https://www.gerb.bg/bg

ООН одобри изпращането на мироопазващи сили в Хаити за борба с бандите (ОБНОВЕНА)

Снимка: EPA/Johnson Sabin

Съветът за сигурност на ООН упълномощи чуждестранна мисия за сигурност в Хаити, година след като карибската страна поиска помощ за борба с групировките, които в момента контролират големи части от столицата Порт о Пренс, съобщава „Ройтерс“.

Повече от просто гласуване, това всъщност е израз на солидарност с бедстващо население„, каза министърът на външните работи на Хаити Жан Виктор Женеус пред съвета. „Това е искрица надежда за хората, които твърде дълго са страдали.“

15-членният съвет прие резолюция, изготвена от Съединените щати и Еквадор, която упълномощава т. нар. Многонационална мисия за подкрепа на сигурността „да предприеме всички необходими мерки„, тоест да използват сила.

Китай и Русия се въздържаха от гласуването, поради опасенията им да разрешат общата употреба на сила съгласно глава 7 от основополагащия Устав на ООН. Останалите 13 членове гласуваха „за“.

Активизирахме се, за да създадем нов начин за запазване на глобалния мир и сигурност, в отговор на многократните призиви на държава-членка, изправена пред многоизмерна криза на фона на тревожно спираловидно бандитско насилие„, каза старшият американски дипломат Джефри ДеЛаурентис.

Съветът за сигурност също така разшири оръжейното ембарго на ООН, за да включи групировките в Хаити. Това е мярка която пожела Китай. Властите в Хаити казаха, че се смята, че оръжията, използвани от бандита, са предимно внесени от Съединените щати. До преди това ембаргото се прилагаше само за отделни лица.

Това е много важно решение. Ако Съветът беше предприел тази стъпка по-рано, ситуацията със сигурността в Хаити може би нямаше да се влоши до това, което е днес„, каза посланикът на Китай в ООН Жан Джун пред Съвета след гласуването.

Отговорът на искането на Хаити за помощ беше забавен поради трудностите да се намери страна, която да желае да ръководи мисия за подпомагане на сигурността. Кения се кандидатира през юли с обещание за 1000 полицаи. Тогава Бахамските острови ангажираха 150 души, докато Ямайка и Антигуа и Барбуда също са готови да помогнат.

Този ​​мандат не е само за мира и сигурността, но и за възстановяването на Хаити – неговата политика, икономическо развитие и социална стабилност„, каза министърът на външните работи на Кения Алфред Мутуа в публикация в Twitter (x).

След одобрението на съвета в понеделник не беше ясно колко бързо могат да бъдат разположени силите за мир. „Днешното гласуване е само първата стъпка. Сега започва работата по стартирането на мисията„, каза в изявление американският посланик в ООН Линда Томас-Грийнфийлд.

Въпреки че не изпраща никакви войски, правителството на САЩ се надява да предостави 100 милиона долара, за да подкрепи многонационалната мисия с логистична и финансова помощ, която може да включва разузнаване, въздушен транспорт, комуникации и медицинска подкрепа.

Страните внимават, когато подкрепят неизбраната администрация в Хаити на министър-председателя Ариел Хенри. По негови думи честни избори не могат да бъдат проведени при настоящата несигурност. Хаити е без избрани представители от януари.

Съветът за сигурност подчерта „спешната необходимост“ Хаити да постигне напредък към „прозрачни, приобщаващи и надеждни изборни процеси, както и свободни и честни избори„.

Мисията за подпомагане на сигурността, макар и одобрена от Съвета за сигурност на ООН, не е операция на ООН.

Припомняме, че мироопазващите сили на ООН бяха разположени в Хаити през 2004 г., след като бунт доведе до свалянето и изгнанието на тогавашния президент Жан-Бертран Аристид. Мироопазващите сили напуснаха през 2017 г. и бяха заменени от полицията на ООН, която напусна през 2019 г.

Хаитяните се притесняват от въоръжено присъствие на ООН.

Припомняме още, че мироопазващите сили на ООН заразиха питейната вода на страната с холера през 2010. Около 800 000 се разболяха от болестта, а повече от 9000 души са починали от нея.

Резолюцията на съвета, приета в понеделник, изисква от страните, участващи в мисията за сигурност,

да приемат подходящо управление на отпадъчните води и други мерки за контрол на околната среда, за да се предпазят от въвеждането и разпространението на болести, пренасяни от водата„.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Хакнаха деловодната система за документооборот на СОС

В момента се работи по възстановяване на услугата и данните

Байдън: Тръмп иска реванш, а не да води Америка

Кандидатът на републиканците води агресивна кампания

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната...

Храната в детската градина не е причинила натравянето на 48 деца в Сливен

Храната в учебното заведение не е причинила натравянето на...

Отпускат 39 млн. лв. за по-високи заплати в университетите

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за...

Франция впрегна 600 полицаи да премахват барикадите в Нова Каледония

Френската полиция се опитва да възстанови реда на островната...

Финландия обмисля драконовски закон за спиране на мигрантите от Русия

Финландия ще предложи закон, позволяващ на граничните служители да...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg