https://www.gerb.bg/bg

От ДАНС се хвалят с руската къртица в ГДБОП като родно начинание (СНИМКИ)

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Няма чужди служби – родна разработка е залавянето на служителя на ГДБОП, който е работил в интерес на Руската федерация. Няма подаден и сигнал от чужди служби. Разработката е изцяло на ДАНС, започнала е в средата на миналата година, включени са всички служби, с които се е работило в пълна координация.

С това се похвалиха на брифинг на прокуратурата днес, ден след извършения арест.

Петър Петров, зам.-председател на ДАНС, увери, че по време на операцията не е допуснато да има теч на информация и по този начин да се застраши националната сигурност.

Цялата информация е предадена на прокуратурата вече и ще се преценява точно какво обвинение да му бъде повдигнато.

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев веднъж заяви, че въпреки че информацията е достигнала до чужди служби, националната сигурност не е застрашена

По-късно в отговор на въпрос заяви обаче, че той ще настоява делото, включително и мярката за неотклонение на задържания служител на ГДБОП да бъде гледана при закрити врата, тъй като става въпрос за класифицирана информация, която може да застраши националната сигурност.

Обвиненият служител на ГДБОП е реализирал комуникация и съобщения със специалните разузнавателни служби на Руската федерация. Досъдебното производство по случая е било образувано през средата на миналата година.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Понастоящем се предявява обвинението, той е задържан за 72 часа, като все още се събират доказателства и се разпитват свидетели, обясни Ангел Кънев, прокурор в Софийска градска прокуратура (СГП).

Извършвани са претърсвания и са приобщени веществени доказателства. Всички действия по делото са били извършени след разрешение на компетентния градски съд.

Лицето е предоставяло информация и документи, които са му били достъпни от служебните задължения. Изясняват се всички служебни контакти на служителя на ДАНС. Информацията е достигнала до представители на руските разузнавателни служби, използвали са различни способи за предаване на информацията, като със сигурност тепърва считано от днес българските служби ще изяснят статута на книжата и документите, които са били предоставени нерегламентирани на Руската федерация.

Не беше уточнено колко пари е получавал служителят на ДАНС. Обвиняемият е изнасял чувствителна информация, класифицирани и некласифицирани документи в полза на Руската федерация.

Към момента няколко пъти е разпитан в качеството на свидетел. Предстои да стане ясно дали е извършил длъжностно престъпление или престъпление против републиката.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Ангел Кънев увери, че дейността на обвиняемия не е станала причина да се провалят разработките на българските агенции за сигурност.

Явор Серафимов, директор на ГДБОП заяви, че когато се хващат такива служители за изнасяне на информация в полза на друга държава, е един вид прочистване на службите, защото по този начин не им се дава правото да изнасят строго класифицирана информация. Всички служители, които постъпват на работа в ДАНС и ГДБОП биват проверявани щателно. Има обаче служители ,които се изкушават, за да са в полза на други служби. Допълнителни действия по назначаване на хора в службите ще се вземат, както и по отношение защита на информацията, закани се Серафимов.

Шефът на ГДБОП Явор Серафимов обясни, че задържаният служител е награждаван няколко пъти с благодарност от ГДБОП и МВР.

Налагани са му дисциплинарни наказания – писмено предупреждение, мъмрене и порицание. След възстановяването на ГДБОП през 2013 г. лицето е назначено 2017 г. и заема длъжност главен експерт в международно сътрудничество при ГДБОП„, обобщи той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев
spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Иранските държавни медии използват израза "твърдо кацане", за да...

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната...

Военен камион се заби в бус с туристи на АМ „Тракия“

Шофьорът на камиона обяснил, че спирачките му отказали

Кола блъсна и уби пешеходец във Варна

Автомобилът и жертвата са паднали в строителен изкоп

Няма да има съществено увеличение на цената на тока

Съществено поскъпване на цената на тока за битовите потребители...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Две години затвор за мъж, обрал жена в София

Осъдиха мъж на 2 години и 8 месеца затвор...

Русия унищожила 3 бази на джихадисти в Сирия

Отново посочи нарушения на западната коалиция

Румен Радев предупреди РСМ: Никакви договори няма да бъдат ревизирани

Европейската перспектива на РСМ зависи от стриктното изпълнение на...

Израел удря по Рафах в северната част на Газа, без да напредва

Израелските танкове навлязоха в сърцето на Джабалия в северната...

Откриха 62 нелегални мигранти в два камиона на ГКПП „Калафат“ в Румъния

От другата страна на Дунав мост Видин румънските полицаи...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg