https://www.gerb.bg/bg

За 4-та доза ковид ваксина за рисковите групи и кампания призова Симидчиев

Снимка: архив БГНЕС

Хората, попадащи в рискови групи – възрастни и с хронични заболявания, трябва да поставят четвърта доза ваксина срещу коронавирус. Това призова в студиото на Нова телевизия пулмологът и бивш депутат от „Демократична България“ д-р Александър Симидчиев.

Нямаме категорични данни в момента следващите варианти на ваксината колко ще са ефикасни и дали дали предпазват по-добре. Тези, които са рискови – над 60-годшина възраст, тези, които имат хронични заболявания, е редно да си поставят четвъртата доза„, посочи той.

За другите хора с 3 дози всичко е спокойно. На практика обаче в последните месеци ваксинационна програма практически нямаме, което е голям проблем. Трябва да се направи по-смислена кампания, от „Демократична България“ няколко пъти апелирахме за такава кампания, която да качи броя на хората, които се ваксинират“, добави Симидчиев.

Наблюдава се позитивна тенденция на намаляване на тежките случаи на прекарване на ковид, както и се наблюдава плавно намаление на броя починали спрямо боледуващи. Освен това – изглежда, че България слиза от поредния пик на болестта, показа графики Сидимчиев.

Проблем обаче, отново подчерта той, остава ниският брой ваксинирани, което правило здравната ни система нестабилна при идването на нов пик.

Със всяко следващо боледуване този вирус уврежда нашата система. Това заболяване е предимно съдово, тоест вируса атакува кръвоносните съдове и с всяка следваща инфекция уврежда още малко съдове. И това разполага организма към по-сериозно и продължително боледуване от ковид„.

Още към края на юли месец областите, попадащи в Етап 1, станаха 19 – в тези населени места се наблюдава нарастване на интензивността в разпространението на COVID-19 и увеличаване на заетостта на болничните легла от пациенти със SARS-CoV-2.

Съгласно Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19 със заповед на директора на съответната регионална здравна инспекция се въвеждат временни противоепидемични мерки на територията на конкретната област. От началото на август месец в столицата София, Варна и други големи градове беше въведена мярката за задължително носене на маски в закрити помещения.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Атентатът срещу Фицо – политическо нападение или реваншизъм?

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията заяви,...

МВР безсрочно, но усилено следи движението по пътищата

От МВР съобщават тази сутрин, че започват "специализирана полицейска...

Трима загинаха, докато безредиците в Нова Каледония продължават

Трима души загинаха при безредиците в Нова Каледония, след...

Американец хванал жена си да слага отрова в кафето му

Осъдиха на три години условно жена, опитала се да...

Най-малко 50 души загинаха при нови наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души загинаха при проливни дъждове и нови...

Аврамов: България трябва да се противопостави на някои волунтаристични действия на ЕК

Доц. Йосиф Аврамов, председател на Управителния съвет на Консултантския...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg