https://www.gerb.bg/bg

Правна комисия одобри декларацията за спиране на процедурата за нов главен прокурор

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Депутатите от Комисията по правни въпроси в Народното събрание одобриха декларацията срещу избора на нов главен прокурор като първа точка от дневния ред. Предложението е направено от председателя на 49-то Народно събрание Росен Желязков. Народните представители гласуваха с 15 гласа „За“ и 6 гласа „против“.

Припомняме, че депутати от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС внесоха в парламента в петък, 30 юни, проект на декларация с призив към Висшия съдебен съвет (ВСС) да спре процедурата по избор на нов главен прокурор. Новината идва, след като Висшият съдебен съвет откри процедура за избор на наследник на бившия главен прокурор Иван Гешев на 22 юни, след като по-рано гласува предсрочното му отстраняване от поста. В проекта на декларация се иска изборът на нов главен прокурор да се случи след окончателното произнасяне на Конституционния съд (КС) по жалба на бившия главен прокурор, както и до окончателното приемане на предвижданите промени в Конституцията.

Жалбата на Гешев до КС е срещу законовите промени, които въвеждат механизъм за разследване на главния прокурор и намаляване на необходимия брой гласове за отстраняването му от поста. Гешев беше отстранен именно по новите правила и ако КС ги обяви за противоконституционни, парламентът ще трябва да се съобрази с конституционалистите и да ги преработи. КС ще разгледа и друго питане, което Гешев внесе, а именно дали съдебен съвет с изтекъл мандат може да провежда избор на нов или освобождаване на действащ главен прокурор.

Единственото изказване направи депутатът от ДПС Хамид Хамид, който обясни, че мотивът на председателя на парламента е породен от напрежението след освобождаването на главния прокурор Иван Гешев от длъжност и откритата нова процедура по избор на нов главен прокурор. Допуснато е и образувано дело от Конституционния съд за новите, залегнали промени в Наказателно-процесуалния кодекс относно гласовете, с които бе отстранен досегашния обвинител номер едно, както и текстове от Закона за съдебната власт. Съставът на ВСС е с изтекъл мандат и голяма част от партиите водят задълбочени разговори в детайли за промени в Конституцията, посочи Хамид и призова декларацията да бъде подкрепена.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Прокурорската колегия реши, че няма правомощия да променя етичния кодекс на прокурорите

Прокурорската колегия, изпълняваща функциите на Висш прокурорски съвет, изрази...

Фицо помнел нападението срещу него (СНИМКИ)

Словашкият премиер Роберт Фицо си спомня обстоятелствата около покушението...

Американец хванал жена си да слага отрова в кафето му

Осъдиха на три години условно жена, опитала се да...

Ким Чен Ун наблюдава теста на тактически балистични ракети

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун e наблюдавал в петък...

Полицията в Разград глоби 5 абитуриенти за „надуване“ на клаксони

Петима абитуриенти в Разград са глобени за безотговорно поведение...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg