https://www.gerb.bg/bg

Геолог разкри мистерията около пейзажа зад портрета на Мона Лиза

Повече от 500 години след като Леонардо да Винчи рисува портрета на Мона Лиза, геологът и специалист по италианския ренесанс Ан Пизорусо вярва, че е разгадала мистерията около фона на едно от най-известните произведения в света. Това предават от Reuters.

Историци и специалисти по изкуствата отдавна обсъждат пейзажа на картината, като има редица спекулации за местата, които може би са вдъхновили Леонардо. Ан Пизорусо смята, че тя го е открила – град Леко в Северна Италия.

Когато дойдох в Леко, разбрах, че тук той е нарисувал Мона Лиза„, сподели Пицорусо, описвайки малкото градче на брега на езерото Комо.

Според нея сводестият мост, изобразен на картината, би съответствал на Ponte Azzone Visconti от 14-ти век, въпреки че по-стари теории го свързват с подобни структури в други италиански градове като Арецо и Бобио.

Ан Пицорусо не е първият човек, който твърди, че е разрешил мистерията. Тя подкрепя твърденията си, като цитира познанията си по геология. „Мостът за мен не беше важният аспект на картината. В другите хипотези геологията е просто неправилна„, смята Поцорусо.

По нейни думи скалните образувания в Леко са варовик, което съответства на това, което е изобразено зад благородничката на картината.

Изследването на Пицорусо върху Леонардо „показва идеално степента, в която художникът и ученият са се обединили„, коментира Майкъл Дейли, изпълнителен директор на организацията ArtWatch UK, която се занимава с опазването на произведения на изкуството.

Нито един историк на изкуството не е квалифициран да предизвика Ан по отношение на нейните научни познания. Другите изследвания вече са безпочвени„, допълни още Дейли.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Етнически сблъсъци в столицата на Киргизстан

Около 30 души са поискали помощ от здравните власти

За лятото ЕС мобилизира пожарникари срещу огнената стихия

Плановете на Европейския съюз за предстоящия сезон на горските...

След войната само една трета от украинските бежанци ще се върнат в Украйна

Само една трета от украинските бежанци ще се върнат...

ЕС призовава Грузия да оттегли закона за „чуждестранните агенти“

Днес Европейският съюз призова Грузия да оттегли своя спорен...

Има ли политическа воля за влизане в Еврозоната?

Поредният бляскав форум посветен на надеждите на България да...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg