https://www.gerb.bg/bg

Каламарис заяви, че е бил заплашван от Нотариуса и поиска охрана

Бизнесменът Йоаким Каламарис

Бизнесменът Йоаким Каламарис заяви в четвъртък на заседание на временната парламентарна комисия, че е предоставил на властите всички данни във връзка с оказан натиск, съобщава БТА.

Той обяви, че е бил заплашван.

В ресторант от познат му е дадена визитка, на която пише: „Очистете го„, като тази заплаха по думите му бил във връзка с търговската дейност, която осъществява.

За нас трябва охрана„, настоя той.

Каламарис разказа пред народните представители, че чрез адвокати и прокурори му е бил оказан натиск във връзка с търговски спор и е образувано дело срещу него и колегата му Анастасиос Дикос.

Също така стана известно, че по делото, по което обвиняеми са Каламарис и Дикос, е извършена проверка от Инспектората към Върховна прокуратура, която е приключила, без да са открити нарушения, каза прокурор Борислав Георгиев, който е водил разследване по случая.

По време на днешното заседание на комисията, което приключи късно тази вечер, бяха изслушани още съдия Владислава Цариградска, бившият ръководител на Софийската районна прокуратура Невена Зартова и четиримата ѝ бивши заместници.

Припомняме, че по-рано през деня се проведе изслушане относно публично изнесени факти и обстоятелства за оказван натиск от Мартин Божанов и групата около него по време на заседание на временната парламентарна комисия относно дейността на групата около Божанов.

Имам достатъчно документални основания, че ръководителят на Софийска районна прокуратура в оставка Невена Зартова лично е допринесла Мартин Божанов да придобие демоничния образ чрез осигуряване на прокурорски чадър над него, както и чадър от службите.

Това заяви съдия Владислава Цариградска по време на временната парламентарна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около групата на Мартин Божанов-Нотариуса.

Малко преди това съдия Цариградска отказа да седне до Зартова – професионалната й етика като магистрат не ѝ позволявал да седне до колегата си Зартова. „Надявам се да уважите това мое желание. Ако не уважите, е възможно да не допринеса за вашия дебат„, каза съдийката. И гръцкият бизнесмен Йоаким Каламарис също отказа да стои до прокурор Зартова.

Цариградска обясни, че срещу нея е започнала организирана атака с медийни публикации и предупреждения, че ще бъде свалена, ако не удовлетвори исканията на вече покойния Мартин Божанов – Нотариуса. От съдия Цариградска не се искал конкретен резултат, а да се отведе от дело, в което самият Нотариус участвал. На нея ѝ била назначена физическа охрана. До май месец 2023 г. за МВР и по-специално прокуратурата нямало извършени престъпления срещу нея.

Аз съм била контролирана неправомерно с тайни способи„, сподели съдия Цариградска.

Тя посочи, че Нотариуса, Пепи Еврото и държавният инструментариум разполага с най-съкровените тайни на всички около нас. Съдия Цариградска е готова с предложения какво може да се направи, за да се ликвидира „адската машина на държавния инструментариум„, както се изрази тя.

Съдия Цариградска поиска да се изисква от Сметната палата вече готовия доклад за КТБ, чрез който може да се проследят паричните потоци, ходили към публични фигури и определени медии. Тя настоя да се изследват и вредите от закритото специализирано наказателно правосъдие в 3 насоки: веществени доказателства по казуса „Осемте джуджета“, какво се е случвало с мерките за неотклонение на определи хора, уличени в тежки престъпления и имало ли е внасяне на обвинителни актове, както и специалните разузнавателни средства, които не са се използвали само срещу магистрати.

Чадър над Мартин Божанов-Нотариуса няма и няма и как да е имало, защото всеки един акт на прокуратура подлежи на обжалване и ревизия от по-горна инстанция – в случая Софийска градска прокуратура.

Това заяви ръководителят на Софийска районна прокуратура в оставка Невена Зартова на временната парламентарна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около Нотариуса.

Тя посочи, че е извадила всички преписки и досъдебни производства, водени срещу Нотариуса, но всички те са били преди 2020 г. – преди самата Зартова да заеме поста административен ръководител на СРП.

Да се търси персонална отговорност към мен и че лично аз съм осъществявала чадър над Нотариуса, не отговаря на истината и не е вярно„, отрече Зартова.

Нито една от 20-те преписки и досъдебно производства не е била разпределяна от предишни административни ръководители в СРП.

Тя обясни, че оставката ѝ не е свързана с убийството на Нотариуса и направените разкрития. Нейната оставка била искана още след убийството на момичето в Лозен официално пред медиите от изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов, а след това започнала да получава съвсем неофициални и неформални предложения за оставка от нейни колеги. Зартова намерила логиката, че ако си подаде оставката веднага, щяла да се признае за виновна още в първите дисциплинарни нарушения.

Тя не е намерила и мотивите на съдия Цариградска защо бива обвинявана затова, че е осигурявала чадър над Нотариуса, както и защо не иска да седне с нея на една маса.

Стана ясно и че е била поканена да се присъедини към кръга на Петьо Петров – Еврото, но отказала. Кръгът се наричал „Семейството“.

Зартова намекна и че знае име на свой колега, но го научила в неофициален разговор и по тази причина не може да го сподели. Това може да направи в рамките на конкретно наказателно производство.

Бившата заместничка Куцкова допълни, че е виждала двамата два пъти в Софийската районна прокуратура. Иначе е разпитвала Божанов през 2022 г., февруари или март, в качеството му на свидетел по досъдебно производство, на което е била прокурор.

Това са били моите срещи с тези господа и двете лица съм ги виждала и на етажа на ръководството на СРП„.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Радев притеснен, че страстите на войната между Русия и Украйна се разпалват и в Европа

Неприемливо е продължаването на войната и невъзможната победа над Русия да се представят като единствен възможен изход, подчерта Радев

Нетаняху настоява ултраортодоксалните евреи също да служат в армията

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху в четвъртъ реши да представи силно...

Рекет: Олимпийски бонус или Париж потъва в боклук

Нови проблеми пред френската столица

ВУЗ-овете получават обещаните 39 млн. лв. утре

Това уверение е дал министърът на образованието

Изплащат украинската помощ за земеделците до края на месеца

Продължава изплащането на т.нар. "украинска помощ" на земеделските производители,...

Лекарите продължават да се борят за живота на ранените при тежката катастрофа в Пловдив

Влошило се е обаче състоянието на пожарникаря, върху когото падна дърво по време на спасителната акция

Финландия обмисля драконовски закон за спиране на мигрантите от Русия

Финландия ще предложи закон, позволяващ на граничните служители да...

Още една страна от НАТО е готова да обмисли изпращането на войски в Украйна

Швеция не планира да изпрати военен персонал в Украйна сега,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg