https://www.gerb.bg/bg

Азербайджан може да доставя и още природен газ за България и региона

Снимка: пресцентър Министерство на енергетиката

Азербайджан може да доставя допълнителни количества природен газ за нашата страна и за региона. Това стана ясно от разговора между служебния министър на енергетиката Владимир Малинов и представители на СОКАР.

Министър Малинов е на официално посещение в Баку по покана на Азербайджан в състава на делегацията, водена от президента Румен Радев.

По думите на Малинов Азербайджан е ключов партньор на България за изпълнение на един от основните приоритети на страната в областта на енергетиката – диверсификацията на енергийните източници. Според него доставките от Баку имат съществен принос за гарантиране сигурността и конкуренцията на пазара на природен газ.

Благодарение на отлично развитата газопреносна инфраструктура в страната, която продължаваме да разширяваме, можем да приемем допълнителни доставки, които ще повишат енергийната сигурност не само в България, а и в целия регион на Югоизточна Европа„, изтъкна Малинов.

Предстоящия конкурс за търсене и проучване на нефт и природен газ в Блок 1-26 „Хан Тервел“ в Черно море бе сред основните теми на разговора на министър Малинов с министъра на икономиката на Азербайджан Микаил Джаббаров. Владимир Малинов информира своя колега за намерението на правителството да открие нова конкурсна процедура в отговор на предизвикателствата, свързани с енергийната сигурност.

Разширяването на проучвателните дейности в Черно море ще има сериозен принос за гарантиране на енергийната ни независимост„, изтъкна Малинов. На свой ред Джаббаров информира, че наскоро Азербайджан е започнал търговски добив на природен газ от находище Абшерон в Каспийско море и страната има интерес да продължи проучванията в бъдещи подобни проекти.

Министър Малинов обсъди със своя азербайджански колега Парвиз Шахбазов развитието на проекта за изграждане на подводен електрически кабел в Черно море като част от енергийните споразумения между ЕС и Азербайджан. Проектът се основава на стремежа за укрепване на националната и регионалната енергийна сигурност и свързаност в Черноморския басейн, диверсификация на източниците на доставка, използване на потенциала за производство на енергия от възобновяеми източници в Каспийския регион и увеличаване на дела на енергията от възобновяеми източници в националния енергиен микс. По думите на Малинов подобна инициатива предоставя отлична възможност на България и на Югоизточна Европа да се възползват от разширените капацитети за търговия, които допринасят за укрепване на енергийната сигурност, развитие на сектора на възобновяемата енергия и увеличаване на транзитните възможности.

Засилването на националната и регионалната енергийна сигурност, диверсификацията на източниците на доставка, използването на потенциала за производство на енергия от възобновяеми източници са само част от перспективните сфери на сътрудничество между България и Азербайджан“, каза министър Малинов по време на откриването на бизнес форум между двете държави, в който участваха представители на водещите работодателски организации и фирми от различни сектори на българската икономика.

В рамките на визитата в Баку министър Малинов и заместник-министърът на цифровото развитие и транспорта на Азербайджан Айдин Каримов подписаха Меморандум за разбирателство между Министерството на иновациите и растежа и Министерството на цифровото развитие и транспорта за сътрудничество в областта на технологичните иновации. Документът осигурява основа за задълбочаване на сътрудничеството в областта на зеления преход, микроелектрониката, космическите технологии, образованието, както и развитието на предприемаческите екосистеми.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Откриха 62 нелегални мигранти в два камиона на ГКПП „Калафат“ в Румъния

От другата страна на Дунав мост Видин румънските полицаи...

Мъж рани с арбалет в Твърдица свой съгражданин в спор за пари

57-годишен мъж е прострелял с арбалет свой съгражданин на...

Великобритания засилва киберсигурността около предстоящите избори

Киберспециалисти ще помогат на политици, служители на изборите и...

Ким Чен Ун наблюдава теста на тактически балистични ракети

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун e наблюдавал в петък...

Над 4 млн. варианта в засада чакат зрелостниците на матурата

Около 13 000 учители ще бъдат квестори на държавните...

АПИ прекрати договора с „Т-СМАРТ ГЛОБАЛ“ ЕАД за събиране на пътни такси

Агенция "Пътна инфраструктура" прекрати договора с "Т-СМАРТ ГЛОБАЛ" ЕАД...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg