https://www.gerb.bg/bg

Йордания осуетила ирански заговор за саботаж и контрабанда на оръжия

Снимка: EPA/MOHAMMAD ALI

Йордания е осуетила предполагаем ръководен от Иран заговор за контрабанден внос на оръжия в кралството, съюзник на САЩ, за да помогне на противниците на управляващата монархия да извършват саботаж, според два йордански източника, запознати с въпроса, цитирани от Ройтерс.

Оръжията са изпратени от подкрепяни от Иран милиции в Сирия до клетка на организацията „Мюсюлманско братство“ в Йордания, която има връзки с военното крило на палестинската групировка Хамас, са заявили източниците пред „Ройтерс“. Тайникът е бил разкрит, когато членовете на клетката, йорданци от палестински произход, са били арестувани в края на март, казаха те.

Предполагаемият заговор и арестите, докладвани в „Ройтерс“ за първи път, идват на фона на огромно напрежение в Близкия изток, когато подкрепяният от Америка Израел е във война в Газа с Хамас, част от иранската мрежа на „Оста на съпротивата“. Прокси групи, изграждани в продължение на десетилетия, за да се противопоставят на Израел.

В изявление от сряда Хамас заяви, че няма „никакви връзки с никакви действия, насочени към Йордания“ и че се стреми да атакува само Израел.

Източниците не уточняват какви оръжия са били конфискувани при акцията през март, но казаха, че през последните месеци службите за сигурност са осуетили многобройни опити на Иран и неговите съюзнически групировки за контрабанда на оръжия, включително мини Claymore, експлозиви C4 и Semtex, автомати Калашников и 107 mm ракети за системите „Катюша“.

По-голямата част от нелегалния поток от оръжия в страната е бил насочен към съседната палестинска територия на Западния бряг, окупирана от Израел, според йордански източници. Някои от оръжията обаче, включително тези, конфискувани през март, са били предназначени за използване в Йордания от клетката на Братството, съюзена с бойците на Хамас, казаха те.

„Мюсюлманско братство“ е транснационално ислямистко движение, основано през 80-те години, като Хамас е негов клон. Движението твърди, че не се застъпва за насилие, а Братството в Йордания действа законно в кралството от десетилетия.

Йорданските власти вярват, че Иран и неговите съюзнически групировки като Хамас и ливанската Хизбула се опитват да вербуват млади, радикални членове на Братството в опит да разшири регионалната мрежа на Техеран от обединени сили, според двата източника.

Говорители на правителството на Йордания и Министерството на отбраната на САЩ отказаха да коментират тези съобщения, докато иранското външно министерство не беше на разположение веднага. Израелски служители от кабинета на министър-председателя и външното министерство не отговориха веднага на исканията за коментар.

През изминалата година Йордания заяви, че е осуетила много опити за проникване на лица, свързани с проирански милиции в Сирия, които според Аман са прекосили нейните граници с ракетни установки и експлозиви, добавяйки, че някои от оръжията са успели да преминат незабелязани. Иран отрече да стои зад подобни опити.

По-голямата част от 11-те милиона поданици на йорданския крал Абдула са от палестински произход, защото Йордания прие милиони палестински бежанци, бягащи от родината си в бурните години след основаването на Израел. Кризата в Газа постави страната в трудна позиция, опитвайки се да съчетае подкрепата за палестинската кауза с дългогодишния съюз на САЩ и признаването на Израел.

Войната в Газа предизвика широк обществен гняв, с призиви на протестиращите за прекратяване на връзките с Израел и улични демонстрации, които се засилиха през последната седмица.

Миналия месец, след като Йордания се присъедини към ръководените от САЩ усилия за подпомагане на Израел при свалянето на залпа от дронове и ракети, изстреляни от Иран, критиците публикуваха измислени изображения в социалните медии на краля, увит в израелско знаме, с коментари като „предател“ и „западна кукла“.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Пожар в Русия уби трима

Инцидентът е станал в Уляновск

Военните в Украйна могат да останат без заплати още през септември

Военните в Украйна рискуват да останат без заплати още...

МОН предлага по-голяма зимна за ваканция за сметка на 4 други почивни дни

Две по-дълги ваканции през новата учебна година предлага Министерството...

Костадинов: Съдебната реформа отиде в кошчето

Това, че съдебната реформа отиде в коша за боклук...

Системата на Центъра за градска мобилност в София се срина

Системата на Центъра за градска мобилност в София се...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Словакия гневна на Украйна заради санкциите срещу „Лукойл“

Словакия няма да бъде "заложник" на украинско-руските отношения, отсече...

Преговорите за прекратяване на огъня в Газа в завършващ етап

Преговорите по сделката за прекратяване на огъня и освобождаване на...

Борис Джонсън: Тръмп може да спаси Украйна

Бившият британски премиер и активен поддръжник на военната помощ...

Край Истанбул е прихванат морски дрон

Предполага се, че той е украински

Експлозия край язовира Газиводе в Северно Косово

Пострадали са два автомобила - единият американски

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg