https://www.gerb.bg/bg

Димитър Стоянов очаква да дадем всичките си ракети С-300 на Украйна

Снимка: архив БГНЕС

Вчерашното решение на Народното събрание да изпратим дефектни ракети С-300 на Украйна е скандално и превърна депутатите в едни обикновени натискачи на копчета. Toва заяви секретарят по сигурността и отбраната на президента Румен Радев – Димитър Стоянов пред БиТиВи.

Той посочи, че ако е бил министър на отбраната – било то служебен или редовен, е нямало да позволи комплексите С-300 да бъдат предадени на Украйна. Димитър Стоянов добави, че има възможност да бъдат дадени до 100% от зенитно-ракетните ракети на Украйна, като уточни, че ракетите могат да бъдат изправни до обяд.

Стоянов изтъкна, че неизправна ракета не означава неработоспособна и може да поразява въздушни цели. Поне да бяха записали определена бройка, защото така оставиха в ръцете на военния министър Тодор Тагарев да прецени колко ракети да изпрати на Украйна, посочи бившият служебен военен министър. Военният министър много добре знаел, че ако бъдат предоставени ракетите на Украйна, той ще бъде поставен под ударите на закона.

Стоянов запита къде е била изпълнителната власт и министърът на отбраната при взимането на решения за оказване на военна помощ за Украйна.

Димитър Стоянов очаква да намалим боеспособността на армията ни, след даването на ракетите С-300 на Украйна. „Нито едно парче ракета не трябва да излиза от България и от българската армия„, категоричен бе той.

По отношение на казуса с Руската църква, Стоянов коментира, че е постъпвал доклад на ДАНС по темата в президентството. Той смята, че съпредседателят на ПП/ДБ генерал Атанас Атанасов не действа адекватно в настоящата ситуация като подаде оставка от Комисията по контрол на службите и поисканата оставка на председателя на Българското контраразузнаване.

Стоянов запита още дали с осветляването на информацията генерал Атанасов не е прекъснал специално контраразузнаване на ДАНС. Службите трябва да бъдат оставени да работят на спокойствие, призова той, като не знае с какви мотиви се искат оставките в ДАНС. Редът за освобождаване на шефа на ДАНС е разписан в закона – кабинетът да предложи мотиви, с които да бъде сменен председателят на Българското контраразузнаване. Президентът обаче има право да уважи или да не уважи мотивите.

Бившият военен министър не чул по същество какво значи реформа в службите. Реформата, която предлагат управляващите не е рационална, посочи той.

Димитър Стоянов добави, че е право на решение да свика или не Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС). Той защити държавния глава, защото ако свика отново КСНС, пак щяло да има „ала бала“ с президента.

Стоянов смята, че „ала бала“ с президента е политиците да се залепят за държавния глава, да свалят рейтинга му и да спечелят повече гласове.

Той е на мнение, че обществото няма как да има доверие в политиците, които нарушават Конституцията и Законът за класифицирана информация. Стоянов се съмнява във всяка една дума, казана от управляващите за овладяването на службите и ограничаване на правомощията на президента.

Относно проектът за промени в Конституцията с орязването на правомощията на президента, Стоянов изтъкна, че е грешно да се търси промяна на националния празник на България. Той не вижда смисъл държавният глава да представя свой проект за промени в Конституцията. Целта на мнозинството е да се орежат правомощията на президента, скрити зад мантрата на конституционна реформа, каза още Стоянов.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Корабите на САЩ в Червено море работят с темпове, невиждани от Втората световна война

Военните кораби и екипажите, назначени на ръководената от САЩ...

Арестуваха мъж за заплахи срещу Александър Вучич

Арестуваха мъж за заплахи срещу сръбския президент Александър Вучич,...

Грузинският президент засипа с критики закона за чуждестранните агенти

Законът за "чуждестранните агенти", приет от парламента, който критиците...

Москва не изключва да понижи дипломатическите отношения със САЩ

Москва не изключва понижаване на нивото на дипломатическите отношения...

ЕС порица забраната на знамето му на Евровизия

Забраната на песенния конкурс "Евровизия" на знамето на Европейския...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg