https://www.gerb.bg/bg

Украйна е изравнила Русия в производството на бойни дронове

Снимка: iStock

Украйна обяви, че произвежда същия брой бойни дронове за дълбоки удари като Русия, като заяви, че е постигнала паритет по отношение на това ключово по вид оръжие, предава „Ройтерс“.

Поради неспособността си да се справи с огромния руски арсенал от крилати и балистични ракети, Киев се съсредоточи върху разработването и производството на дронове с голям обсег, за да може да отвърне на удара на Русия, която непрекъснато бомбардира Украйна през 26-месечната инвазия.

През 2024 г. Украйна настигна Русия по отношение на производството на безпилотни самолети камикадзе, подобни на Шахед-131 и Шахед-136, каза пред медиите Херман Сметанин, ръководител на украинския държавен производител на оръжия ArmyInform.

Безпилотните самолети Шахед, които според Киев първоначално са били доставяни от Иран, преди известно производство да бъде локализирано в руския регион Татарстан, се превърнаха в основен елемент на руските въздушни удари, откакто бяха използвани за първи път срещу Украйна през есента на 2022 г.

Сметанин каза, че неговият коментар относно производствените числа се отнася и за други видове бойни дронове, но не разкри повече информация.

Тази година Украйна извърши десетки атаки с дронове срещу петролни рафинерии дълбоко в руската територия, както и по военни съоръжения и Черноморския флот на окупирания от Русия полуостров Крим.

Един удар с украински дрон е бил насочен към завода в Татарстан, според военен източник в Киев. Русия каза, че нападението е засегнало общежитие в промишлен обект в района на Волга.

Украинското военно разузнаване твърди, че Русия е в състояние да произвежда до 350 дрона Шахед на месец. Русия не разкрива данни за производството и смята подобни неща за тайна.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната...

Военен камион се заби в бус с туристи на АМ „Тракия“

Шофьорът на камиона обяснил, че спирачките му отказали

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Двама маскирани обраха автомивка в София (СНИМКА)

Двама маскирани обраха автомивка в оживен район в София,...

Писател опозиционер е атентаторът, прострелял Роберт Фицо (ОБНОВЕНА)

Словашките медии идентифицираха атентатора, прострелял словашкия премиер Роберт Фицо,...

Ресторантьорите се оплакаха от терор от „Спаси София“

Задръстванията по бул. "Патриарх Евтимий" стигат до Попа надолу...

МС обнови състава на Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие

Министерският съвет смени девет представители на държавата в Националния...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg