https://www.gerb.bg/bg

Корабите на САЩ в Червено море работят с темпове, невиждани от Втората световна война

Снимка: EPA

Военните кораби и екипажите, назначени на ръководената от САЩ мисия за защита на трафика на търговски кораби през Червено море, работят с темпове, невиждани от Втората световна война, каза във вторник директорът на отдела за надводна война на ВМС, цитиран от „Ройтерс“.

Американските разрушители, които са част от операция Prosperity Guardian, са изпратени в Аденския залив и Червено море, за да защитят международните търговски кораби от атаки на подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен.

Нашите сили са ангажирани в Червено море в момента“, каза контраадмирал Фред Пайл на брифинг в Центъра за стратегически и международни изследвания. „Те трябва да бъдат подготвени веднага за изпълнение на ангажименти и трябва да го правят правилно всеки път.

Военните и търговски кораби са изправени пред заплахи от противокорабни крилати и балистични ракети, които се изстрелват от Йемен. Адмирал Пайл каза, че моряците и корабните системи за противовъздушна отбрана, които използват за прехващане на атаките на хутите, работят според очакванията.

Тези моряци трябва да преминават между търговските кораби през нощта и да са винаги нащрек за бойни действия„, каза адмирал Пайл, който е прекарал около 30 години от кариерата си във флота на разрушители. Това е трудна задача за изпълнение месец след месец, след месец, а те се представят много добре.

В последното си предупреждение, Морската администрация на САЩ каза, че търговските кораби, преминаващи през южната част на Червено море през протока Баб ел-Мандеб и Аденския залив, продължават да са изправени пред „повишен риск от тероризъм и други враждебни действия от страна на хусите“.

Досега е имало най-малко 53 отделни атаки на хуси срещу търговски кораби и поне едно отвличане на търговски кораб в региона от ноември 2023 г., казаха американски служители. Йеменската бунтовническа група е получила значителна военна помощ от Иран, твърдят американски и израелски служители.

Субекти, които твърдят, че са властите на Йемен, също се опитаха да отклонят търговски кораби, работещи в тези региони, от техния курс„, каза Морската администрация на САЩ в текущото си предупреждение. „Тези заплахи представляват както преки, така и съпътстващи рискове за търговските кораби, преминаващи транзитно в международните морски пътища.“

В понеделник мисията на САЩ в ООН заяви, че атаките на хусите срещу кораби, опериращи в Червено море, разрушават всякакъв вид напредък към устойчив мир в самия Йемен. Хуманитарната ситуация в страната се влоши за йеменския народ, откакто започнаха атаките на хусите, заяви в понеделник пред Съвета за сигурност на ООН посланик Робърт Ууд, представител на мисията на САЩ по специалните политически въпроси.

В резултат на атаките на хусите, които повишават цените на глобалния пазар и причиняват забавяне на доставките, гражданите на Йемен изпитват затруднения със набор от стоки, храна и основни неща на пазарите„, каза г-н Ууд. „Трябва колективно да призовем Иран за неговата дестабилизираща роля и да настояваме, че не може да се крие зад хусите.“

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

МОН предлага по-голяма зимна за ваканция за сметка на 4 други почивни дни

Две по-дълги ваканции през новата учебна година предлага Министерството...

Костадинов: Съдебната реформа отиде в кошчето

Това, че съдебната реформа отиде в коша за боклук...

Системата на Центъра за градска мобилност в София се срина

Системата на Центъра за градска мобилност в София се...

КС отмени съдебната реформа и се раздели за правомощията на президента

Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело...

Парламентът даде мандат за ускоряване приемане на еврото в България

Депутатите приеха проект на решение за ускоряване и завършване...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Апартамент се подпали заради късо съединение в Пловдив

Късо съединение е предизвикало пожар в апартамент в район...

Дават по 5 милиона рубли годишно на войниците по договор от Москва

Войниците по договор, които постъпват на служба в Москва,...

Канадски гражданин извади нож и бе застрелян от израелската полиция

Канадски гражданин се опита да извърши нападение с нож...

ПП-ДБ гасят пожарите на борисовото управление с редовен кабинет с 51-то НС

Утре коалицията ПП-ДБ ще върне мандата на президента Радев....

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg