https://www.gerb.bg/bg

Евродепутатите чакат от Турция не думи, а действия за членство в ЕС

Снимка: EPA/JULIEN WARNAND

Евродепутатите призовават Европейския парламент и Турция да преодолеят настоящата безизходица и да намерят „успоредна и реалистична рамка“ за двустранните си отношения.

Освен ако турското правителство не промени драстично курса, процесът на присъединяване на Турция към ЕС не може да бъде възобновен при сегашните обстоятелства, предупреждават евродепутатите в годишния си доклад, приет с 434 гласа „за“, 18 „против“ и 152 „въздържал се“.

Те призовават турското правителство и страните от ЕС да преодолеят настоящата безизходица и да преминат към по-тясно партньорство, препоръчват да се намери паралелна и реалистична рамка за отношенията между ЕС и Турция и призовават Комисията да проучи възможните формати.

В доклада си евродепутатите потвърждават, че Турция остава кандидат за членство в ЕС, съюзник в НАТО и ключов партньор в областта на сигурността, търговските и икономическите отношения и миграцията. Те обаче подчертават, че от страната се очаква да зачита демократичните ценности, принципите на правовата държава, правата на човека и да спазва законите, принципите и задълженията на ЕС.

Освен това Европарламентът призовава Турция да ратифицира членството на Швеция в НАТО без по-нататъшно забавяне и изтъква, че процесът на присъединяване към НАТО на една държава не може да бъде свързан с този на друга държава.

Напредъкът на всяка държава в ЕС продължава да се основава на собствените ѝ заслуги, подчертава се в доклада.

ЕП приветства гласуването на Турция в подкрепа на осъждането на агресивната война на Русия срещу Украйна в Общото събрание на ООН и ангажимента ѝ към суверенитета и териториалната цялост на страната. Изразява си обаче съжаление, че Турция не подкрепя санкции извън рамките на ООН. Отбелязва се, че степента на привеждане в съответствие на Турция с общата външна политика и политика на сигурност на ЕС е спаднала до най-ниското си равнище от 7%, което я прави най-ниската от всички държави, обхванати от процеса на разширяване.

Евродепутатите отчитат усилията на Турция да продължи да приема най-голямото бежанско население в света с близо четири милиона души. Те приветстват факта, че ЕС продължава да предоставя финансиране за бежанците и приемащите общности в Турция, и са решени да продължат това и занапред.

По отношение на опустошителните земетресения от 6 февруари ЕП посочва, че Съюзът трябва да продължи да отговаря на хуманитарните нужди и усилията за възстановяване на Турция. Изтъква се, че европейската солидарност би могла да доведе до осезаемо подобряване на отношенията между ЕС и Турция.

„Наскоро станахме свидетели на подновен интерес от страна на турското правителство към съживяване на процеса на присъединяване към ЕС. Това няма да стане в резултат на геополитическо договаряне, а когато турските власти покажат реален интерес да спрат непрекъснатото отстъпление от основните свободи и върховенството на закона. Ако турското правителство наистина иска да съживи пътя към ЕС, то трябва да го покаже с конкретни реформи и действия, а не с изявления“, заяви докладчикът Начо Санчес Амор.

Преговорите за присъединяване на Турция към ЕС са в застой от 2018 г. поради влошаването на принципите на правовата държава и демокрацията в страната.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Прокурорската колегия реши, че няма правомощия да променя етичния кодекс на прокурорите

Прокурорската колегия, изпълняваща функциите на Висш прокурорски съвет, изрази...

Нетаняху настоява ултраортодоксалните евреи също да служат в армията

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху в четвъртъ реши да представи силно...

Строителният бранш в Германия излиза на стачка за по-високи заплати

Днес в строителния бранш в Германия започнаха общонационални стачки. Според...

Министерството на иновациите и растежа работи по нова стратегия за ББР

В Министерството на иновациите и растежа се проведе първото...

„Мис Силикон“ Анна-Мария Чернева: Не мечтая за дете. Готова съм за още силикон в гърдите (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=rwdM2LK7vQs&pp=ygUIbmV3czI0LTc%3D Тя е водеща, тя е и танцьор и носител...

Арестуваха мъж, заподозрян в убийството на чужденец в к.к. „Св. Св. Константин и Елена“

Задържаха мъж, сочен за предполагаемия убиец на украински гражданин...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg