https://www.gerb.bg/bg

„Булгаргаз“ очаква 5% по-евтин газ през октомври

Предлагат 57,41 лв./MWh цена на природния газ от 1 октомври.

На днешното открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди доклад относно внесеното заявление на „Булгаргаз“ за утвърждаване на цена за октомври 2023 г., по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Предложената от КЕВР цена включва компонента „цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи“, компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от Наредба № 2 от 19.03.2013 г. за регулиране на цените на природния газ, както и компонента по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на „Булгаргаз“ за съхранение на количества в Подземното газово хранилище „Чирен“, в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

В заявлението на „Булгаргаз“ са посочени цените на отделните доставчици и количествата природен газ. Общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар от три различни източника.

В ценовия микс за октомври е включено договореното количество азерски природен газ, доставян по интерконектора с Гърция, съгласно дългосрочния договор с Азербайджан. Уточнява се, че тези количества покриват 47,72% от потреблението за месеца и са ключови за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

„Булгаргаз“ е сключил за октомври два договора за доставка на втечнен природен газ с търговци от региона. С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за предстоящия месец – към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.

На откритото заседание представителите на „Булгаргаз“ посочиха, че след внасянето на заявлението на 11 септември борсовият индекс TTF се е повишил с близо 8% заради стачките на LNG терминали в Австралия и на технически прекъсвания в работата на находища в Норвегия. От дружеството отбелязаха, че въпреки последните ценови изменения, към днешна дата прогнозната цена на „Булгаргаз“ за октомври се очертава да бъде с около 5% по-ниска от утвърдената цена за септември.

На свой ред председателят на КЕВР доц.Иван Иванов подчерта, че известното повишение на котировките през последните две седмици няма да има значително отражение върху цената за октомври. Според него това се дължи на два важни фактора – постигнатата рекордна запълняемост на газовото хранилище в Чирен“ и на европейските хранилища – съответно 96,22%, и 95,19%, а също и на продължаващото строителство на терминали за регазификация в цяла Европа. Той открои като особено важно за енергийната сигурност на страната ни изграждането на терминала в Александропулис.

На 1 октомври „Булгаргаз“ ще внесе в КЕВР актуални данни, формиращи цената на природния газ за идния месец. Те ще отчетат котировките на международните газови пазари и валутния курс до 30 септември включително. Същият ден регулаторът ще утвърди и окончателната цена за месеца.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Областният управител на Монтана спря решението за зелена зона

Областният управител на Монтана Ивайло Антонов спря решение на...

Ирландия признава Палестина като независима държава до края на май

Ирландия ще признае палестинска държава преди края на този...

Валентин Колев: Нелепи са твърденията, че цената на тока ще скочи от 1 юли

Твърденията на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, който...

Мъж заплаши с пистолет кмета на Ветово

40-годишен мъж заплаши с пистолет кмета на Ветово, съобщава БНТ. Инцидентът...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg