https://www.gerb.bg/bg

ЕС се готви да купи за Украйна оръжия за 3 млрд. евро от лихви от руски активи

Снимка: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Очаква се в сряда ЕС да одобри план за използване на печалбите, генерирани от инвестиране на замразени руски активи, за закупуване на оръжия за Украйна, пише „Политико“.

Посланиците, които се срещат в Брюксел в сряда, вероятно ще дадат зелена светлина, след като Белгия сигнализира за промяна на начина, по който третира данъчните приходи върху паричните средства – последната голяма пречка за сделката.

Печалбите, генерирани от инвестирането на активи на Русия, замразени в Белгия са на стойност между 2,5 и 3 милиарда евро годишно.

В разговори във вторник белгийското правителство сигнализира, че от 2025 г. ще насочи данъчните приходи от печалбите в общ фонд на ЕС или Г-7 за Украйна. Данъчните приходи възлизат на 1,7 милиарда евро през 2024 г.

Това се случва, след като САЩ и няколко страни от ЕС, водени от Германия, оказаха натиск върху белгийското правителство да предаде парите на Украйна.

Инициативата е отделна от по-мащабният натиск от страна на САЩ за конфискуване на активите в тяхната цялост в подкрепа на Украйна, ход, който се отхвърля от най-големите правителства в ЕС поради опасения за правни и финансови последствия от нестабилност.

Белгийското федерално правителство е готово да обмисли доброволно споразумение от фискалната 2025 година нататък с ЕС/Г-7 за прехвърляне на неочакваното национално корпоративно облагане от замразени руски суверенни активи„, се казва в изявление на белгийското правителство, цитирано от „Политико“.

Служител на белгийското правителство каза, че страната ще предаде данъчните приходи на Украйна, при условие че други страни от ЕС и Г-7, притежаващи руски активи, направят същото.

Белгия трябва да играе значителна роля, тъй като базираният в Брюксел депозитар на ценни книжа Euroclear държи по-голямата част от замразените активи на Русия в Европа. Страната също така координира преговорите на ниво ЕС, тъй като държи ротационното шестмесечно председателство на Съвета.

Досега Белгия вземаше данъчни приходи и изпращаше парите независимо в Украйна чрез национален фонд. Белгийското правителство твърди, че голяма част от парите, събрани от данъци са били предназначени за закупуване на оръжия за Украйна.

Но дипломати от ЕС частно обвиниха страната в счетоводен трик, като на практика са преброили двойно нейните вноски за Украйна.

В друга отстъпка в последния момент Белгия също така намали таксата, която Euroclear ще начислява за обработка на замразените активи до 0,5 процента – освобождавайки допълнителни пари за Украйна.

Последният текст от плана на ЕС предлага на неутрални страни , като Австрия, Ирландия, Малта и Кипър, възможността да се откажат от закупуването на оръжия – евентуално осигурявайки тяхната подкрепа за сделката. Тези страни могат да се ограничат до предоставяне на хуманитарна помощ.

„Шансовете за намиране на консенсус … са добри“, каза дипломат от ЕС.

Споразумение в сряда ще проправи пътя за ЕС да изпрати парите на Украйна през юли.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната...

Военен камион се заби в бус с туристи на АМ „Тракия“

Шофьорът на камиона обяснил, че спирачките му отказали

Реклама

spot_img

Продължете да четете

В Тбилиси протестиращи изгориха руския флаг

В събота вечерта протестиращи в Тбилиси демонстративно изгориха руското знаме и...

Тръмп агитира сред най-твърдите си привърженици

Кампанията за Белия дом набира скорост

НСИ измери 2,4% годишна инфлация през април

През април месечната инфлация е -0.3%, а годишната инфлация...

Трима загинаха, докато безредиците в Нова Каледония продължават

Трима души загинаха при безредиците в Нова Каледония, след...

Путин подкрепя плана на Китай за мирно уреждане на конфликта в Украйна

Руският президент Владимир Путин подкрепя плана на Китай за...

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Рекет: Олимпийски бонус или Париж потъва в боклук

Нови проблеми пред френската столица

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg