https://www.gerb.bg/bg

Корабите на САЩ в Червено море работят с темпове, невиждани от Втората световна война

Снимка: EPA

Военните кораби и екипажите, назначени на ръководената от САЩ мисия за защита на трафика на търговски кораби през Червено море, работят с темпове, невиждани от Втората световна война, каза във вторник директорът на отдела за надводна война на ВМС, цитиран от „Ройтерс“.

Американските разрушители, които са част от операция Prosperity Guardian, са изпратени в Аденския залив и Червено море, за да защитят международните търговски кораби от атаки на подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен.

Нашите сили са ангажирани в Червено море в момента“, каза контраадмирал Фред Пайл на брифинг в Центъра за стратегически и международни изследвания. „Те трябва да бъдат подготвени веднага за изпълнение на ангажименти и трябва да го правят правилно всеки път.

Военните и търговски кораби са изправени пред заплахи от противокорабни крилати и балистични ракети, които се изстрелват от Йемен. Адмирал Пайл каза, че моряците и корабните системи за противовъздушна отбрана, които използват за прехващане на атаките на хутите, работят според очакванията.

Тези моряци трябва да преминават между търговските кораби през нощта и да са винаги нащрек за бойни действия„, каза адмирал Пайл, който е прекарал около 30 години от кариерата си във флота на разрушители. Това е трудна задача за изпълнение месец след месец, след месец, а те се представят много добре.

В последното си предупреждение, Морската администрация на САЩ каза, че търговските кораби, преминаващи през южната част на Червено море през протока Баб ел-Мандеб и Аденския залив, продължават да са изправени пред „повишен риск от тероризъм и други враждебни действия от страна на хусите“.

Досега е имало най-малко 53 отделни атаки на хуси срещу търговски кораби и поне едно отвличане на търговски кораб в региона от ноември 2023 г., казаха американски служители. Йеменската бунтовническа група е получила значителна военна помощ от Иран, твърдят американски и израелски служители.

Субекти, които твърдят, че са властите на Йемен, също се опитаха да отклонят търговски кораби, работещи в тези региони, от техния курс„, каза Морската администрация на САЩ в текущото си предупреждение. „Тези заплахи представляват както преки, така и съпътстващи рискове за търговските кораби, преминаващи транзитно в международните морски пътища.“

В понеделник мисията на САЩ в ООН заяви, че атаките на хусите срещу кораби, опериращи в Червено море, разрушават всякакъв вид напредък към устойчив мир в самия Йемен. Хуманитарната ситуация в страната се влоши за йеменския народ, откакто започнаха атаките на хусите, заяви в понеделник пред Съвета за сигурност на ООН посланик Робърт Ууд, представител на мисията на САЩ по специалните политически въпроси.

В резултат на атаките на хусите, които повишават цените на глобалния пазар и причиняват забавяне на доставките, гражданите на Йемен изпитват затруднения със набор от стоки, храна и основни неща на пазарите„, каза г-н Ууд. „Трябва колективно да призовем Иран за неговата дестабилизираща роля и да настояваме, че не може да се крие зад хусите.“

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

СИГНАЛ ДО News24sofia.eu! Педофил ли е лицето Димитър Димов? (СНИМКИ)

Скандален сигнал поучи Информационна агенция News24sofia.eu от наша читателка,...

Катастрофа затрудни движението по бул. „Шести септември“ в Пловдив

Катастрофа между две леки коли затруднява движението по бул....

ЦИК официално обяви новите български евродепутати

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие на свое заседание днес...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ислямисти убиха 38 души в Източно Конго

Предполагаеми ислямистки бунтовници са убили най-малко 38 души при...

Опозицията печели изборите в Естония

Опозиционната партия Isamaa спечели най-висок дял от гласовете на изборите...

Кой ще ни управлява след изборите?

Основният въпрос след изборите е как ще се направи...

Белгийският премиер подава оставка

Белгийският лидер Александър Де Кроо каза, че ще бъде...

ПП-ДБ в опозиция, отказват да са смокинов лист

Със съобщение на страницата на формацията във Фейсбук

Канада праща нова порция военна помощ на Украйна

Канада планира скоро да започне изпращането на около 2000...

От 17 юни въвеждат нов образец на личните карти

От 17 юни Дирекция "Български документи за самоличност" въвежда...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg