https://www.gerb.bg/bg

МВР отчита ръст на опитите за източване на банкови сметки

Снимка: iStock

Значително увеличение на случаите на опити за източване на банкови сметки у нас отчитат от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, съобщи БНР. Шефът на дирекция „Киберпрестъпност“ в ГДБОП старши комисар Владимир Димитров заяви пред националното радио, че най-често измамниците се добират до данните данните на потърпевшите чрез заразени със зловреден софтуер компютри или фалшиви имейли от името на различни банки.

В последните месеци от ГДБОП наблюдават ръст при опитите за теглене на пари от чужди банкови сметки. В част от случаите ощетените сами предоставят данните си в интернет, подлъгани от различни измамни имейли.

През последните месеци наблюдаваме трайно увеличение на подобни случаи, при които български граждани стават жертва на източване на личните им банкови сметки от онлайн банкиранията. Много често това се случва в резултат или на заразени компютърни устройства, които ползват жертвите, или на факта, че те сами са предоставили своите данни от банковата карта – пароли, достъпи за двустепенна верификация в резултат на фишинг имейл, който им е изпратен„, обясни ст. комисар Димитров.

По думите му сериозен проблем остават и инвестиционните измами.

Всяка седмица постъпват сигнали от хора, загубили шестцифрени суми при от измами с инвестиции в интернет. Владимир Димитров посочи, че схемата на инвестиционните измами е изключително добре изградена. Измамниците убеждават потърпевшите да инвестират в конкретни интернет платформи, след което искат от тях да преведат пари за различни такси или комисионни, за да усвоят несъществуваща печалба.

Всеки ден при нас има сигнал от жертва. Някой път имаме по двама-трима пострадали на ден. Жертвата остава без 10 – 20 хиляди лева. На всяка седмица – две имаме жертва, която губи, както вие казахте, шестцифрени суми. Започват с търговия няколкостотин лева, впоследствие жертвата се въвежда в заблуждение, че точно тази платформа за търговия е много високодоходна. Жертвите от инвестиционните измами и финансовите щети са много сериозни„, каза още ст. комисар Димитров.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Никой не знае какво се случва с разследването за Нотариуса и Пепи Еврото

Няма публична информация какво се е случило по разследването...

Тази година още хеликоптери за гасене на пожари няма да има

Тази година хеликоптери за гасене на пожари няма да...

Съдът остави в ареста двамата медици, източвали НЗОК

Двамата медици от Пловдив, източвали НЗОК, остават в ареста, съобщава...

Русия не приема ултиматуми за втора мирна среща за Украйна

Опитите Русия да бъде въвлечена във втора мирна среща...

Румен Радев: Политическата ни система е тежко заболяла (ВИДЕО)

Инсталирането в българската политика на тежко компрометирани фигури като...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ГЕРБ готова да подкрепи антикорупционни закони, но не и втория мандат

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС очаква формиране на мнозинство в...

Проучване: Две трети от демократите искат Байдън да се оттегли

Според ново социологическо проучване почти две трети от демократите смятат,...

Отвлякоха две жени в Благоевградско

Отвлякоха жени в Благоевградско, съобщиха от полицията. На 11 юли е...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg