https://www.gerb.bg/bg

Журналистът Тодор Стефанов: Посред вечер в България: дете пребива дете, защото говорило „за гаджето му“! Що за държава сме?

Снимка: Светломир Стоянов, Информационна агенция News24sofia.eu

Ученик понесе тежък побой в София, защото говорил „за гаджето“ на побойникът, но най-скандалното е, че не само 1, а цели 15 младежи, са пребивали 13-годишния Христо, а накрая снимали и качили извращенията си в социалните мрежи Помнете го: ако толерирате това, вашите деца може да са следващите*. Омразата убива.

Да Ви припомня:

Осмокласник е със сериозни травми след побой от по-голям ученик в Професионалната гимназия по битова техника в Пловдив. Нападението се разиграва на 30 септември в междучасието, а бащата на пострадалото момче разказа пред „Нова“ какво точно се е случило: „Предлагали са му учебници, но той вече си беше купил. Когато им отказал, те го попитали защо говори „с глас на обратен„. Той им отвърнал, че може да говори както си иска, защото гласът си е негов. Тогава те викат побойника, който го удря с юмрук. Синът ми пада на земята и си удря главата. След това персоналът вика Бърза помощ. Синът ми все още е в реанимация, едното му око е почти затворено, не се знае дали ще може да вижда с него. Има и хематоми в главата. Нападателят не го познава”.

Кратък списък на жестокостта:

На същата дата преди 13 години в Борисовата градина бе убит Михаил Стоянов, 25-годишен студент по медицина от София. Стоянов е пребит до смърт от две момчета на двайсетина години, защото им „заприличал“ на гей. Деянието е извършено с изключителна жестокост.

През септември 2020 година тълпа непълнолетни младежи от агитката на местен футболен клуб нападнаха в Пловдив момичета, замеряйки ги с яйца и отправяйки към тях хомофобски обиди. Групата се е организирала в социалната мрежа Instagram, за да „прочиства“ парка от „гейове“.

През 1995 година покойният актьор Асен Кисимов беше пребит от скинари в трамвай в София, защото им “заприличал на турчин”. Извършителите не разпознали известния като Бате Асен актьор, изпълняващ песничката „Къде са ми детските книжки“.

Общото между всички тези престъпления е, че те са извършени от омраза. А описаните дотук деяния са само незначителна част от случаите на престъпления от омраза. Омраза срещу различните, омраза срещу малцинства, без значение дали са етнически, религиозни или сексуални.

Вероятно трябва да можем да се видим отстрани, за да разберем как изглеждаме. Миналата година, след няколко месеца на улични антиправителствени протести, Европейският парламент изготви резолюция за принципите на правовата държава и основните права в България. Освен всичко останало резолюцията осъжда „всички случаи на слово на омраза, дискриминация и враждебност срещу хора от ромски произход, жени, ЛГБТИ лица и лица, принадлежащи към други малцинствени групи“.

Замислете се какви думи използвате пред детето си

А словото на омразата тече отвсякъде – от медии, от политици, в кръчмата, в училище, в университета. И сякаш не го забелязваме. Толкова сме претръпнали, не на последно място заради умишленото налагане на консерватизъм, че не приемаме за ненормални подобни настроения в българското общество.

Затова се замислете, преди да изпсувате на „педераст“ или „циганин“ пред детето си. Следващия път то може да е насилникът. А може и да е жертвата, ако „заприлича“ на човек от някое малцинство. Смърт от заприличване. Омразата убива. Убива и толерирането на речта и престъпленията от омраза.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

Нетаняху настоява ултраортодоксалните евреи също да служат в армията

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху в четвъртъ реши да представи силно...

Повдигнаха обвинения на трима мъже за разпространение на наркотици във Варна

Повдигнаха обвинения на трима мъже за разпространение на наркотици,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg