6 медицински екипа ще бъдат обучени. Нощем също ще могат да се използват хеликоптерите. Черната кутия все още не е сертифицирана, а е в процес на тестови проекти от страна на производителя на хеликоптера. Това обаче не би попречило на ползването на медицинските хеликоптери да летят. Всички дефекти на хеликоптерите също са отстранени.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

СИГНАЛ ДО News24sofia.eu! Педофил ли е лицето Димитър Димов? (СНИМКИ)

Скандален сигнал поучи Информационна агенция News24sofia.eu от наша читателка,...

Катастрофа затрудни движението по бул. „Шести септември“ в Пловдив

Катастрофа между две леки коли затруднява движението по бул....

ЦИК официално обяви новите български евродепутати

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие на свое заседание днес...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Перспективите за прекратяване на огъня в Газа остават несигурни

Хамас заяви в сряда, че неговият "положителен" отговор на...

Кирил Петков: Гласувах за България, в която всички имат равен старт (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://youtu.be/j496xcdAG_o Бившият премиер и настоящ съпредседател на ПП-ДБ Кирил Петков...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg