https://www.gerb.bg/bg

Димитър Стоянов очаква да дадем всичките си ракети С-300 на Украйна

Снимка: архив БГНЕС

Вчерашното решение на Народното събрание да изпратим дефектни ракети С-300 на Украйна е скандално и превърна депутатите в едни обикновени натискачи на копчета. Toва заяви секретарят по сигурността и отбраната на президента Румен Радев – Димитър Стоянов пред БиТиВи.

Той посочи, че ако е бил министър на отбраната – било то служебен или редовен, е нямало да позволи комплексите С-300 да бъдат предадени на Украйна. Димитър Стоянов добави, че има възможност да бъдат дадени до 100% от зенитно-ракетните ракети на Украйна, като уточни, че ракетите могат да бъдат изправни до обяд.

Стоянов изтъкна, че неизправна ракета не означава неработоспособна и може да поразява въздушни цели. Поне да бяха записали определена бройка, защото така оставиха в ръцете на военния министър Тодор Тагарев да прецени колко ракети да изпрати на Украйна, посочи бившият служебен военен министър. Военният министър много добре знаел, че ако бъдат предоставени ракетите на Украйна, той ще бъде поставен под ударите на закона.

Стоянов запита къде е била изпълнителната власт и министърът на отбраната при взимането на решения за оказване на военна помощ за Украйна.

Димитър Стоянов очаква да намалим боеспособността на армията ни, след даването на ракетите С-300 на Украйна. „Нито едно парче ракета не трябва да излиза от България и от българската армия„, категоричен бе той.

По отношение на казуса с Руската църква, Стоянов коментира, че е постъпвал доклад на ДАНС по темата в президентството. Той смята, че съпредседателят на ПП/ДБ генерал Атанас Атанасов не действа адекватно в настоящата ситуация като подаде оставка от Комисията по контрол на службите и поисканата оставка на председателя на Българското контраразузнаване.

Стоянов запита още дали с осветляването на информацията генерал Атанасов не е прекъснал специално контраразузнаване на ДАНС. Службите трябва да бъдат оставени да работят на спокойствие, призова той, като не знае с какви мотиви се искат оставките в ДАНС. Редът за освобождаване на шефа на ДАНС е разписан в закона – кабинетът да предложи мотиви, с които да бъде сменен председателят на Българското контраразузнаване. Президентът обаче има право да уважи или да не уважи мотивите.

Бившият военен министър не чул по същество какво значи реформа в службите. Реформата, която предлагат управляващите не е рационална, посочи той.

Димитър Стоянов добави, че е право на решение да свика или не Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС). Той защити държавния глава, защото ако свика отново КСНС, пак щяло да има „ала бала“ с президента.

Стоянов смята, че „ала бала“ с президента е политиците да се залепят за държавния глава, да свалят рейтинга му и да спечелят повече гласове.

Той е на мнение, че обществото няма как да има доверие в политиците, които нарушават Конституцията и Законът за класифицирана информация. Стоянов се съмнява във всяка една дума, казана от управляващите за овладяването на службите и ограничаване на правомощията на президента.

Относно проектът за промени в Конституцията с орязването на правомощията на президента, Стоянов изтъкна, че е грешно да се търси промяна на националния празник на България. Той не вижда смисъл държавният глава да представя свой проект за промени в Конституцията. Целта на мнозинството е да се орежат правомощията на президента, скрити зад мантрата на конституционна реформа, каза още Стоянов.

spot_img
spot_img

Още от рубриката

ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

Дясната опозиция в Северна Македония спечели голяма победа на...

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма.  От...

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

ВМРО-ДПМНЕ води убедително на изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

СДСМ остава трета, при над 60% обработени книжа

Гърция повдига пред Турция въпроса за бившата църква, обявена за джамия

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в сряда изрази недоволството си...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Три комплексни оценки са изготвени за частната болница „Мама и аз“

Уточнение от Изпълнителна агенция "Медицински надзор"

БАБХ влиза в цеха, произвел козунак с батерия

Подаден е сигнал за открита в козунак батерия. Българската...

Русия поела контрола над Красногоровка в ДНР

Руската щурмова авиация пое контрола над най-големия укрепен район...

Борисов, Караянчева и Делян Добрев повеждат по две листи за 50-о НС

Водачите на листите на ГЕРБ-СДС за всички избирателни райони:

САЩ виждат заплаха в плаващите атомни електроцентрали на Китай

През 2010 г. Пекин започна спорния енергиен проект

Шефът на ЦРУ отново е в Кайро

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс пристигна в египетската столица Кайро за...

Експлозии отекнаха в Рафах

Експлозии се чуват в източната част на град Рафах...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg