https://www.gerb.bg/bg

Крум Зарков обясни на Гешев, че нещо не е разбрал за вещите лица

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Светломир Стоянов

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков отговори на главния прокурор за вещите лица.

Той посочва, че Наредбата № 2 от 2015 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица е подзаконов нормативен акт, с който се детайлизират законовите разпоредби, засягащи вещите лица.

Статусът, редът и основанията за назначаване на вещите лица са уредени в устройствения закон и в съответните процесуалните закони: чл. 49 – 51 от Административнопроцесуалния кодекс; чл. 156 и чл. 195 – 203 от Гражданския процесуален кодекс; чл. 60 – 68 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс; чл. 144 – 154 от Наказателно-процесуалния кодекс. Съгласно чл. 396, ал. 1, изр. първо ЗСВ вещо лице се назначава от органа, който възлага експертизата, от съответния списък на специалисти, утвърдени за вещи лица. Органът, който е възложил експертизата е компетентен да я приеме и разпореди изплащане на съответното възнаграждение на вещото лице, посочва Зарков и уточнява, че от тази гледна точка изплащането на възнаграждения на вещите лица следва от законовите разпоредби. Отменените разпоредби относно възнагражденията на вещите лица от Наредба № 2 от 2015 г. конкретизират тези правомощия и не дават първична правна уредба за възнагражденията на вещите лица.

Отбелязва се, че в този смисъл отмяната на отделни текстове от Наредбата не лишава вещите лица от законовите основания за получаване на възнаграждения. Изплащането на възнагражденията се осъществява съгласно съответните счетоводни правила, въз основа на акт на компетентния орган. За целта вещите лица могат да продължат да използват формата на справката декларация за определяне на размера на възнаграждението, тъй като тя служи за отчитане на времето и разходите, които са необходими на вещото лице за извършване на експертно заключение.

По отношение на друг въпрос на Иван Гешев, правосъдният министър пояснява, че приемането на експертизата се осъществява от органа по съответния процесуален ред. За всички изготвени експертизи преди 2 декември 2022 г., които са приети от органа, който ги е възложил, се дължи изплащане на възнаграждение при условията, по които са възложени, а по отношение на експертизите, възлагани след 2 декември 2022 г., се прилагат относимите законови правила.

Зарков посочва, че в изпълнение на законовата делегация на чл. 403, ал. 1 ЗСВ министърът на правосъдието, съгласувано с пленума на Висшия съдебен съвет, трябва да издаде наредба за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица.

В изпълнение на задължението на чл. 195, ал. 2 АПК за уреждане на правните последици от компетентния орган в срок не по-дълъг от три месеца от влизането в сила на съдебното решение, са предприети необходимите действия за издаването на нормативния акт.

Министърът уверява, че до 23 декември проектът на Наредба за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица ще бъде публикуван за обществени консултации съобразно изискванията на чл. 26 от Закона за нормативните актове и издаденият акт ще бъде изпратен за обнародване в „Държавен вестник“ в срок до 17 февруари 2023 г., което ще позволи влизането му в сила да се осъществи до изтичането на тримесечния срок.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Двама младежи вилняха в Спешното в Перник

Тийнейджърите са задържани за хулиганство

В Турция затягат коланите и ограничават публичните разходи

Турция ще ограничи публичните разходи и ще повиши ефективността...

Прокурорската колегия реши, че няма правомощия да променя етичния кодекс на прокурорите

Прокурорската колегия, изпълняваща функциите на Висш прокурорски съвет, изрази...

Обвиниха кмета на Дупница в заплахи към полицейски шеф

Повдигнаха обвинение на кмета на град Дупница за отправени...

Хусите са атакували американски военен кораб в Червено море

Йеменските хуси съобщиха в сряда, че са атакували американски...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg