https://www.gerb.bg/bg

Обстрели и диверсанти тормозят Белгородска и Курска област

Снимка: (архив) БГНЕС

Два региона на Русия, граничещи с Украйна – Курска и Белгородска област, бяха подложени на няколко атаки в четвъртък. В Белгородска област най-малко двама души бяха убити и около девет бяха ранени в резултат на сутрешния обстрел. В Курска област е обстрелвано граничното село Теткино, където според руските власти е отблъснат опит за пробив на диверсанти, информира Би Би Си.

Белгородска област в четвъртък първо беше атакувана от дронове, а след това – около 8:30 московско време (7:30 часа българско време) беше нанесен удар по Белгород с реактивна система за залпов огън, според изявления на руското министерство на отбраната.

Както каза губернаторът на региона Вячеслав Гладков, осем въздушни цели са били свалени при подхода към града, но един снаряд е ударил двигателя на лек автомобил. На място е загинал мъжът, управлявал в този момент колата.

Общо шестима души бяха ранени от обстрела.

По-късно през деня на 14 март Белгородска област отново е обстрелвана. Според ръководителя на региона Вячеслав Гладков силите на ПВО са свалили 10 въздушни цели при подхода към Белгород.

Жертва на обстрела е цивилна гражданка, шофирала лек автомобил. Вследствие на взрива колата й се преобърнала в канавка. „Жената почина на място от нараняванията си„, се казва в изявлението на губернатора.

Поне още трима души са ранени. „Две жени с баротравми и мъж с шрапнелна рана в рамото са откарани от екипи на Бърза помощ в градска болница № 2 в Белгород„, каза Гладков.

Според властите в Белгород са пострадали най-малко осем жилищни сгради и три частни къщи, а също и 13 автомобила.

В Белгород беше спряна работата на търговски центрове поради продължаващите обстрели. Това съобщи губернаторът Вячеслав Гладков в своя телеграм-канал, цитиран от ТАСС.

Най-важното нещо е въпросът за сигурността. Имаше много искания от вас за затваряне на търговски центрове. Всъщност вече го направихме – сега затварят. Разбрахме се до края на деня. В следващите дни всичко ще зависи от оперативната обстановка„, написа той.

Телеграм-каналите Baza и Astra, позовавайки се на очевидци, съобщиха за експлозия в района на гара Белгород. Според телеграм каналите над града се издига стълб дим.

Четирима души бяха ранени при обстрел от Украйна в град Грайворон, Белгородска област, съобщи преди минути Гладков

Има четирима пострадали в град Грайворон. В резултат на пряко попадение в къща са ранени двама души – мъж е с травма на главата, а момиче е в шок. Оказана им е необходимата помощ на място , но отказаха хоспитализация. Още две жени от Грайворон са откарани с шрапнелни рани от екип на Бърза помощ в Окръжната централна районна болница„, пише той.

Също така, след поредния обстрел на село Козинка, Грайворонски район, в регионалната централна районна болница е приет мъж с осколочна рана в гърдите. „Състоянието на всички пострадали, които се намират болницата, лекарите оценяват като стабилно, средно тежко. Оказва им се цялата необходима помощ„, каза Гладков.

В резултат на пряко попадение в Грайворон е напълно разрушена жилищна сграда, друга частна къща е получила различни щети – счупени са прозорци, повредени са фасадата и оградата. „Оперативните служби са на място, продължава обходът от врата на врата. Информацията се уточнява„, допълни областният управител.

Непосредствено преди началото на втория обстрел на Белгород представители на легиона „Свобода на Русия“ и „Руския доброволчески корпус“ (признати за терористични организации в Русия и забранени) предупредиха, че ще нанесат удари по военни цели в Курска, Белгородска и Брянска области.

Руското министерство на отбраната съобщи, че руски части са осуетили опит на украинските въоръжени сили да проникнат на руска територия в района на Сподарюшино в Белгородска област. В резултат на боевете, според ведомството, са били убити до 195 украински военни и са били унищожени пет танка.

Засега няма независимо потвърждение на тази информация. Руски „военни кореспонденти“ също по-рано писаха за битки с „украински диверсанти“ в пограничните райони на Белгородска и Курска области. Според тях броят на загиналите сред нападателите е бил много по-малък.

Губернаторът на Курска област Роман Старовойт в четвъртък, 14 март, също съобщи, че диверсионните групи „не се отказват от опитите си да навлязат“ на територията на региона близо до село Тьоткино. Според ръководителя на региона граничната охрана на ФСБ и руските военни все още не са „допуснали“ и „няма да им позволят да направят това„.

Военнослужещи от руската гвардия, съвместно с въоръжените сили (ВС) на Руската федерация, участват в отразяването на нападение на украински диверсионно-разузнавателни групи (ДРГ) край село Тьоткино, Курска област. Това съобщиха за ТАСС от пресслужбата на Руската гвардия.

Подразделения на Руската гвардия участват в отразяването на нападение на вражески ДРГ край село Тьоткино, Курска област. Руската гвардия се бие съвместно с военнослужещи и служители на Граничното управление на ФСБ на Русия„, се казва в съобщението.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Лекарите обсъждат дали да транспортират Роберт Фицо до Братислава

Словашките лекари ще обсъдят възможността за транспортирането на премиера...

Строителният бранш в Германия излиза на стачка за по-високи заплати

Днес в строителния бранш в Германия започнаха общонационални стачки. Според...

Геолог разкри мистерията около пейзажа зад портрета на Мона Лиза

Повече от 500 години след като Леонардо да Винчи...

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

Северна Корея пак изстреля балистични ракети

Северна Корея изстреля множество балистични ракети с малък обсег...

Аврамов: България трябва да се противопостави на някои волунтаристични действия на ЕК

Доц. Йосиф Аврамов, председател на Управителния съвет на Консултантския...

Глобиха журналиста Ивайло Цветков – Нойзи за неявяване в съда

Той не е представил уважителен мотив за отсъствието си

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg