https://www.gerb.bg/bg

Прокурорската колегия реши, че няма правомощия да променя етичния кодекс на прокурорите

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Прокурорската колегия, изпълняваща функциите на Висш прокурорски съвет, изрази становище, че не разполага с правомощия да извършва промени в Кодекса за етично поведение на българските прокурори и следователи.

Уточнява се, че е регламентирано, че до избирането на Висш съдебен съвет и на Висш прокурорски съвет Съдийската колегия и Прокурорската колегия на досегашния Висш съдебен съвет изпълняват функциите на Висш съдебен съвет, съответно на Висш прокурорски съвет по Конституцията, с изключение на правомощията по чл. 130б, ал. 2, т. 2 и ал. 3, т. 2 от Основния закон.

Законодателят е категоричен, че колегиите могат да изпълняват правомощията на ВСС и ВПС, разписани в чл. 130б, ал. 2 и ал. 3 от Конституцията на Република България, но в тях не е включено приемането на Кодекса за етично поведение на българските прокурори и следователи. Такова правомощие е предвидено в проекта за нов Закон за съдебната власт.

До момента кодексите за етично поведение се одобряват от Пленума на ВСС по предложение на всяка от колегиите.

Становището на Прокурорската колегия е прието в отговор на писмо от министъра на финансите относно изпълнение на етап № 219 „Укрепване на капацитета на ИВСС за превенция и противодействие на корупцията в съдебната власт“ от реформа С10.R2 „Противодействие на корупцията“ от Националния план за възстановяване и устойчивост“.

Посочва се, че приемането на Кодекс за етично поведение на българските съдии и такъв на българските прокурори и следователи са представени като елемент от изпълнението на етап № 219 пред Европейската комисия, която в рамките на преговорите по одобряване на второто плащане по НПВУ е изискала и чрез Министерството на правосъдието е проведена консултация на двата кодекса с Венецианската комисия, като са отправени конкретни препоръки за тяхното подобряване.

Становището на Прокурорската колегия ще бъде изпратено на финансовия министър.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Пожар в Русия уби трима

Инцидентът е станал в Уляновск

Военните в Украйна могат да останат без заплати още през септември

Военните в Украйна рискуват да останат без заплати още...

МОН предлага по-голяма зимна за ваканция за сметка на 4 други почивни дни

Две по-дълги ваканции през новата учебна година предлага Министерството...

Костадинов: Съдебната реформа отиде в кошчето

Това, че съдебната реформа отиде в коша за боклук...

Системата на Центъра за градска мобилност в София се срина

Системата на Центъра за градска мобилност в София се...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Авария остави няколко квартала в София без вода

Няколко квартала в източната част на София останаха без...

Полицейска операция се проведе на Терминал 1 на летище София заради забравен багаж

От МВР уточниха за Информационна агенция News24sofia.eu, че операцията се е провела заради съмнителен багаж, оставен без надзор, но не дадоха повече подробности

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg