https://www.gerb.bg/bg

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Снимка: EPA/ATEF SAFADI

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка „Хизбула“ заяви, че е изстреляла дронове и ракети по израелски цели в сряда, съобщава „Ройтерс“.

Това се случва, след като министърът на отбраната на Израел предупреди за „горещо лято“ в граничния регион.

Израелските атаки убиха трима палестински бойци от бригадите „Кудс“, въоръженото крило на движението Ислямски джихад, според групата.

„Хизбула“ каза, че поне един от нейните бойци също е бил убит.

Израелски атаки убиха трима души в Ливан, съобщиха източници от сигурността.

Конфликтът между „Хизбула“ и Израел продължава от октомври успоредно с войната в Газа, като това изгони десетки хиляди от двете страни на границата.

Израелските военни съобщиха, че са ударили военни структури и инфраструктура, принадлежащи на подкрепяната от Иран „Хизбула“ на три места в Южен Ливан, включително повече от 20 удара по цели в района на Рамие.

Хизбула заяви, че е изстреляла експлозивни дронове във военен щаб в израелския граничен град Яара и е изстреляла мощните си ракети Буркан по казарма в Биранит, сред най-малко 10 атаки, обявени от групата в сряда.

Ливанската национална информационна агенция съобщи за израелски удари по 28 града и села в Южен Ливан, крепост на „Хизбула“. Два източника по сигурността в Ливан казаха, че израелците са използвали мощни боеприпаси в очевиден опит да ударят подземните бункери на „Хизбула“.

Израелската армия каза, че вторични експлозии са били идентифицирани по време на атаката от нейната артилерия и бойни самолети в района на Рамие, което показва, че там има складове за оръжия.

Разселването на около 60 000 жители на Северен Израел предизвика призиви в Израел за по-твърди военни действия срещу „Хизбула“. От другата страна на границата в Ливан около 90 000 души също са били разселени от израелските удари.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант, говорейки пред войските по време на посещение в Северен Израел, каза, че мисията не е завършена.

Това лято може да е горещо лято„, каза той във видео съобщение, публикувано от неговия офис.

Той каза, че е необходимо или дипломатическо споразумение, или военно решение, за да могат жителите на северните общности на Израел да се завърнат безопасно у дома, а израелските въоръжени сили трябва да са готови.

Израелската армия заяви през април, че е завършила още една стъпка в подготовката за евентуална война с „Хизбула“, която се съсредоточава върху логистиката, включително подготовката за широка мобилизация на резервисти.

Повече от 250 членове на „Хизбула“ и 75 цивилни са били убити при израелски удари срещу Ливан от октомври, твърдят източници в Ливан. В Израел са убити около 20 души – включително войници и цивилни.

Боевете между Израел и „Хизбула“ бележат най-тежките им враждебни действия, откакто влязоха във война през 2006 г.

„Хизбула“ многократно е заявявала, че ще прекрати огъня, когато израелската офанзива в Газа спре, но също така е готова да продължи битката, ако Израел продължи да атакува Ливан.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Бистрица остана без личен лекар

Софийското село Бистрица остана без личен лекар, съобщава bTV. Причината...

Задържаха над 800 души за престъпления, свързани с наркотици през април

Прокуратурата съобщи за 875 задържани лица през април за...

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

Сарафов пита ВАС дали да се глобяват работодатели

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов поиска тълкувателно решение относно...

10 хил. хектара гори са засегнати от пожари в Западна Канада

Горски пожари се разпространяват на територията на около 10...

Спасиха 42 мигранти край остров Крит

Трима все още са в неизвестност

ДФЗ дава 13 млн. лева на производителите на картофи, черупкови плодове и гъби

Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) реши да...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg