https://www.gerb.bg/bg

Гърция и Индия подписват споразумение за сътрудничество в областта на отбраната

Гърция и Индия ще подпишат първото в историята си споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, според ексклузивна информация, съобщена от „Катимерини“.

Партньорството – което включва съвместни военни учения и дейности с личен състав и средства от трите вида въоръжени сили, включително специалните сили – бележи важен етап в двустранните отношения на двете страни.

Според „Катимерини“ висшите кадри на двете страни вече изготвят интензивен график за съвместни тренировки.

Гръцките въоръжени сили ще участват в мащабни национални учения в Индия и обратно, а двете армии ще вземат участие в предстоящи международни учения, планирани да се проведат в Атина и Ню Делхи, като „Иниохос“ и „Таранг Шакти“.

В перспектива споразумението предвижда обмен на военен персонал, както и сътрудничество по въпроси на националното разузнаване, технологиите и иновациите.

Предстоящото споразумение следва поредица от неотдавнашни събития в гръцко-индийските дипломатически и военни връзки. Посещението на индийския министър-председател Нарендра Моди в Атина през август 2023 г. беше последвано от пътуването на гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис до Ню Делхи през февруари миналата година. Двамата лидери се договориха да задълбочат отношенията и да създадат стратегически партньорства в няколко области, включително киберсигурността и икономиката.

Като част от тези усилия началникът на Генералния щаб на Националната отбрана на Гърция Димитриос Хупсис ще пътува до Индия следващата седмица, за да се срещне с индийския си колега генерал Анил Саухан и други високопоставени служители.

Дискусиите, фокусирани върху въпросите на отбраната, ще засегнат и въпроси, свързани с военното оборудване и сътрудничеството между гръцките и индийските военноморски сили, както и изпълнението на коридора Индия – Близък изток – Европа (IMEC). Ситуацията в Близкия изток и участието на Гърция в европейската операция „Аспидес“ в Червено море също са включени в дневния ред като въпрос от жизненоважен интерес за Индия – най-населената страна в света и петата по големина икономика в света.

Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната ще бъде приложено през следващите месеци, като гръцки изтребители ще пътуват за първи път до Индия. Потвърдено е участието на гръцките военновъздушни сили в първото в историята многонационално учение, което ще се проведе в Индия, „Tarang Shakti“, съобщи „Катимерини“.

По-специално, четири самолета и техният персонал се очаква да участват в учението през септември. Участието на гръцки самолети в операцията идва след участието на индийски изтребители в миналогодишното учение „Иниохос“, което отбеляза първия път, когато индийски военни сили бяха разположени в Гърция.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Литовският президент води на изборите в страната

Литовският президент Гитанас Науседа изглежда е на път да осигури...

ПП-ДБ заподозряха служебен министър през ББР да купува гласове

В свое участие по БНТ министърът на иновациите и...

Почти 2 200 лв. достига средната заплата през първите три месеца на 2024 г.

Средната брутна месечна работна заплата за януари 2024 г....

Полицията в Германия претърси офиса на крайнодесен политик обвинен в корупция

Полицията е претърсила парламентарния офис на виден политик от...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg