https://www.gerb.bg/bg

Отпускат 39 млн. лв. за по-високи заплати в университетите

Снимка: iStock

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на заплатите на академичния състав в държавните университети.

Решението влиза в сила, считано от 1 януари тази година.

Това ще даде възможност минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища да се повиши с 290 лв. – от 1 810 лв. на 2 100 лв. Увеличението ще обхване 33 държавни университета с 2086 асистенти и ще допринесе за привличането и задържането на млади преподаватели и тяхното развитие в академичната кариера, отбелязват от Министерския съвет.

Средствата в размер на 39 млн. лв. са разчетени със Закона за държавния за 2024 г., поради което към момента няма пречка заплатите на академичния състав дае се увеличат от 1 януари 2024 г.

Приетите от парламента промени в Закона за висшето образование предвиждат определяне от 1 април на нови минимални основни заплати за най-ниската академична длъжност; определяне на минимални основни заплати за изследователи, специалисти и експерти; увеличение на възнагражденията на лицата от академичния състав в държавните висши училища за достигане на средна брутна заплата, не по-малка от 180% от средната брутна за страната и увеличение на стипендиите на докторантите в размер, не по-малък от 150% от минималната работна заплата за страната.

Общият финансов ресурс за реализиране на приетите от Народното събрание промени е около 184 млн. лв., поради което е необходимо осигуряване на значителен финансов ресурс от държавния бюджет, който не е предвиден със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г. Единственият възможен източник за това е средствата да бъдат осигурени за сметка на преструктуриране на капиталовите разходи по централния бюджет, вкл. Инвестиционната програма за национални проекти, приета със Закона за държавния бюджет за 2024 г.

Необходимите средства в размер на 150 млн. лв. за компенсиране на държавните висши училища за намаления размер на приходите им в резултат от отпадането на таксите за обучение на студентите не са предвидени със Закона за държавния бюджет за 2024 г. нито като разход, нито като намален приход, уточняват от правителството.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

МОН предлага по-голяма зимна за ваканция за сметка на 4 други почивни дни

Две по-дълги ваканции през новата учебна година предлага Министерството...

Костадинов: Съдебната реформа отиде в кошчето

Това, че съдебната реформа отиде в коша за боклук...

Системата на Центъра за градска мобилност в София се срина

Системата на Центъра за градска мобилност в София се...

КС отмени съдебната реформа и се раздели за правомощията на президента

Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело...

Парламентът даде мандат за ускоряване приемане на еврото в България

Депутатите приеха проект на решение за ускоряване и завършване...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Възраждане“ иска пострадалите при пожарите да бъдат настанени в хотели

Възраждане ще внесе предложение пострадалите при пожарите у нас...

Аптекарите все още виждат проблем в новото финансиране на НЗОК

От Национална аптечна браншова организация (НАБО) изказват своите съмнение...

Дарин Георгиев: Разпадането на „Величие“ започна още преди изборите

Разпадането на "Величие" не е неочаквано. Разпадането започвана още...

Джигитът Ангел Лалов – Мушамата върти далавери с фалшиво китайско фолио

Тарикатът, който разби три беемвета на трамвайните релси в София, бил информатор на МВР и НАП

Русия осъди журналистка на Радио Свободна Европа на 6,5 години затвор

Руски съд осъди Алсу Курмашева, руско-американска журналистка на финансираното...

Синът на Ирена Димова от ГЕРБ – Иван Димов пое бизнеса с дрога в Студентски град в София

Именно криминалните изцепките сложили край на политическата кариера на родителката му

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg