https://www.gerb.bg/bg

Путин подкрепя плана на Китай за мирно уреждане на конфликта в Украйна

Снимка: (архив) EPA

Руският президент Владимир Путин подкрепя плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна, като президентът заяви, че Пекин напълно разбира какво стои зад кризата. Това каза Путин в интервю на 15 май, предаде „Ройтерс“.

Преди посещението си в Пекин, пред китайската информационна агенция „Синхуа“ той каза, че Русия остава отворена за диалог и преговори за разрешаване на повече от двегодишен конфликт.

Припомняме, че през юни е насрочена „среща на върха за мира“ в Швейцария прекратяване на конфликта в Украйна. Но Русия не е поканена, отхвърля инициативата като безсмислена и казва, че преговорите трябва да вземат предвид „новите реалности„.

Планът на Китай и по-нататъшните „принципи„, оповестени от президента Си Дзинпин миналия месец, отчитат факторите зад конфликта, заяви Путин.

Според руският президент Китай разбира първопричините за конфликта и глобалното му геополитическо значение. „Ние сме положителни в нашата оценка за подхода на Китай към разрешаването на украинската криза„, добави той.

Пекин представи документ от 12 точки преди повече от година, който изложи общи принципи за прекратяване на войната, но не навлезе в подробности.

Тогава документът получи не получи голяма подкрепа както от Русия, така и от Украйна, докато САЩ казаха, че Китай се представя като миротворец, но отразява „фалшивия разказ“ на Русия и не успява да осъди нейната инвазия.

Руският външен министър Сергей Лавров миналия месец нарече предложението „разумен план, който великата китайска цивилизация предложи за обсъждане„.

Допълнителните принципи на Си призовават за „охлаждане“ на ситуацията, условия за възстановяване на мира и създаване на стабилност и минимизиране на въздействията върху световната икономика.

Припомняме още, че Русия и Китай обявиха отношения „без ограничения“ само дни преди Москва да започне инвазията си в Украйна през февруари 2022 г., но досега Пекин избягва да предоставя действителни оръжия и боеприпаси за военните усилия на Русия.

Мирният план на украинския президент Володимир Зеленски призовава за изтегляне на руските войски, възстановяване на постсъветските граници от 1991 г. и подвеждане на Русия под отговорност за действията ѝ.

Китай присъства на някои подготвителни разговори за срещата на върха и Украйна положи големи усилия, за да я убеди да присъства. Пекин заяви, че подкрепя мирните преговори, но с участието на Русия.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

СИГНАЛ ДО News24sofia.eu! Педофил ли е лицето Димитър Димов? (СНИМКИ)

Скандален сигнал поучи Информационна агенция News24sofia.eu от наша читателка,...

Катастрофа затрудни движението по бул. „Шести септември“ в Пловдив

Катастрофа между две леки коли затруднява движението по бул....

ЦИК официално обяви новите български евродепутати

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие на свое заседание днес...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мъж насочил резачка срещу полицай и свои съселяни от Куртово Конаре

Повдигнаха обвинение на мъж, насочил резачка срещу полицай и...

Белгийският премиер подава оставка

Белгийският лидер Александър Де Кроо каза, че ще бъде...

Филипинските власти погнаха нелегалните офшорни хазартни фирми

Филипините започнаха репресии срещу нелегалните офшорни хазартни оператори, някои...

ГЕРБ обвини Терзиев, че излъгал за заплатите на медсестрите

"Пари за увеличение на медицинските служители в училищата, детските...

Британците съжаляват за Брекзит

Четири години след Брекзит, само една четвърт от британците...

Спряха общо 42 машини за електронно гласуване заради технически проблеми

Към 11 ч. машините, с които е преустановено гласуването...

В Божурище гласуваха и на местен референдум за добива на злато в Златуша

Днес жителите на община Божурище гласуваха "три в едно". Те...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg