https://www.gerb.bg/bg

„Топлоцентралата“ – Културното „бижу“ на София поне засега

Снимка/източник: Столица.bg

Един от ембелематичните обекти на съвременна и модерна София вече се реализира. Това е реконструкцията на изоставена индустриална сграда в Южния парк – Топлоцентралата, която до година ще се превърне в Център за съвременно изкуство.

Проектът предвижда цялостното преобразяване на рухналата сграда да се превърне в Културното бижу на София. Строителството или по-точно реконструкцията стартира на 16 юни т. г. Проектът е за 3,7 млн. лв. и финансирането е осигурено от Столична община. По проектът се работи повече от година и стартирането на трансформацията на това пространство вече е факт.

Очаква се запустялата сграда и мястото, където общината редовно почистваше от купища боклуци да се превърне в дом на съвременните творци. Строителството, финансирано изцяло от Столична община, трябва да приключи до началото на следващата година, каза кметът на София.

Днес Йорданка Фандъкова, която изпълни ангажимента си за осигуряване на средства за материализиране на идеята на десетки творци в столицата, посети и провери как напредва изграждането на „Топлоцентралата“. С нея беше общинският съветник и председател на Постоянната комисия по култура Малина Едрева и зам.-кметът по култура и образование доц. д-р Тодор Чобанов.

Столичният кмет обходи целия обект, в който ще има голяма многофункционална зала, две по-малки, малък амфитеатър и сектор от резидент тип, където гостуващи от чужбина творци ще могат да работят и живеят в „Топлоцентралата“. Тя разговаря с архитектите на проекта и с представители на фирмата изпълнител и получи подробна информация за дейностите и етапите на изграждане.

"Топлоцентралата" - Културното бижу на София
Снимка/източник: Столица.bg

С изграждането на „Топлоцентралата“ София се приобщава към най-добрите европейски примери и градове. Единственият в България Център за съвременно изкуство е доказателство за грижата и възможностите, които се предоставят на съвременните творци. Искам да благодаря на всички, които работиха. Този проект го развиваме отдавна и то по начин, по който следва да се реализират такива ключови обекти„, каза столичният кмет, предаде „Столица.bg“.

Мястото е прекрасно в самия Южен парк. Бях поставила едно условие, по никакъв начин да не се навлиза в парка. По проекта работиха десетки представители на творците под ръководството на общинския съветник и председател на Постоянната комисия по култура в СОС Малина Едрева. Тя даде сърце и душа на този проект и разбира се д-р Чобанов“, припомни Фандъкова как се е стигнало до реализацията на идеята и желанията на стотици творци в София.

По реализацията на „Топлоцентралата“ бяха направени много обсъждания както обществени така и в комисиите на СОС. Проведе се успешен международен архитектурен конкурс, в които участваха 60 архитектурни студиа и журито избра българско студио да направи поректа, по който сега се работи.

Такъв Център за съвременно изкуство столичният кмет е посещавал в Загреб, но се надява, че софийският ще бъде по-добър и модерен, тъй като се изгражда в момента.

„Надявам се архитекти и изпълнители да работят заедно, за да е добър резултатът накрая. Очаквам в началото на следващата година строителните дейности да приключат и сме предвидили това пространство да функционира като Общински културен център“, допълни столичният кмет.

Фандъкова се надява и Министерство на културата да се включи в самото управление на Центъра, защото ще е национален и единствен в България. Тя имало обещанието на министъра на културата. Реално се очаква центърът да заработи най-късно в 2022 година.

„Ако преди това се създаде организация би било добре и  от следващата есен съвременните творците да имат своя дом в Южния парк, в сърцето на София в един знаков обект. Това говори за нашите усилия в трудните времена, във времената на икономическа криза да продължим да инвестираме в образование и култура, секторите, които гарантират дългосрочното развитие на града ни“, коментира кметът на София.

След транформацията на изоставената индустриална сграда пространството ще се превърне в красиво и уютно място за разходка на столичани. Там те ще могат да разгледат изложба, да видят спектакъл. За оборудването на „Топлоцентралата“ Столична община ще кандидатства по Норвежкия механизъм за финансиране.

„Най-важното за този порект е, че облагородява средата и създава ново преживяване в този парк и столицата. Другата ценност е съхраняването на духа на тази индустриална сграда и на мястото като използавне на различни архитектурни средства. Запазена е растителност, защото тя създава динамика на сградата и променя облика й през различните сезони. Ще запазим част от графитите и материалите като бетон, тухли и клинкери, тъй като това са ключови елемент на архитектурата, които считам, че трябва да присъстват. Това показва уважението и съхранението към хората, които са били тук преди нас“, каза арх. Адриана Сърбова, която се е включила към поректанския екип на работен етап на техническия проект.

"Топлоцентралата" - Културното бижу на София
Снимка/източник: Столица.bg
spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Азербайджан и Армения предлагат на Иран помощ в издирването на хеликоптера на Раиси

Азербайджан е готов да окаже цялата необходима подкрепа в...

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната...

Военен камион се заби в бус с туристи на АМ „Тракия“

Шофьорът на камиона обяснил, че спирачките му отказали

Кола блъсна и уби пешеходец във Варна

Автомобилът и жертвата са паднали в строителен изкоп

Няма да има съществено увеличение на цената на тока

Съществено поскъпване на цената на тока за битовите потребители...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Здравното министерство рестартира процедурата за нова частна болница в Казичене

Министерството на здравеопазването е задействало повторната процедура, по която...

Мъж с брадва нападна шофьор в Лом

36-годишен мъж от Лом нападна с брадва шофьор на...

Енергийният министър отива в САЩ за проекта за нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов заминава на работно...

Гърция непреклонна – няма да пусне Северна Македония в ЕС

Премиерът на Гърция повтори намерението си да осуети кандидатурата...

Новият министър на отбраната на Русия обеща по-добри грижи за войниците

Андрей Белоусов - изненадващият избор на президента Владимир Путин...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg