https://www.gerb.bg/bg

ЕК прогнозира растеж на БВП на България в следващите години

Снимка: iStock

За България се очаква растеж на БВП от 1,9% за 2024 г. и 2.9% през 2025 г. Това се посочва в пролетната икономическа прогноза на Европейската комисия.

Отбелязва се, че след общата икономическа стагнация през 2023 г., по-добрият от очакваното растеж в началото на тази година и продължаващото намаляване на инфлацията са създали условия за постепенно увеличаване на икономическата активност през прогнозния период.

В прогнозата се предвижда растеж на БВП през тази година от 1% в ЕС и 0,8% в еврозоната. През 2025 г. пък се очаква растежът на БВП да се ускори до 1,6% в ЕС и до 1,4% в еврозоната.

Очаква се инфлацията по ХИПЦ в ЕС да намалее от 6,4% през 2023 г. на 2,7% през настоящата година и на 2,2% през 2025 г. В еврозоната пък се очаква тя да се забави от 5,4% през миналата година на 2,5% през 2024 г. и на 2,1% през 2025 г. За България очакваната инфлация за 2024 г. е 3,1% и 2,6% за 2025 г.

ЕК прогнозира растежът на заетостта в ЕС да се забави до 0,6% през тази година, след което да намалее още до 0,4% през 2025 г. Очаква се равнището на безработица в ЕС да остане като цяло стабилно около историческия си минимум. За България прогнозираната безработица за 2024 г. е 4.3%, а за 2025 г. – 4%.

Комисията посочва, че несигурността и рискът от влошаване на икономическите перспективи са се увеличили още повече през последните месеци в резултат на военната агресия на Русия срещу Украйна и на конфликта в Близкия изток. Геополитическото напрежение в по-широк контекст също продължава да поражда рискове.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

СИГНАЛ ДО News24sofia.eu! Педофил ли е лицето Димитър Димов? (СНИМКИ)

Скандален сигнал поучи Информационна агенция News24sofia.eu от наша читателка,...

Катастрофа затрудни движението по бул. „Шести септември“ в Пловдив

Катастрофа между две леки коли затруднява движението по бул....

ЦИК официално обяви новите български евродепутати

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие на свое заседание днес...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Нидерландия дава 60 млн. евро за безпилотни самолети за Украйна

Министърът на отбраната на Нидерландия в оставка - Кайса...

На Пирея гръцката полиция хвана кокаин за 1 млн. евро

Дрогата е била скрита в контейнер с банани

Китай увещава ЕС да не върви „в грешната посока“ с митата върху електромобилите му

Пекин се надява, че Европейският съюз ще преразгледа митата върху китайските...

Приключи изборният ден в Австралия, Азия, Африка и Европа

Приключи изборният ден за сънародниците ни на четири континента...

Почина бившият апелативен прокурор на София Радослав Димов

Почина бившият апелативен прокурор на София Радослав Димов. Това съобщиха...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg