https://www.gerb.bg/bg

Здравни експерти искат контрол над антибиотиците и изписването им

Антимикробната резистентност е проблем в България, който по време на пандемията се е задълбочил. На кръгла маса на тема: „Зелената стратегия на България срещу антимикробната резистентност“ здравни експерти предупредиха за опасностите от широкото изписване на антибиотици в България. Проф. Георги Момеков – председател на Българското научно дружество по фармация, смята, че антимикробната резистентност е една от десетте световни заплахи.

Експертите смятат, че електронната рецепта би решила проблема при изписване на антибиотиците.

По думите проф. Асена Сербезова, все още тогава председател на Български фармацевтичен съюз, е нужна политика и изработване на стратегия за употребата на антибиотици. Има лекарства, към които има голяма резистентност, тя се е удвоила между 2015-2020 г. В стратегията трябва да залегнат следните механизми – връзката между вирусни и бактериални инфекции, период на изписване и в съответствие с диагнозата, необходимо е да се подобрят мерките за превенция и контрол срещу инфекцията и при хора, и при животни, да се промотира равноправен достъп до лечение – и в първични, и във вторични грижи, прозрачни програми за употреба на антибиотици, която да е част от Националната лекарствена политика.

Сербезова поиска и просветна дейност в тази посока и изписването на антибиограми да не се подценява, тъй като за някои продукти вече се наблюдава резистентност от 72%, според европейски източници. Тя поиска и политика в Националния център по заразни и паразитни болести и проучване как се решава въпросът в ЕС.

Проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ, добави, че България е сред четирите страни, които нямат План за справяне антимикробната резистентност, заедно с Полша, Естония и Литва. По думите й, проблемът е много сериозен, но с всичките си системи Националният център стои сериозно, като участие в европейската система за консумацията, има и обучителни курсове и научни изследвания.

Христова е на мнение, че по темата трябва да се осведоми обществеността и лекарското съсловие, за да се използват правилно антибиотиците. Страните от Европа са се ограничили в употребата на антибиотици, а в България има повишено ниво – на макролитиците, дори и Румъния е на същото ниво като Европа.

Доц. Иван Иванов, ръководител на Националната референтна лаборатория по антибиотична резистентност, посочи, че основният проблем с антибиотиците стои в извънболничната помощ. По думите му, смъртността вследствие на резистентност е сравнима с тази от рак, малко по-малка от диабет, катастрофи. 33 000 такива случаи в Европа има на антимикробна резистентност годишно.

Интересен феномен у нас е изписването на тежък антибиотик, опустошителен за стомаха, вместо по-леки, както и слагането на капки за очи в носа, съобщи доц. Цветан Велинов, началник на Централната лаборатория по микробиология в УМБАЛ „Александровска“. Трябва да се обърне внимание и върху контрола на резистентните антибиотици, смята той.

Според вирусолога Радка Аргирова антибиотичната резистентност вече е пандемия. Последните 30 г. нямаме нови антибиотици, а нови антивирусни вещества, каза тя. Тя също поиска национална стратегия за антибиотиците.

Д-р Александър Колевски – клиничен микробиолог, даде яснота, че благодарение на диагнозата трябва да се стига до по-адекватна антибиотична терапия. Антибиотиците трябва да са под специален режим и да се изведат като лекарствени средства със специален режим на изписване, съветва Колевски. Той обърна внимание, че няма как при личните лекари изписването на антибиотици да е под контрол, но и основно те трябва да бъдат включени в тази борба.

Богдан Кирилов, директор на ИАЛ, също се включи в дискусията, и обясни, че е необходим комплексен подход при изписването на антибиотици и с усилията на всички здравни институции целта трябва да е ограничаването им.

Председателят на Националния съвет по цени и реимбурсиране проф. Николай Данчев коментира, че резистентността довежда до нечувствителни щамове. Той апелира към джипита и педиатри, последните предписвали антибиотик при температура на детето 37.9. Наблюденията показват, че само във Враца и Видин изписвали антибиотик при температура над 38.5.

Проф. Тодор Кантарджиев, добави, че България е от четирите страни, които нямат план за борба с лекарствената резистентност. Най-важна е стандартизацията и външен контрол на качеството. Той посочи, още две важни неща – прескрипцията на антибиотици контрола на НЗОК какви антибиотици да се дават на пациентите, а не да се изписват по клинични пътеки. На кръглата маса бе предложено да се инициира и Глобален план за борба с антимикробната резистентност.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Шефът на Столичния общински съвет търси виновниците за края на Симеоновския лифт

След години на престъпно бездействие от страна на тогавашните...

Слабо земетресение край София (СНИМКА)

Трусът е бил с магнитуд 2,7 по Рихтер

Нападение с нож в Швейцария

В сряда следобед в град Зофинген в Северна Швейцария...

Белият дом: САЩ ще преразгледат отношенията си с Грузия

САЩ ще бъдат принудени да преразгледат из основи отношенията...

Германия, Белгия и Нидерландия се борят с наводненията

Причината са падналите проливни дъждове

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg