https://www.gerb.bg/bg

Нетаняху настоява ултраортодоксалните евреи също да служат в армията

Бенямин Нетаняху, снимка: EPA/Yonatan Sindel / POOL

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху в четвъртъ реши да представи силно оспорван законопроект пред министерска комисия, който се стреми да призове ултраортодоксалните евреи в армията, предава „Ройтерс“.

Неговият кабинет заяви в сряда, че Нетаняху се стреми да преодолее обществените и политическите разделения и че той призовава всички партии, които са подкрепили предложения закон в предишния парламент, да го подкрепят отново.

Въпросът е особено чувствителен тази година на фона на войната в Газа и свързаните с нея боеве по други фронтове, които нанесоха най-тежките израелски жертви от десетилетия.

Коалицията на Нетаняху включва две ултраортодоксални партии, които разглеждат освобождаването от военна служба като ключов фактор за задържане на своите избиратели в религиозни семинарии и далеч от военната служба, която може да постави на изпитание техните консервативни ценности.

Въпросът предизвика протести сред ултраортодоксални евреи, които съставляват 13% от 10-милионното население на Израел – число, което се очаква да достигне 19% до 2035 г. Отказът им да служат във войни, които обикновено подкрепят, е отдавна тлеещ разкол в израелското общество.

Икономистите твърдят, че освобождаването от наборна военна служба държи част от ултраортодоксалната общност ненужно извън работната сила, което означава нарастващо бреме за социалните грижи за предимно светските данъкоплатци от средната класа.

21% от арабското малцинство в Израел също е до голяма степен освободено от набора, според който мъжете и жените обикновено се призовават на 18-годишна възраст, като мъжете служат 32 месеца, а жените 24 месеца.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Галя Кондева освободи директора на „Здравната инвестиционна компания за детска болница“

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева освободи директора на "Здравната...

Отбелязваме Международния ден на семейството

Днес отбелязваме Международния ден на семейството. Денят е учреден...

Язовир „Елешница“ може да прелее

При по-продължителни и обилни валежи

КНДР продължава да отрича за свои оръжия в Украйна

Ким Йо Чен, влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким...

Досега работихме за държавата, от днес – за себе си

Денят на данъчна свобода през 2024 г. настъпва днес, информират...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg