https://www.gerb.bg/bg

Гърция непреклонна – няма да пусне Северна Македония в ЕС

Снимка: EPA

Премиерът на Гърция повтори намерението си да осуети кандидатурата на Северна Македония за присъединяване към ЕС, съобщава „Ройтерс“.

До това решение се стигна, след като новоизбраният президент на РСМ нарече страната „Македония“, подновявайки спора с Атина за името.

Гордана Силяновска-Давкова – която получи подкрепата на възраждаща се националистическа партия при гласуването миналата седмица – спомена предишното име на Македония по време на встъпването си в длъжност в неделя. По този начин тя наруши споразумението между Атина и Скопие, постигнато с посредничеството на ООН.

Двете страни се договориха малкият балкански съсед на Гърция да се нарича „Северна Македония“ след дълги и спорни преговори през 2018 г., а не само „Македония“, което според Атина предполага териториални претенции към гръцка област със същото име.

Съгласно това споразумение гръцкият парламент трябваше да одобри три меморандума, които включват ускоряване на процесите за присъединяване на Северна Македония към ЕС, но Атина изчаква да види дали нейният съсед изпълнява изцяло условията на споразумението.

Няма да ратифицираме меморандумите, освен ако не сме абсолютно убедени, че другата страна спазва всички разпоредби на споразумението„, подчерта гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

Предполагаше се, че т.нар. Преспанско споразумение е сложило край на 27-годишния спор между Атина и Скопие и е проправило пътя на Северна Македония да се присъедини към НАТО.

Тогава Гърция заяви, че ще подкрепи и кандидатурата на съседа си за присъединяване към ЕС.

Изглежда на Скопие не му стига блокадата от България и влезе в конфронтация с Гърция, която до този момент, макар и резервирано, подкрепяше започването на преговори по същество за еврочленство.

Припомняме, че споразумението с България също е сред проблемните теми за победителя в изборите ВМРО-ДПМНЕ.

Ще се заемем със задачите си тук и ще чакаме, ще чакаме някой разумен ( в София – бел.ред.), с когото да разговаряме. Аз не виждам от какво е отстъпила България. Двустранен договор да бъде част от преговорна рамка с ЕС е прецедент. Добросъседските отношения са нещо различно и се определят от международни критерии„.

Това бяха част от основните послания на лидера на победилата на изборите в Скопие партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. Той даде интервю пред македонската телевизия „Канал 5“

Мицкоски коментира и позицията на служебния премиер Димитър Главчев, че България няма да прави повече отстъпки пред Северна Македония.

Северна Македония започна преговори за присъединяване към ЕС през 2022 г. За да отговори на изискванията, тя трябва да изпълни определени критерии, включително да промени конституцията си, за да признае българско малцинство, силно оспорван въпрос в страната.

Бившият президент на Северна Македония Стево Пендаровски порица остро действията на България относно членството на Северна Македония в Европейския съюз (ЕС). Все пак отправи молба към властите да поддържат добри отношения със съседите, защото е в интерес на Скопие.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

СИГНАЛ ДО News24sofia.eu! Педофил ли е лицето Димитър Димов? (СНИМКИ)

Скандален сигнал поучи Информационна агенция News24sofia.eu от наша читателка,...

Катастрофа затрудни движението по бул. „Шести септември“ в Пловдив

Катастрофа между две леки коли затруднява движението по бул....

ЦИК официално обяви новите български евродепутати

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие на свое заседание днес...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Левицата“ отчита катастрофален резултат на изборите

В първите дни след вота и равносметка от коалиция...

117 машини са спрени и се гласува на хартия (СНИМКИ/ВИДЕО)

117 машини в страната и извън страната са спрени....

Арестуваха четирима в Несебър за притежание на наркотици

Задържаха четирима мъже за срок до 24 часа, след...

Младеж остана без книжка и отнесе солена глоба заради дрифт в Смолян

Младеж остана без книжка и отнесе солена глоба заради...

Войната в Украйна е причинила отделянето на 175 млн. тона въглероден диоксид

Инвазията на Русия в Украйна пряко причини или проправи...

ГЕРБ и ДПС ще направят правителство, убеден е Красен Станчев

ГЕРБ и ДПС нямат перспектива да отиват на нови...

Слаба избирателна активност в Турция

Изборният ден протича нормално в Турция, като до момента...

Андрей Райчев: Демокрацията скърца

Има тежка делегитимация на елита пред нацията. Демокрацията скърца....

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg